Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pišemo vam Pismo podrške, da znate da niste sami, niti zaboravljeni od nas, jer nas povezuje jedna vjera i nacija, naveli iz Udruženja
KRAJIŠNICI PORUČILI SANDŽAKLIJAMA: U DOBRU I U ZLU SMO JEDNO I UVIJEK ZAJEDNO
Autor: B.net
Objavljeno: 03. July 2020. 15:07:55


Udruženje građane Bosanske Krajine uputilo je pismo podrške Bošnjacima Sandžaka koji su u žarištu pandemije koronavirusa. U pismu koje potpisuje v. d. predsjednik Udruženja Adnan Bajrić, Sandžaklijama poručuju da nisu sami biti zaboravljeni od Krajišnika te da očekuju podršku od niih. Pismo je upućeno na adrese gradonačelnika Novog Pazara, bolnice u tom gradu te Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Esselamu alejkum poštovani Bošnjaci Sandžaka,

pišemo vam iz Bosanske krajine, regije koja obuhvata gradove od Livna, Jajca, Banjaluke, do Bihaća, odnosno iz Krajine, koja je u dolinama rijeka Vrbasa i Plive odnosno Une i Sane. Poručujemo vam sa vrha domovine odnosno nacionalne matice nas Bošnjaka - Bosne, gdje ste uvijek dobrodošli, a posebno u Krajini, kao i mi u Sandžak, bez obzira na nametnute nam granice, u vezi entiteta u BiH, odnosno granica između Srbije i Crne Gore.

Zbog toga što su nam temperamenti odnosno karakteri, kao i životni ideali (istina, pravda, inat, ponos, čast i dostojanstvo...) toliko izraženi, govorimo glasnije i izgledamo drugačije, uvijek uspravljene kičme i podignute glave, bez obzira na okolnosti i neprijatelje. Uvijek smo određeni, a ne na pola, ne znamo izdati, uvijek spremni na ličnu i kolektivnu žrtvu, radi odbrane domovine i „duhovnog“ i nacionalnog centra - Sarajevo, bez obzira na političke odluke, kojima smo počesto zaboravljeni, zanemreni i oštećeni.

Nego, pišemo vam Pismo podrške, da znate da niste sami, niti zaboravljeni od nas, jer nas povezuje jedna vjera i nacija. Zajednička historija i kultura naših predaka. Vjerujemo da će naši potomci živjeti bolje životne sudbine, jer su naše veze sve jače i bliže, od prijateljstava do brakova, od porodičnih do institucionalnih odnosa, pa tako i sa Udruženjem građana porijeklom iz Sandžaka, sa sjedištem u Sarajevu.

S tim u vezi, pozivamo naše predstavnike Općina i Gradova, premijera Unsko-sanskog kantona, direktora KB "Irfan Ljubijankić" u Bihaću, Muftijastvo bihaćko i banjalučko, našu dijasporu, koja se pre/poznaje, zajedno živi i sarađuje širom svijeta, da se odazove vašim potrebama, jer vi ste u Sandžaku, historijsko pravo i obaveza Bosne i Bošnjaka.

Također, pozivamo vas da budete jaki, da pobjedite i u ovoj borbi, a kako bi se lakše oporavili od ovog izazova, pozivamo vas da nam dođete, jer i mi smo kao i vi velikodušni domaćini. Kroz organizirane mektebske posjete, školske i studentske ekskurzije, radi dodatnog upoznavanja, prijateljstava, porodičnih veza i saradnje.

Na kraju, očekujte pomoć od nas, od naših institucije ili kroz vaše ne/vladine organizacije koje su već započele procese u vezi prikupljanja finansijske i materijalne pomoći. Mi smo Krajišnici, a vi Sandžaklije i obratno, a prije/iznad svega Bošnjaci. Mi smo zapadna, a vi istočna Krajina/Sandžak, i u dobru i u zlu, jedno i uvijek zajedno! - piše u pismu podrške Udruženja građana Bosanske Krajine koje je potpisao v.d. predsjednik Adnan Bajrić.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: