Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

PROBOSANSKE STRANKE IMAJU VIŠE GLASOVA OD ČOVIĆEVOG HNS-A U MOSTARU, IMAMO LI PAMETI!?
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 19. August 2020. 17:08:53


Brojevi su neumoljivi i govore da probosanske stranke u Mostaru imaju više glasova od Čovićevog HNS-a, ali…

U Mostaru je danas održan prvi sastanak predstavnika SDA, SBB-a, BPS-a, SBiH-a i DF-a, s ciljem formiranja probosanskog bloka za zajednički nastup na lokalnim izborima u Mostaru. Na naredi sastanak će biti pozvani i, prije svih, Prva mostarska partija (PMP) te Platforma za progres.

S druge strane, ranije su sporazum o zajedničkom nastupu na izborima potpisali SDP i Naša stranka, dok je sasvim izvijesno da će sve hrvatske stranke na izbore u Mostaru izaći pod okriljem HNS-a, odnosno HDZ-a BiH.

To u praksi znači da bi se u konačnici na decembarskim izborima mogla suočiti tri bloka, a analiza broja glasova sa Općih izbora 2018. godine na izvijestan način otkriva aktuelni omjer snaga. Za potrebe ove analize uzeli smo broj osvojenih glasova stranaka za Skupštinu HNK iz Grada Mostara.

Po ovoj računici, stranke okupljene oko HDZ-a, koalicija Hrvatsko zajedništvo predvođena HDZ-om 90. te Hrvatska republikanska stranka (HRS) u ukupno zbiru su na području Mostara osvojile 21.860.

S druge strane SDA, SBB, DF/PMP, SBiH i BPS po rezulatatima sa tih izbora u ukopnom zbiru imale su 18.670 glasova, dok su SDP i Naša stranka zajedno imale 4.923 glasa. To znači da u ukupnom zbiru ova dva bloka zajedno imaju 23.593 glasa.

Treba napomenuti i da su u izbornoj utrci za Skupštinu HNK 2018. učestvovali i Nezavisni blok, GS i NiP a sve tri stranke zajedno imaju nešto više od hiljadu glasova u gradu na Neretvi. Također, izborima 2018. nije učestvovala Platforma za progres, koja se ove godine prijavila za učešće na izborima u Mostaru, ali je njen osnivač u utrci za člana Predsjedništva osvojio nešto više od hiljadu glasova.

Brojevi su neumoljivi i govore da probosanske stranke u Mostaru imaju više glasova od Čovićevog HNS-a, da ne stoje priče o ugroženosti ali i da nije bilo dovoljno političke mudrosti u prošlosti. Da su SDP i Naša stranka pristale na zajednički nastup i jednu listu, probosanski i promostarski orijentisane stranke bi odnijele sigurnu pobjedu i imale gradonačelnika Mostara, ispred bloka kojeg će oko sebe okupiti HDZ koji je u kampanju danas krenuo sa grobova Franje Tuđmana i Gojka Šuška u Zagrebu. Ta bi razlika u korist probosanskih snaga bila veća od tri hiljade glasova, a još ukoliko bi i odziv dijaspore bio dobar, ta bi razlika u korist Mostara bila i značajno veća.Ostali prilozi:
» TAJNE PLATE I NAKNADE SDP FUNKCIONERA
B.net | 21. October 2020 23:02
» PONOSNI SMO NA ONE KOJI SU OSLOBAĐALI DOMOVINU
Bošnjaci.Net | 21. October 2020 13:55
» OVO JE GRAD SVIH GRAđANA BIH
Bošnjaci.Net | 18. October 2020 14:31
» MIJENJAJMO OVO STANJE IZ TEMELJA
B.net | 16. October 2020 14:40
» CIK BIH DA PRODUŽI ROK ZA PRISTIZANJE GLASOVA PUTEM POŠTE
Bošnjaci.Net | 29. September 2020 15:15
Ostali prilozi istog autora: