Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH I POSVEĆENE SU JAČANJU SARADNJE U OBLASTI ODBRANE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 30. September 2020. 14:09:55


Ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić sa saradnicima sastao se sa delegacijom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koju je predvodio odbrambeni ataše Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadir Michael Tarquinto.

Sastanak je organiziran u svrhu predstavljanja novog šefa Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) pri Ambasadi SAD u BiH, a na čelu ovog ureda od nedavno se nalazi major Taib Grozdanić.

Ministar Podžić je na početku sastanka iskazao dobrodošlicu delegaciji Ambasade SAD-a u BiH, poželjevši majoru Grozdaniću uspješan rad na poziciji šefa Ureda za odbrambenu saradnju i izrazivši nadu za još uspješnijom i plodonosnijom saradnjom između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.Na sastanku je bilo govora o velikom broju uspješnih programa saradnje koji su realizirani do sada, kao i onih koji su planirani za realizaciju između dvije partnerske zemlje, kao što su programi FMS, FMF, IMET, Državni partnerski program (SPP), kao i program „Vojska Vojsci“, koja se ostvaruje sa saveznom državom Maryland.

Sagovornici su razmijenili informacije vezane za dokument „Program reformi“, kao i implementaciju dokumenta „Pregled odbrane BiH“ i modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ministar Podžić je naglasio činjenicu da su MO i OS BiH završili veći dio obaveza koje su se odnosile na MO i OS BiH uprkos poteškoćama izazvanih COVID-om19, ali da postoje i izazovi i određeni ometači koji se pravashodno odnose na nedostatna finansijska sredstva u budžetu za odbranu BiH i da je neophodno učiniti maksimalne napore kako bi se situacija i u ovom segmentu poboljšala.I brigadir Michael Tarquinto kao i major Grozdanić su ponovili opredijeljenost Vlade SAD-a da nastavi pomagati Bosnu i Hercegovinu i u narednom periodu, kazavši da SAD snažno podržavaju našu zemlju na putu reformi te da su posvećeni daljnjem jačanju saradnje u oblasti odbrane.

Da podrška i pomoć SAD-a Bosni i Hercegovini nije samo puko slovo na papiru, potvrđuje i danas potpisani Plan bilateralne vojne saradnje između MO BiH i MO SAD-a za 2021. godinu, a isti su u ime MO BiH i MO SAD-a potpisali Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju i odbrambeni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto.Realizacijom planiranih aktivnosti iz Plana bilateralne vojne saradnje dodatno će se osnažiti saradnja dvaju ministarstava i oružanih snaga, što će za rezultat imati dodatno jačanje sposobnosti i kapaciteta Oružanih snaga BiH, a stepen interoperabilnosti i kompatibilnosti OS BiH sa snagama zemalja partnera će se podići na još viši nivo.

Ured odbrambenog atašea Ambasade SAD-a u BiH kontinuirano pruža značajnu podršku u vojnoj opremi, uslugama i finansijskim sredstvima OS BiH, a potpisivanjem ovog plana potvrđuje se opredijeljenost Vlade SAD-a da podrži reformske aktivnosti u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Ceremoniji potpisivanja Plana bilateralne vojne saradnje između BiH i SAD-a prisustvovali su i predstavnici sektora Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba OS BiH koji su sarađivali u pripremi ovog izuzetno sadržajnog i važnog dokumenta za naše ministarstvo, objavio je službeni site Ministarstva odbrane BiH.
Ostali prilozi:
» EVO KAKO GOVORI ALBANAC SHAIP KAMBERI U SKUPŠTINI SRBIJE
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 20:11
Ostali prilozi istog autora: