Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SUTRA OBILJEŽAVANJE ZATVARANJA ZLOGLASNOG SRPSKOG LOGORA SUŠICA U VLASENICI
Autor: AA
Objavljeno: 25. September 2020. 13:09:50
U logoru Sušica u Vlasenici u periodu april – septembar 1992. godine bilo je prisilno zatvoreno oko 8.000 Bošnjaka ovog kraja od kojih je najmanja 1.600 na najbrutalniji način likvidiranoPreživjeli logoraši, povratnici u Vlasenicu, članovi brojnih udruženja, u subotu će obilježiti 28. godišnjicu zatvaranja zloglasnog logora Sušica kroz koji je u periodu april – septembar 1992. godine prošlo oko 8.000 Bošnjaka ovog kraja od kojih je najmanja 1.600 na najbrutalniji način likvidirano, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranijih godina nositelj obilježavanja najtužnije godišnjice u historiji Vlasenice bio je Medžlis Islamske zajednice, ali je sutrašnju organizaciju na sebe preuzeo Savez logoraša – Udruženje Vlasenica.

I ove godine će biti organizovan Marš putem spasa Turalići – Sušica. Marš će krenuti s područja mjesne zajednice Turalić (Općina Kladanj) u 7.30. Prva pauza će biti napravljena u rejonu masovne grobnice Ogradice gdje će se proučiti Jasin.

Nakon toga učesnici marša nastavit će kretanje prema Debelom brdu, još jednom masovnom stratišu vlaseničkih Bošnjaka, gdje će se u 13 sati klanjati podne-namaz.

Tužna kolona svoj plemeniti pohod će nastaviti prema Sušici, a očekuje se da će svi učesnici pred nekadašnji zloglasni logor stići do 15 sati za kada je planirano intoniranje himne Bosne i Hercegovine.

Premijerno će se prikazati i spot za kasidu „Bijeli nišani“, a prisutnima će se obratiti predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, predsjednik Saveza logoraša BiH i izaslanik Reisu-l-uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića.

Za zločine u logoru Sušica, i uopšte na području vlaseničke općine, pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić Jenki (Haški tribunal – 20 godina), te u Sudu BiH Predrag Bastah Car (22 godine) i Goran Višković Vjetar (18 godina zatvora). Jenki, nekadašnji upravnik logora Sušica, preminuo je u junu 2018. godine.Ostali prilozi:
» EVO KAKO GOVORI ALBANAC SHAIP KAMBERI U SKUPŠTINI SRBIJE
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 20:11
Ostali prilozi istog autora:
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
23. October 2020 14:41