Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori
ZVIZDIĆ, ČAVARA I RADMANOVIĆ IZABRANI ZA RUKOVODSTVO PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBIH
SDA se javno pobunila zbog kandidature Čavare koji se nalazi na crnoj listi. No, Čavara je izabran za člana Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Za su glasali zastupnici Osmorke, HDZ-a i SNSD-a. Protiv su bili SDA, SDS, DF i Sabina Ćudić iz Naše stranke.

Autor: NAP | 01. December 2022. 14:12:26


BANJA LUKA NA NOGAMA DODIK PREUZIMA DUŽNOST PREDSJEDNIKA RS, OSIGURAO VEĆ 45 MILIONA MARAKA VIŠE U BUDŽETU ZA SEBE
Inače, Budžet predsjednika Republike Srpske u idućoj godini bit će povećan za čak 45 miliona maraka. Vlada RS utvrdila je, a nakon što je Dodik i potvrđen kao budući predjednik RS-a, po hitnom postupku Prijedlog budžeta za narednu godinu u iznosu od 5,383 milijardi KM, koji je veći od drugog rebalansa budžeta ovog entiteta za ovu godinu za 873 miliona KM.

Autor: NAP | 15. November 2022. 13:11:31


SASTANKOM DELEGACIJE HDZ-A I LIDERA “TROJKE“ POČELI PREGOVORI O FORMIRANJU VLASTI U BIH
“Naše je zadovoljstvo je da smo u skladu s najavama danas razgovarali o mogućnosti formiranja vlasti. U fokus smo stavili program rada. Postigli smo visok nivo saglasnosti da buduće vlade imaju konkretne programe i planove djelovanja. Napravili smo značajan iskorak. Nadam se da ćemo nastaviti s tim dijelom priče. Siguran sam da na ovaj način ćemo doći do rješenja. Ne zavisi sve ni samo od nas. S ovim pristupom je moguće napraviti novu klimu u Bosni i Hercegovini“, rekao je Nikšić.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 08. November 2022. 16:11:34


POZNAT RASPORED MANDATA ZA SKUPŠTINE KANTONA U FEDERACIJI BIH
U Unsko-sanskom kantonu poznat je raspored 30 mandata. Stranka demokratske akcije (SDA) ima osam mandata, NES osam, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) tri, Željko Komšić – Za građansku državu DF/GS tri, Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK) tri, Narod i pravda dva, Laburistička stranka Bosne i Hercegovine Laburisti BiH jedan, Stranka za Bosnu i Hercegovinu – SPU jedan i Naša stranka jedan mandat.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 23. October 2022. 12:10:53


BOSS PODNIO KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG 400.000 NEVAŽEĆIH GLASAČKIH LISTOVA
Zatraženo je provođenje istrage i protiv članova biračkih odbora i opštinskih/gradskih izbornih komisija, a posebno da se naloži da se nevažeći glasački listovi sa svih biračkih mjesta vještače od strane sudskog vještaka grafologa, kako bi se utvrdilo da li su glasački listovi koji su proglašeni nevažećim – nevažeći iz razloga što je pored jedne stranke ili kandidata te stranke glasano i za neku drugi stranku ili kandidata druge stranke različitom olovkom.

Autor: Bošnjaci.Net | 06. October 2022. 16:10:41


IZETBEGOVIĆ U MOSTARU: JEDNI SU NAS PRODALI U MOSTARU, DRUGI SU TO POKUŠALI U NEUMU, ODGOVORITE IM 2. OKTOBRA
- Jedanaest ih se ujedinilo protiv SDA. Jedanaest vidljivih i jedanaest nevidljivih. A narod se ujedinio sa SDA jer taj narod je svašta prošao i narod zna, sasvim sigurno – kazao je Izetbegović.
Govoreći o političkim oponentima SDA, ukazao je na činjenicu da se radi o heterogenoj skupini političkih stranaka koje su se ujedinile isključivo na želji da sruše SDA i da se domognu vlasti, ali da se, kako je kazao, plus i minus ne sabiru.

Autor: Bošnjaci.Net | 27. September 2022. 13:09:01


EFENDIĆ: NAJMANJE DESET GODINA TRAJE PREVARA GRAĐANA SARAJEVA
“Kilometar i pol dijeli aerodrom od autoputa za koji smo do sad potrošili oko dvije milijarde maraka i trošimo još. Izgubismo živce, zdravlje, vrijeme svaki dan zato što niko nije u stanju uzeti i napravit taj kilometar i pol. Može tako stajati još 50 godina dok ne uzme neko to da uradi. Tako je u svakoj oblasti”, istakao je Efendić.

Autor: Bošnjaci.Net | 27. September 2022. 12:09:50


SUAD KURTĆEHAJIĆ (3) - VAŠIM GLASOM MOJE IDEJE ZA INTEGRACIJU BOSNE I HERCEGOVINE MOGU POSTATI STVARNOST
SUAD KURTĆEHAJIĆ, akademik, doktor pravnih nauka i redovni profesor na FPN u Sarajevu, Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban”.

Autor: B.net | 27. September 2022. 04:09:42


EFENDIĆ U MOSTARU PORUČIO: OVE IZBORE SVE JE DRUGAČIJE, GRAĐANI IMAJU ZA KOGA GLASATI
“Do sada je bilo mnogo problema zato što i kada se izlazilo na izbore nije se imalo šta izabrati. Na ovim izborima ima jedna važna razlika, ima se za koga glasati. Ima dobra stranka koja neće razočarati one koji je podrže, koja ih neće ostaviti i koja im neće okrenuti leđa. Ono što sam od početka bavljenja politikom uvijek imao na umu to je da one koji nam daju podršku nikada ne smijemo razočarati. Tako je to bilo u Općini Novi Grad gdje sam biran direktno kao kandidat za načelnika i bit će tako i sa Strankom za BiH u godinama koje su pred nama”, kazao je Efendić.

Autor: Bošnjaci.Net | 24. September 2022. 12:09:09


KOMŠIĆ U ČELIĆU: KARADŽIĆ JE NAKON DEJTONA MISLIO DA ĆEMO ODUSTATI OD DRŽAVE, ALI IDEJA GRAĐANSKE BIH JAČA
Obraćajući se skupu u Čeliću kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakao istakao je da su protekle četiri godine bile obilježene velikim političkim borbama, gdje su neprijatelji države pokušavali da izmore probosanske političke snage kako bi dovršili političke projekte koje nisu mogli realizirati ni agresijom, ali da je tome pružen odlučan i uspješan otpor.

Autor: Bošnjaci.Net | 24. September 2022. 12:09:57


KOMŠIĆ U TRAVNIKU: HDZ-OVO I SNSD-OVO PLAŠENJE STRANACA MUSLIMANIMA JE NACIZAM
Obraćajući se građanima Travnika kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da politički protivnici države i ideje građanske Bosne i Hercegovine zapravo žele da se mi kao građani stidimo reći da smo Bosanci i Hercegovci, iako se ta nacionalna odrednica nigdje ne sudara sa etničkom pripadnošću. Bošnjak, Hrvat i Srbin ne stoje u suprotnosti sa Bosancem i Hercegovcem, kazao je Komšić.

Autor: Bošnjaci.Net | 19. September 2022. 16:09:40


VISOKI PREDSTAVNIK U BIH TREBA NAMETNUTI ZAKON KOJIM ĆE IZBORNI MANDAT PRIPADATI POLITIČKOJ STRANCI UMJESTO STRANAČKIM PRELETAČIMA
Izabrani zvaničnici u Parlamentarnoj skupštini BiH ne žele izmijeniti Izborni zakon na način da mandat pripada stranci, čime bi se uspostavio sistem odgovornosti prema biračima, svjesni da bi time izgubili političku polugu za ispunjavanje lično-interesnih ciljeva, te je obavezno djelovanje Visokog predstavnika u okolnostima kada izabrani zvaničnici ne žele djelovati u zaštiti interesa građana.

Autor: Bošnjaci.Net | 19. September 2022. 13:09:58


Naveo je da je glas sa Drine za državni parlament naročito važan jer dušmani Bosne i Hercegovine poručuju kako nema granice na Drini. Đonlagić je ocjenio kako se Bosni i Hercegovini pokušava oduzeti i ekonomski suverenitet kroz energetski sektor i zloupotrebu hidropotencijala rijeke Drine. Rekao je da hidroelektana Buk Bijela ne može biti izgrađena bez međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Srbije, te da enitet RS s tim u vezi nema ovlaštenja.

Autor: Bošnjaci.Net | 18. September 2022. 15:09:47


ŽELJKO KOMŠIĆ ZA GRAĐANSKU DRŽAVU U MOSTARU: NAMA JE BOSNA I HERCEGOVINA NAJVAŽNIJA STVAR
„Ne mogu ja biti protiv bilo koga u svojoj zemlji. Ni ovdje imamo problema sa onima koji kažu ukrao sam samo tri hiljade glasova. Nisu Hrvati dušmani ove zemlje, nisu svi Hrvati UZP ali HDZ vodi tu politiku. Nemamo problem sa Srbima ali sa četničkom ideologijom imamo, pogotovo kada hoće da nam otkinu komad zemlje“, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

Autor: Bošnjaci.Net | 16. September 2022. 14:09:59


NAROD I PRAVDA: DANAŠNJE PORUKE IZ JAJCA SLUŽE ISKLJUČIVO PODGRIJAVANJU TENZIJA
Iz ove stranke podsjećaju vrh HDZ-a BiH i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da nepobitne historijske činjenice jasno ukazuju da su Jajce zajednički oslobodile snage Armije RBiH (ARBiH) Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Autor: B.net | 13. September 2022. 19:09:58


HUSEINE HODŽIĆU, NE PLJUJ U LICE POKRETA ZA DRŽAVU, NAŠIH POVRATNIKA I NAŠE SESTRE BEGIJE SMAJIĆ
Husein Hodžić, donedavno efendija u Herceg Novom, treba da kao nositelj liste čuva „brak i porodicu“ Pokreta za državu u izbornoj jedinici 9, da svoj zdrav razum usmjeri u načela probosanske politike Pokreta za državu, a ne da je cinka onima s kojima je u Crnoj Gori sklapao neprirodne „brakove“ i podržavao ih na litijama i na taj način doprinosio uništavanju suvereniteta države Crne Gore, suprotno stavovima oficijelne bošnjačke politike u Crnoj Gori.

Autor: B.net | 13. September 2022. 17:09:20


BEČAREVIĆ RASKRINKAO NOVALIĆA: KAŽE DA IMAMO NAJJEFTINIJU STRUJU, STVARNO NE ZNAM GDJE TAJ ČOVJEK ŽIVI!
„Akcize su, kao što znamo, usvojene prije pet godina. Znači iduće godine prema njihovim najavama autoput na Koridoru 5C treba završen?! Sa ovom vlašću neće nažalost biti završen ni za deset godina“, rekao je Bećarević.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. September 2022. 13:09:20


SKUP U ZENICI POTVRDIO: UTIHNULA EUFORIJA OKO ZAJEDNIČKOG KANDIDATA BEĆIROVIĆA
Ono što su šira javnost, ali i prisutni primjetili jeste činjenica da uprkos što se radi o podršci 11 političkih subjekata te činjenici da je skup održan u gradu kojeg vodi Fuad Kasumović, odziv nije bio na očekivanom nivou. Iz zeničke Arene se trebala poslati slika masovnosti podrške Bećiroviću kao zajedničkom kandidatu, no neispunjene tribine i brojna prazna mjesta svjedoče da se to nije desilo.

Autor: Vijesti.ba | 11. September 2022. 22:09:15


ALMIR BEČAREVIĆ: VRATILI SU NAS 60 GODINA UNAZAD, ZADNJI PUT BIH JE IMALA OVOLIKO STANOVNIKA NA POPISU IZ 1961.GODINE
„Ubiše se oko Zakona o visokom obrazovanju, ko će više dograbiti vlasti, a imamo 20.000 manje studenata nego prije 10 godina. U ovoj godini sarajevski univerzitet je raspisao prijem za 6.500 studenata, a javilo se 3.400. Pola od tog broja, e to vam je stanje“, – naveo je.
Bečarević kao ekspert za energetiku istakao je da sve države u okruženju, u stanju krize vode proaktivnu politiku i pomažu svoje građane, osim naše.

Autor: Bošnjaci.Net | 11. September 2022. 15:09:56


KOMŠIĆ U KONJICU: LOPOVLUK I KORUPCIJA ŽIVE POD ŽAŠTITOM KONSTITITIVNOSTI, RJEŠENJE JE GRAĐANSKA DRŽAVA
"Mi možda jesmo i ovakvi i onakvi, ali nismo glupi i ne mogu nas više zamajavati i plašiti kao što sto su pokušavali pričama oko izbornog zakona, nema više straha i saginjanja glave, i hoću da nas poštujete kao razumne ljude. Svašta smo mi preživjeli, i rat, i mrtve roditelje i djecu, i opet nećemo da gledamo u prošlost nego smo okrenuti prema budućnosti i prema građanskoj državi. Hoćemo da napravimo korak ka tome", naglasio je Komšić.

Autor: Bošnjaci.Net | 11. September 2022. 02:09:31


IZETBEGOVIĆ: PROTIV BIH I BOŠNJAKA SE VODI SPECIJALNI RAT, MORAMO DRŽATI KIČMU USPRAVNOM
- Mi moramo držati uspravno kičmu Bošnjacima. Bošnjački lideri moraju držati kičmu uspravnom. Ja ne mislim da sam ja lider. Ja sam političar. Lideri su ljudi poput Muderrisa, a moj posao je da držim skupa ljude kao što su on, – kazao je Izetbegović.

Autor: Bošnjaci.Net | 09. September 2022. 17:09:48


AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ U DEBATI N1 ‘OPLEO’ PO SDP-U: “LISTA IM JE OZBILJNA DISKRIMINACIJA”
Kurtćehajić: Nijedan zakon se u Predstavničkom domu ne može donijeti a da sa njim nije saglasna barem trećina zastupnika iz entiteta koji se zove RS mora biti saglasna. Tu već imamo kočnice u ustavu koje nas onemogućavaju da djelujemo normalno. Kako to riješiti? U Dejtonu stoji da postoje i odredbe o dodatnim nadležnostima, treći dio te odredbe ne traže da se entiteti sl

Autor: N1 | 09. September 2022. 13:09:48


TRIBINA SDA U PREPUNOM DOMU KULTURE POTVRĐUJE – BRČKO JE SIGURNO!
- Teško je bilo kroz svo ovo vrijeme, kroz protekle 32 godine. I u protekla dva mandata je bilo tako. Naročito je težak bio ovaj posljednji mandat. Ali sve smo nadjačali i SDA je na sve imala odgovor. Vlada FBiH je unaprijedila status penzionera, boraca, ratnih vojnih invalida, radnika koji su protestovali zbog neuvezanog staža. Sa svim tim tegovima koje imamo na nogama, sa svim problemima i blokadama koje smo imali, stvari idu naprijed. – kazao je Izetbegović.

Autor: Bošnjaci.Net | 08. September 2022. 21:09:23


KOMŠIĆ: MI NE POGINJEMO GLAVU, IMA NAS MILION ZA GRAĐANSKU DRŽAVU
"Uspjeli smo pokazati koliki je bitan u situaciji i kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, taj omjer snaga u Predsjedništvu. Moglo bi se pretpostaviti šta bi bilo da je bilo 2:1 protiv BiH. Možemo razmišljati šta bi bilo da nije bilo naša tri zastupnika u državnom parlamentu u onim kritičnim trenucima kada se lomila priča o izbornom zakonu, a u jedan glas je to moglo da prođe i bilo je raspoloženih čak i u probosanskim strankama da to podrže, da kažu da se podebljaju te etničke linije jednom zauvijek. Nažalost, to bi vodilo u ono što Dodik i ne krije da bi uradio, u secesiju dijela BiH", istakao je Komšić.

Autor: Bošnjaci.Net | 08. September 2022. 21:09:03


PORUKA GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE
U Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ne biraju se prijatelji, rođaci, simpatije, poznanici, 'zvijezde' iz nekih drugih oblasti, već osobe koje se stručno bave državom i njenim funkcionisanjem. Ako u njegovom dugogodišnjem djelovanju, znanju i idejama prepoznajete osobu koja može pomoći Bosni i Hercegovini u njenoj unutrašnjoj i euroatlantskoj integraciji, očekuje se vaš glas za akademika Suada Kurtćehajića.

Autor: Bošnjaci.Net | 06. September 2022. 17:09:34


AJANOVIĆ: NA VATRU ODGOVORITE VATROM – IZAĐITE NA IZBORE I GLASAJTE PROTIV VLASTI
Pozivam prevarene i razočarane građane - da svoje nezadovoljstvo zbog teške ekonomske i političke krize i masovnog odlaska mladih - usmjere u građanski otpor i izborni revolt izlaskom na izbore i da glasaju protiv nemoralnih vladajućih stranaka, koje su odgovorne za višedecenijsko brutalno ponižavanje boraca, nezaposlenih, radnika i penzionera.

Autor: Bošnjaci.Net | 06. September 2022. 15:09:02


KOMŠIĆ: PREDLAŽEMO OKUPLJANJE OKO GRAĐANSKE IDEJE, A NE MEĐUSOBNE SUKOBE, ZNA SE KO JE GLAVNI NEPRIJATELJ
„Sinoć smo u Sarajevu predstavili građansku i nadstranačku inicijativu, Milion ljudi za građansku državu. Želim i ovdje kazati da motivi za ovu inicijativu nisu čisto stranački, nego državni. Danas upoznajemo građane Vareša i Breze s tim, a upoznati ćemo i sve građane Bosne i Hercegovine“, rekao je Komšić.

Autor: Bošnjaci.Net | 06. September 2022. 01:09:28


POKRET ZA DRŽAVU: PROBOSANSKE STRANKE U BANJA LUCI POKAZALE JEDINSTVO
- Večeras je pokazana odlučnost da se ljudima u manjem bh. entitetu konačno omogući život dostojan čovjeka. Država se brani i u Banja Luci!
Pred početak večerašnje tribine 'Pokreta za Državu' Banjalukom su prošetali Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Edin Ramić i Vojin Mijatović.

Autor: Vijesti.ba | 05. September 2022. 02:09:22


JAŽIĆEVA KAMPANJA: „VRIJEME JE!“ I GENERISANI QR KOD
Pozivnice nemaju nikakav pisani sadržaj osim natpisa „Vrijeme je!“ i generisanog QR koda, pa su veoma mistične i zagonetne što navodi svakoga na istraživanje ko se krije iza jedne ovakve ideje. Jednostavnim skeniranjem QR koda otvorit će se web stranica Tarika Jažića, kandidata političke inicijative „Za Nove Generacije“ za Skupštinu Kantona Sarajevo koji je kreator ove političke kampanje.

Autor: B.net | 04. September 2022. 13:09:10


U KANTONU SARAJEVO SMO U SVIM OBLASTIMA POKAZALI DA DONOSIMO ISTINSKE PROMJENE
Konaković je podsjetio i na neke od afera u režiji SDA kojima je u vjetar bačeno više stotina miliona konvertibilnih maraka, od tunela Hranjen, preko Termobloka 7, do HE Vranduk i slično. Upravo na ovim primjerima, kazao je Konaković, vidi se sva razlika između dva principa vlasti, između onih koji vlast vide kao priliku za pljačku i onih koji vlast vide kao priliku da se popravi stanje u društvu i život građana.

Autor: B.net | 04. September 2022. 13:09:55


FAHRUDIN RADONČIĆ U OBILASKU UNSKO – SANSKOG KANTONA
U posjeti Unsko-sanskom kantonu u petak 02.09.2022. godine će boraviti delegacija Federacije BiH u sastavu: federalna ministrica okoliša i turizma – Edita Đapo, federalni ministar energije, rudarstva i industrije – Nermin Đindić i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Autor: Bošnjaci.Net | 31. August 2022. 18:08:38


UPUTE BIRAČIMA DA NA IZBORIMA 2022 GLASAJU ZA BOSS – BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović u video prezentaciji “ Upute kako glasati - Na Izborima u cijeloj BiH glasajte za BOSS – BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ” obrazložio je razloge zbog kojih građani trebaju izaći na izbore i glasati protiv vlasti i tzv. opozicije koja je u proteklih 30 godina, a posebno protekle dvije godine, brutalno kršila ljudska prava naročito neustavnim tzv. zdravstvenim mjerama.

Autor: Bošnjaci.Net | 29. August 2022. 15:08:58


DF HNK: KRIŠTO I ČOVIĆ SE PONOSE ZLOČINAČKIM PROJEKTOM KOJI JE OSUĐEN NA 111 GODINA
Obilježavanje godišnjice tzv. Herceg-Bosne predstavlja najgrublje vrijeđanje svih žrtava zločina koje su provodile vlasti ove paradržavne tvorevine, čiji su lideri osuđeni na 111 godina zatvora.
Njihov ratni projekat proglašen je „udruženim zločinačkim poduhvatom“ i prezren od civiliziranog svijeta.

Autor: Bošnjaci.Net | 29. August 2022. 15:08:53


AJANOVIĆ (BOSS) PODNIO KRIVIČNE PRIJAVE SVIM TUŽILAŠTVIMA U BIH, SIPA-I I FUP-U
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je u krivičnoj prijavi zatražio da tužilaštva i SIPA, uključujući i ostale policijske organe, po nalogu nadležnog suda postave uređaje za tajno snimanje na biračkim mjestima gdje će se glasati i brojati glasovi, odnosno da se obezbijedi nadzor, tehničko audio i video snimanje, tajno praćenje članova biračkih odbora, korištenje policijskih istražitelja u civilnoj odjeći i druge posebne istražne radnje kako bi se i preventivno djelovalo u cilju sprječavanja izbornih prevara i krađe glasova ali i hapšenja izvršilaca krivičnih djela.

Autor: Bošnjaci.Net | 26. August 2022. 13:08:25


REZULTATI RADA “TROJKE” U SKUPŠTINI KS ZA 2022. GODINU – KAKO JE NERAD ZAVLADAO U SKUPŠTINI KS
Osnova svakog demokratskog društva ogleda se kroz rad skupštine bilo kojeg nivoa vlasti i sada smo došli u situaciju da imamo NERAD “Trojke” i to iste one koja je proklamovala da je njihov rad uzor za cijelu BiH. Ako je rad ovakve Vlade KS i skupštinske većine obrazac za BiH, onda idemo u mrak demokratije gdje se NERAD kvalifikuje kao rad koji samo mi ne vidimo.

Autor: Bošnjaci.Net | 18. August 2022. 11:08:16


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif