Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SRBIJA - KOSOVO
VEBER: OD RAZMJENE TERITORIJA NEMA NIŠTA, JER JE BERLIN PROTIV
Autor: RFE
Objavljeno: 11. August 2018. 12:08:45


Osvrćući se na otvoreno priznanje srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima, sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE) ocjenjuju da takva solucija neće proći ni u Briselu, ni među vodećim članicama Evropske unije (EU) i da bi ona zaustavila evrointegraciju Srbije.

Cijela priča o razgraničenju za koje se Vučić zalaže nije nova, predsjednik Srbije se u razgovorima iza zatvorenih vrata sa zvaničnicima najuticajnijih zapadnih zemalja za nju bori već godinu dana, ali od te sulude ideje, uprkos popuštanju Vašingtona, nema ništa, ona je osuđena na propast jer je Njemačka protiv podjele i razgraničenja, pa bi zaustavila put Srbije u EU ako bi Beograd nastavio da radi na takvom planu, kaže za RSE Bodo Veber (Weber), viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije iz Berlina.

"Njemačka pozicija je čvrsta i uistinu nema smisla priča o podjeli, podjele neće biti. Njemačka cijeli dijalog Beograda sa Prištinom zasniva na perspektivi članstva Srbije u EU, kojeg nema bez Njemačke. Prema tome, cijela ta ideja je već od početka bila suluda i ostaje suluda", kategorično tvrdi Veber.

"Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum kao što je danas u kome nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu", izjavio je Vučić. On je tako za Novosti obrazložio svoju izjavu o razgraničenju sa Kosovom o kojoj je govorio dva dana ranije u Šidu.

Vučić je rekao da ne želi da iznosi neke stvari i o čemu pregovara sa zvaničnicima Prištine, jer bi tako, kako je rekao, otvorio karte Srbije.

Moskva ostaje dosljedna kada je u pitanju Kosovo, izjavila je u Beogradu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Na konferenciji za novinare poslije razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, ona je rekla da Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN "niko nije ukinuo" i da se Rusija zalaže za poštovanje međunarodnog prava.

Na pitanje hoće li Rusija imati problem sa promenom granica na Balkanu, povodom predloga o podjeli Kosova i razgraničenju, Zaharova je rekla da je "to više pitanje za srpske državljane".

"Izvinite, možda nije u redu da se na pitanje odgovara pitanjem, ali mi se to čini logičnim: Da li ćete vi imati problema sa tim? To je pitanje za Srbiju i Srbe, a ne za Rusiju. Da li ćete vi, građani Srbije – to je pitanje za vas – imati sa tim problem", odgovorila je pitanjem Zaharova.

Prijedlog o razgraničenju odraz je želje za pronalaženjem kompromisnog rješenja za Kosovo i ne treba ga tumačiti kao slabost, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, nazivajući licemjerima one koji se protive promjeni granica.

"Kako nije sramota sve ove što govore o tome da nema promjena granica?! Pa, oni su našu granicu srušili, nas su bombardovali da bi srušili granicu Srbije, a sad su se sjetili da nema više promjena granice. Ma, slušajte: Otvorili ste Pandorinu kutiju, gotovo je, kraj, nema više o tome da se govori. Kako vas nije sramota, licemjeri jedni?!", naglasio je Dačić na konferenciji za novinare s direktorkom Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.

Kazao je da to važi i za Makedoniju, koja se sada, kada su njima zakucali na vrata, sjetila da nema promjena granica.

Jakšić: Pokušaj pravljenja etnički čistih teritorija


Veliki problem je u tome što se ne zna tačno šta pod razgraničenjem podrazumjeva, komentariše politički komentator Boško Jakšić izjavu predsjednika Srbije da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima.

Takvo rješenje ne daje stabilnost na dugi rok, kaže Jakšić za RSE, podsjećajući da je srpski šef diplomatije pre godinu dana lansirao ideju podjele Kosova i razgraničenja, što je zapravo bio Vučićev probni balon, da bi Vučić sada i sam rekao da mu je to najomiljenije rješenje.

Jakšić ne vjeruje da bi se takvim rješenjem išta dobilo.

"To je pokušaj pravljenja etnički čistih teritorija, dakle, juga Srbije koji bi bio potpuno srpski i Kosova, koje bi trebalo da bude etnički čisto albansko. Međutim, šta će biti sa Srbima južno od Ibra? Oni ostaju bilo kakvom varijantom razgraničenja, podjele ili korekcije granica prepušteni sebi", ukazuje Jakšić.

Vučić se zalaže za rješenje kojim će se izbjeći rat u budućnosti, izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, a onima koji su za status kvo, u očekivanju nekakvih boljih vremena, poručio je da su prošla vremena kada je vrijeme radilo za Srbiju.

"Mi smo opciju čekanja provjerili u posljednjih 19 godina. Mi 19 godina čekamo da nam neko drugi donese rješenje", kazao je Selaković.

'Popuštanje prvobitne američke pozicije'


Nekoliko dana pre nego što je rekao da se zalaže za razgraničenje, Vučić je na konferenciji za novinare poručio onima koji neće etničku granicu sa kosovskim Albancima, da se spreme da za 40 godina brane Vranje.

Znači li ovo da predsjednik Srbije pod razgraničenjem podrazumijeva razmjenu juga Srbije, odnosno, Preševske doline, za sjever Kosova?

Bošku Jakšiću takva pretpostavka izgleda logično.

"To bi bila ta razmjena teritorija na neki način i onda samo fali još zid koji dijeli Izraelce i Palestince. Ne vidim u tome neko dugoročno rješenje", koji upozorava da bi takvo rješenje donijelo i preseljavanje stanovništva.

Jakšić ocjenjuje i da bi takvo rješenje bilo put kolizije sa Zapadom.

"I sa Evropskom unijom, i sa Amerikancima, a rekao bih i sa nekom zdravom političkom logikom jer nije teško pretpostaviti šta ta vrsta podjela i razmjena teritorija može da izazove u ovom regionu. Možda je simptomatično što je Dačić bio taj ko je promovisao ovu ideju jer ona može da odgovara samo Rusima jer je to neka vrsta rješenja koje sankcioniše Krim i Osetiju i Abhaziju", ocjenjuje Boško Jakšić.

Upitan šta znači stav Stejt departmenta i američkih ambasada u Prištini i Beogradu da dvije strane treba da predlože rješenje i da budu kreativne i fleksibilne, Bodo Veber kaže da je očigledno da je došlo do popuštanja prvobitne američke pozicije, iako nije jasno sa kog nivoa te posljednje poruke dolaze, ali da to neće ništa promijeniti u njemačkoj poziciji.

"Nije objašnjeno šta ona znači, odakle je došla, je li došla iz Stejt departmenta ili sa nekog višeg nivoa, ali očigledno je tu došlo u zadnjih mjesec-dva do nekakvog slabljenja prethodne pozicije. To, međutim, ovdje ništa ne mijenja jer njemačka pozicija se neće mijenjati, prema tome – cijelo to, sad već jednogodišnje, lobiranje Beograda za nekakve varijante podjele, razmjene teritorija, jednostavno neće piti vodu jer Njemačka to neće podržati, pa samim tim nema ni ulaska Srbije u Evropsku uniju. Dakle, time je ta priča osuđena na propast. Čak i promenama pozicije Vašingtona tu se ništa ne menja", zaključuje nemački ekspert za Zapadni Balkan, Bodo Veber. (Branka Trivić, RSE)Ostali prilozi:
» SPP UTROSTRUČIO REZULTAT NA IZBORIMA U PETNJICI!
Sanapress.info | 05. December 2021 22:53
» KURTI: ‘BOSNIZACIJE’ KOSOVA NEĆE BITI
Danas.rs | 05. December 2021 16:23
» "MINI-GENOCID ILI LIGHT-GENOCID" U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 04. December 2021 12:58
» SAD: U PORTLANDU OBILJEžEN DAN DRžAVNOSTI BIH
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2021 12:44
» SCHMIDT: NEOPHODNO PREVAZILAŽENJE POLITIČKE KRIZE U BIH
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2021 14:58
Ostali prilozi istog autora:
» SPAS ZA RIJEKE OD HIDROELEKTRANA
08. November 2018 19:58