Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopštenje za medije Službe za medije Ministarstva vanjskih poslova Republike Azerbejdžan
AZERBEJDŽAN: ORUŽANE SNAGE JERMENIJE ARTILJERIJSKOM VATROM GRUBO PREKRŠILI HUMANITARNI PREKID VATRE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. October 2020. 16:10:33


Grubo kršeći novi humanitarni prekid vatre, 26. oktobra u 08.05 časova, oružane snage Jermenije podvrgle su artiljerijskoj vatri jedinice azerbejdžanske vojske smještene u selu Safijan oblasti Lačin. Kasnije su i grad Tartar i sela Tartar oblasti bile pod intenzivnim granatiranjem oružanih snaga Jermenije.

Jermenija otvoreno ignoriše i krši još jedan, treći zaredom režim prekida vatre: zajednička izjava iz Moskve od 10. oktobra, 18. oktobar i potvrđivanje obaveza od strane posredničkih napora Pariza i 24. oktobar – sastanak u Vašingtonu i sporazum o sprovođenju humanitarnog prekida vatre.

Ovo je još jedna demonstracija namjernog ignorisanja obaveza od strane Jermenije i otvorenog nepoštovanja neumornih napora međunarodnih posrednika. Očigledno je, kako je i predsjednik vlade Jermenije izjavio, da ova zemlja ne vidi diplomatsko rješenje konflikta, a krajnji cilj je nastavak vojne okupacije azerbejdžanskih teritorija.

Azerbejdžan je posvećen svojim sporazumima i pokazuje poštovanje prema dogovorenom humanitarnom prekidu vatre.

Sva odgovornost za kršenje prekida vatre i nastavak eskalacije u regionu leži na političko-vojnom rukovodstvu Jermenije.Ostali prilozi:
» TURKOVIĆ: PROŠIRENJE EU MORA OSTATI U VRHU PRIORITETA
Anadolu Agency (AA) | 24. July 2021 15:03
Ostali prilozi istog autora: