Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

PREDSTAVLJAMO VAM: Nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izborna jedinica Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton Goražde (3)
NOSILAC (1) IZBORNE LISTE SBIH - AKADEMIK PROF. DR. SUAD KURTĆEHAJIĆ: POVRATAK DRŽAVOTVORNE POLITIKE U BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 15. September 2018. 14:09:16


Poznat kao veliki borac za suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine. Naročito je bila zapažena njegova pravno-politička borba za povrat Sutorine kao drugog bosanskohercegovačkih izlaza na more.

Rođen je 28.08.1962. godine u Bijelom Polju. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Rogatici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine. Završio je sudski pripravnički staž u trajanju od dvije godine u Osnovnom sudu II u Sarajevu.

Početkom 1996.godine Suad Kurtćehajić je zasnovao radni odnos na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u svojstvu asistenta. Magistrirao je na odsjeku politologije 2001 godine a doktorat iż oblasti državnog prava odbranio je 2006 godine da bi sljedeće godine bio izabran na Fakultetu političkih nauka u svojstvu docenta. Danas je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i akademik prijemom u Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti u maju 2017. godine.Akademik prof. dr. Suada Kurtćehajić je nosilac liste Stranke za BiH, za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izborna jedinica Kanton Sarajevo i BPK Goražde (3).
Bosna i Hercegovina treba vizionare i državotvorce akademik prof. dr. Suada Kurtćehajić je jedan od tih, koji zaslužuje glas građanki i građana Bosne i Hercegovine
Posebno su u Bosni i Hercegovini i dijaspori zapažene državotvorne aktivnosti akademika prof. dr. Suada Kurtćehajića.
- U prijethodnim godinama bio je prisutan medijski angažman akademika Kurtćehajića kao predsjednika Akademske inicijatiive na rasvjetljavanju istine o Sutorini i povratu Sutorine kao drugom bosanskohercegovačkom izlazu na more.
- Glasovit je u osporavanju naziva manjeg bh. entiteta jer ne može naziv entiteta biti po jednom narodu. Akademik Kurtćehajić istrajava na prijedlogu da se na Sudu u Strazburgu ukine prefiks “srpska”.
- Ukazivanjem da presuda protiv manjeg entiteta za genocid u Srebrenici od 2007. godine nikada nije iskorištena kao osnov ukidanja genocidne tvorevine te da se treba obratiti UN kako bi se izvršila presuda,
- Ukazivanjem da Visoki predstavnik može korištenjem odredbi o dodatnim nadležnostima Ustava BiH kao najjačem pravnom instrumentu izvršiti snažnu integraciju BiH.

BIOGRAFIJA Rođen je 28.08.1962. godine u Bijelom Polju. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Rogatici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine. Završio je sudski pripravnički staž u trajanju od dvije godine u Osnovnom sudu II u Sarajevu.
Početkom 1996.godine Suad Kurtćehajić je zasnovao radni odnos na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u svojstvu asistenta. Magistrirao je na odsjeku politologije 2001 godine a doktorat iż oblasti državnog prava odbranio je 2006 godine da bi sljedeće godine bio izabran na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u svojstvu docenta. Danas je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.
Status akademika stekao je prijemom u Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti u maju 2017. godine.
Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić autor je knjiga „Prilozi za politički sistem Bosne i Hercegovine” i „Pravno-politička promišljanja o Bosni” a koautor sa akademikom prof.dr. Omerom Ibrahimagićem knjiga „Politički sistem Bosne i Hercegovine 2”i „Politički sistem Bosne i Hercegovine 3”.
Autor je preko trideset naučnih i stručnih radova koji su objavljeni u naučnim i stručnim časopisima, i učesnik brojnih međunarodnih konferencija, naučnih skupova i seminara.
Predsjednik je Foruma bošnjačkih intelektualaca pri Svjetskom bošnjačkom kongresu koji je do sada održao preko šezdeset Javnih tribina i press konferencija za nešto više od tri godine na kojima je mnogo puta bio uvodničar ili moderator.
Nebrojeno puta se pojavljivao na TV i radio emisijama gdje je iznosio mišljenje o brojnim državnim političko-pravnim pitanjima. Mnoge od tih emisija su postavljene na youtube i imaju veliku posjećenost koja zna prelaziti više desetina hiljada a neke i preko sto hiljada pregleda.
Bosna i Hercegovina treba vizionare i državotvorce
Autor je četiri knjige „Politički sistem Bosne i Hercegovine 2”i „Politički sistem Bosne i Hercegovine 3” te „Prilozi za politički sistem Bosne i Hercegovine” i „Pravno-politička promišljanja o Bosni”. Prve dvije su u u koautorstvu sa akademikom prof. dr. Omerom Ibrahimagićem.

Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić je autor preko trideset naučnih i stručnih radova koji su objavljeni u naučnim i stručnim časopisima, i učesnik više međunarodnih konferencija, naučnih skupova i seminara na kojima se pojavljivao sa pisanim prilozima te kao aktivan učesnik u raspravama. Na promocijama naučnih knjiga desetak puta se pojavljivao u svojstvu jednog od promotora.

U dosadašnjem radu akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić proizveo je u svojstvu mentora desetak magistara i jednog doktora nauka.

Predsjednik je Foruma bošnjačkih intelektualaca pri Svjetskom bošnjačkom kongresu koji je do sada održao skoro šezdeset Javnih tribina i press konferencija za nešto više od tri godine i na kojima je bezbroj puta akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić bio uvodničar ili moderator.

Nebrojeno puta se pojavljivao na TV i radio emisijama gdje je iznosio mišljenje o brojnim političko-pravnim pitanjima. Mnoge od tih emisija su postavljene na youtube i imaju veliku posjećenost koja zna prelaziti više desetina hiljada pregleda.


KLIKNITE NA LISTIĆ


U prethodnim godinama posebno je bio prisutan medijski angažman akademika prof.dr. Suada Kurtćehajića kao nosioca Akademske inicijatiive za povrat Sutorine na rasvjetljavanju istine o Sutorini, osporavanju naziva manjeg entiteta, ukazivanjem da presuda protiv manjeg entiteta za genocid u Srebrenici nikada nije iskorištena kao osnov ukidanja genocidne tvorevine te nedovoljnoj iskorištenosti odredbe o dodatnim nadležnostima kao najjačem pravnom instrumentu integracije BiH

Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić je ljubitelj šaha i u šahu je ostvario značajne učinke i posljednjih godina je bio učesnik najjače državne (Premijer) lige gdje je nastupao za ekipu ŠK Goražde kao i Prve A lige za koju je nastupao kao član ekipe Šahovskog kluba Sarajevo. Također je jedini osvojio dva puta prvo mjesto na dosad održanih pet memorijalnih turnira „Nijaz Duraković” u pojedinačnoj konkurenciji kulturnih i javnih radnika Bosne i Hercegovine u šahu.Ostali prilozi:
» PAMTI, BOŠNJAČE PAMTI, DA TI SE NE PONOVI!
Mensud Alićušić | 26. July 2021 16:57
» TEŠKO ONOM KOGA DODIK BRANI OD BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. July 2021 14:26
» IZLOŽBA O ENVERU MARIĆU SPOJILA UGLEDNE LIČNOSTI MOSTARA
Zlatko Serdarević | 28. June 2021 17:48
» OSVRT NA ZBIRKU KRATKIH PRIČA ,,INICIJALI” KEMALA MUSIĆA
Božidar Proročić | 23. June 2021 17:10
» OSVRT NA KNJIGU "SAVREMENA KNJIŽEVNOST AZERBEJDŽANA“
Božidar Proročić | 19. June 2021 15:12
» ZUMRETA, MUNIRA I KADA – BOSANSKE HEROINE SIMBOLI SU BORBE ZA BUDNU SAVJEST ČOVJEČNSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2021 12:34
» ŠEHIDISKOM KRVLJU NATOPLJENA ZEMLJA HRVATSKA
Ferhat Korajac | 04. June 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora: