Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mostar
REISU-L-ULEMA U RADNOJ POSJETI MUFTIJSTVU MOSTARSKOM
Autor: MINA
Objavljeno: 24. October 2020. 14:10:11


Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović boravi danas u jednodnevnoj radnoj posjeti Mostarskom muftijstvu.

U prijepodnevnim satima posjetio je mektebe u džematu Vrapčići i Zalik, gdje se upoznao sa načinom i okolnostima u kojima se odvija mektebska nastava.

Prema riječima dr. Enes ef. Svrake, šefa Odjela za mektebe i mlade Rijaseta IZ-e u BiH, posjetom mektebima reisu-l-ulema je još jednom akcentirao značaj moralnog odgoja mladih u aktuelnom društveno-civilizacijskom trenutku.- Ne treba posebno isticati koliki je značaj mekteba u životu bosansko-hercegovačkih muslimana i koliko mekteb doprinosi u profiliranju i formiranju mladih osoba. Današnja posjeta reisu-l-uleme upriličena je u cilju da istakne značaj i ulogu mekteba i isticanja podrške mualimima, polaznicima i njihovim roditeljima u ovim odgojno-obrazovnim procesima, - kazao je dr. Svraka.

Reisu-l-ulema Kavazović posjetio je i lokalitet buduće sportske dvorane Karađoz-begove medrese, a o detaljima projekta informirao ga je direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek.

Idejni projekat je usvojen Prostornim i urbanističkim planom na sjednici Gradskog vijeća (GV) Mostar još 2008.godine. Vrijednost projekta, procijenjeno je, iznosi oko 1 200 000 KM.Direktor Tulek je naglasio da potrebna sredstva nisu obezbjeđena, ali da se nadaju kako će, kao i u svim drugim infrastrukturnim projektima, pronaći načina da ih osiguraju.

- Za nas i naše učenike izgradnja dvorane znači jako mnogo, jer bismo mogli adekvatno organizirati sportske nastavne i vannastavne aktivnosti. Mnogo bi značila i za druge srednje škole u Gradu Mostaru kao i za organizaciju sportskih aktivnosti naših mekteba, - kazao je Tulek.

U popodnevnim satima reisu-l-ulema Kavazović održat će radne sastanke sa mostarskim muftijom mr. Salem ef. Dedovićem, glavnim imamima s područja Muftijstva, upravom Medrese i njenim profesorima, a nakon toga i sa rukovodstvom Medžlisa IZ-e Mostar.
Ostali prilozi:
» TURKOVIĆ: PROŠIRENJE EU MORA OSTATI U VRHU PRIORITETA
Anadolu Agency (AA) | 24. July 2021 15:03
Ostali prilozi istog autora: