Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

PRIJEM REISU-L-ULEME ZA DIREKTORE I UREDNIKE MEDIJSKIH KUĆA
Autor: Islamskazajednica.ba
Objavljeno: 25. September 2013. 20:09:15


Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je organizirao prijem za direktore, glavne i odgovorne urednike i novinare medijskih kuća u povodu predstojećeg otvaranja nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke.

Prijemu, koji je održan u novoizgrađenoj zgradi Biblioteke, prisustvovali su i predstavnici medija Islamske zajednice i uprave Biblioteke. Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Mustafa Jahić izrazio je dobrodošlicu prisutnim zvanicama i zahvalnost medijima na praćenju i afirmaciji rada Biblioteke. Direktor je istakao važnost Gazi Husrev-begove biblioteke za grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu te najavio skoru svečanost otvaranja nove zgrade.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u svom obraćanju je kazao:

- Dame i gospodo,Srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem što se ste se odazvali našem pozivu da se danas susretnemo i družimo ovdje, u prostoru nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke.

Svečano otvorenje ovog otmjenog hrama nauke i kulture, koje će uskoro uslijediti, nama je bio povod da Vas pozovemo na ovaj susret. Želimo prije svih drugih, upravo vama pokazati ovo zdanje koje će Islamska zajednica uskoro, činom svečanog otvorenja, predati našoj kulturnoj i naučnoj zajednici, studentima, nastavnicima i istraživačima, Univerzitetu, našem Gradu, Kantonu i cijelom bosanskohercegovačkom društvu.

Mi, naime vjerujemo, da se pred Vama, ovdje, u ovoj zgradi i u ovoj instituciji, imamo čime pohvaliti i da je najpreče i najsvrsishodnije da to učinimo upravo pred Vama. Jer, znamo, kada vi vidite ove prostore u kojima će raditi i djelovati Gazi Husrev-begova biblioteka, kada se vi osvjedočite da je jedna od najvećih biblioteka, s najvećom zbirkom orijentalnih rukopisa u Jugoistočnoj Evropi, sada smještena i u jednoj od najljepših savremenih zgrada ove vrste i namjene u našem regionu, ovo zdanje, vašim medijskim posredovanjem, vidjet će i za njeg znati i svi drugi.

Posebno želim naglasiti da će Gazi Husrev-begova biblioteka biti otvorena za sve. Mi se radujemo da će se u prostorima ove biblioteke, pored čitanja, izučavanja, istraživanja i prevođenja njenih knjiga, dokumenta i rukopisa, održavati i naučni skupovi, seminari, okrugli stolovi, konferencije, dijalozi, rasprave, izložbe i druge naučne, kulturne i umjetničke manifestacije i priredbe.

Evo, kada vi budete imali potrebu da organizirate i održite neku konferenciju ili okrugli sto o nekoj temi iz područja vašeg zanimanja, poziva i društvenog interesa, ja Vam danas obećavam da ćemo Vam sa zadovoljstvom staviti na raspolaganje neke od dvorana odnosno radnih prostora ovog prelijepog zdanja.

Ali, skoro otvorenje Gazi Husrev-begove biblioteke samo je povod. Razloge za naš današnji susret nalazim u prvom redu u vlastitoj otvorenosti i otvorenosti Islamske zajednice u cjelini prema vama novinarima, urednicima i voditeljima medija.

Islamska zajednica predstavlja jednu tradicionalno utemeljenu, strukturiranu i organiziranu instituciju posvećenu duhovnim i vjerskim poslovima. Ali, Islamska zajednica je i dio našeg društva i treba da bude podložna pažnji - u nekim poslovima vjerske, a u nekim i najšire društvene javnosti.

Mi naše poslove, ciljeve, motive, programe, projekte i nastojanja želimo promovirati u javnosti. Ali, mi naš rad i djelovanje moramo i provjeravati pred sudom javnosti. Otvoreni smo za kritički odnos. On će biti utoliko plodotvorniji ukoliko bude utemeljeniji. Svaka kritika koja je izrečena na pristojan način, bez vrijeđanja i omalovažavanja, dobro je došla.

Želim da našim današnjim susretom promoviramo tu otvorenost za suradnju i kritički odnos kao i našu potrebu i usrdnu molbu da nas podržite u našim nastojanjima da doprinosimo zajedničkom dobru.

Konačno, ovim prijemom želim da iskažem svoje poštovanje prema pozivu koji vršite u našem društvu. Važnost vaše društvene uloge je nemjerljiva. Uvjeti u kojima obavljate Vaš poziv nisu jednostavni. Osobno ću se uvijek zalagati za dignitet Vašeg poziva, za Vaše pravo da pišete i govorite, da iznosite Vaše stavove, čak i onda kada, a to se može nekad i nekom od Vas dogoditi, niste u pravu.

Još jednom, na kraju ove moje pozdravne riječi i iskrene dobrodošlice a na početku našeg druženja, iskreno Vam se zahvaljujem na odazivu.

Dobrodošli! Hvala Vam i osjećajte se kao u svojoj kući!

Nakon obraćanja reisu-l-uleme, uslijedilo je neformalno druženju u toku kojeg je direktor Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Mustafa Jahić svim zainteresiranim predstavio neke od fondova i aktivnosti Biblioteke.Ostali prilozi:
» ODRŽAN SASTANAK SA SANDŽAČKIM IMAMIMA
Mesihat.org | 11. November 2021 14:41
» SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
Anadolu Agency (AA) | 22. October 2021 15:03
» MOLIMO TE, BOŽE, DA NAM SE VIŠE NIKAD NE PONOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 16:03
Ostali prilozi istog autora: