Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Godišnjica BKZ u Luksemburgu
ŠEFADIL LIČINA DOBITNIK PRIZNANJA MULA OSMAN HRASTODER
Procitaj komentar

Autor: Sanapress.info
Objavljeno: 21. October 2019. 17:10:55


U Luksemburgu je, 20.10.2019. godine obilježena sedma godina postojanja i rada Bošnjačke kulturne zajednice u ovoj državi. Skup je otpočeo učenjem Kur'ana, a u ime domaćina, prisutnima se obratio predsjednik BKZ Luksemburg Asmir Bihorac, izrazivši dobrodošlicu svima.

Skupu je prisustvovala i prisutnima se obratila i Bakira Hasečić, predsjednica udruženja „Žena-žrtva rata“ kojoj je samo dan prije uručeno priznanje “Žena mira 2018“ na međunarodnoj konferenciji u Parizu.

Moderator manifestacije Muhamed Ćeman, nakon uvodnih obraćanja, najavio je promociju knjiga dr. Selma Cikotića, ratnog i postratnog vojnog zapovjednika i bivšeg ministra odbrane Bosne i Hercegovine. Među promotorima, pored autora, o knjigama: Sigurnost i perspektive Bosne i Hercegovine, Mislilac i državnik Alija Izetbegović, NATO i sigurnost Evrope i Liderstvo u teoriji i praksi, govorili su: imam najstarijeg džemata u Luksemburgu Halil ef. Ahmetspahić, kao i imam džemata „Alija Izetbegović“ u Manhajmu hfz. Hilmija ef. Redžić.BKZL se bori i uspijeva da promocijom kulture i tradicije, knjige i znanja, duhovnosti i religije izvuče našu mladost od turbo-folk manifestacija koja postaju sve veća opasnost gubljenja identiteta kod naših mladih, kazao je između ostaloga efendija Ahmetspahić.

Jedan od kriterijuma kojima se mjeri vrijednost jednog naroda, jeste i taj – koliko i u kojoj mjeri taj narod poštuje svoje lidere, autoritete i ulemu, kazao je hfz. Redžić i dodao da iz riječi i djela Alije Izetbegovića današnji političari mogu naučiti lekciju kako biti pravi državnik i poštivati svoju ulemu.

Autor navedenih djela dr. Cikotić kazao je da Bošnjaci Bosne i Sandžaka imaju veliki razvojni potencijal i šansu i svojoj dijaspori, te da se obostranom saradnjom ta šansa mora iskoristiti. Šansa mladih je u obrazovanju, poručio, i treća šansa koju moramo iskoristiti, kaže dr. Cikotić, je šansa u jedinstvu našeg nacionalnog bića. On je poručio da su Bošnjaci Bosne i Sandžaka neodvojivi dijelovi jednog tijela, te da je na tim temeljima rahm. Alija Izetbegović gradio koncept svog političkog djelovanja.Nakon promocije, prvi predsjednik BKZL Faruk Ličina, aktuelni predsjednik Šure, uručio je donaciju u vidu kombi vozila za Karađoz-begovu medresu u Mostaru, koju je u ime Medrese primio upravnik Suljo ef. Cikotić.

Uručeno je i tradicionalno priznanje i plaketa sa likom i djelom Mula Osmana Hrastodera, ovogodišnjem dobitniku h. Šefadilu Ličini, za afirmaciju bošnjačkih interesa i vrijednosti. Ovu nagradu Bošnjačka kulturna zajednica u Luksemburgu ustanovila je na prvoj godišnjici, i od tada do danas na godišnjem nivou dodjeljuje je zaslužnim Bošnjacima.Tim povodom, moderator Ćeman je najavio prisutnima da BKZL pokreće izradu dokumentarnog filma o Mula Osmanu Hrastoderu, kako bi do kraja predstavili o osvijetlili lik i djelo ovog velikana.

Nakon manifetstacije, dr. Cikotić je potpisivao knjige svima koji su svoje primjerke dobavili na promociji, a prisutni su se uz priređenu zakusku nastavili družiti i muhabetiti.

U povodu ovog jubileja, Matica bošnjačka i Odbor BKZ u Petnjici uputili su pisma čestitki koja su pročitana na skupu.

Medijski pokrovitelj skupa bila je Sandžak televizija.VRHOstali prilozi:
» SMIJEM LI TI REĆI DA TE VOLIM
Eset Muračević | 09. June 2023 21:52
Ostali prilozi istog autora:
» JUBILEJ: 25 GODINA GLASA ISLAMA
12. December 2021 14:37
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif