Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Historija Sandzak
CRNI PETAK - 19. FEBRUARA 1919. GODINE U PLAVU
On u pomenutoj knjizi navodi da su Jadranske trupe, tačnije 2. jugoslovenski puk pod komandom Blaža Bojovića, u Plav i Gusinje stigle iz pravca Kosova krajem oktobra 1918 godine i kako su tu mirno primljene, brzo potom su nastavile svoj ratni put ka unutrašnjosti Crne Gore.

Autor: Dr. Mustafa Memić | 20. February 2024. 14:02:59


DEMOGRAFIJA SANDŽAKA: MIGRACIJE UZROKOVANE POLITIČKOM NESTABILNOŠĆU
Iseljavanje iz Sandžaka je ubrzano tokom i nakon Prvog i Drugog svjetskog rata zbog mnogobrojnih četničkih zločina. Nakon Drugog svjetskog rata ubrzano je iseljavanje Bošnjaka, Albanaca, Turaka, Goranaca, Torbeša iz Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. U tom procesu jedan dio Bošnjaka je ostao na Kosovu i u Makedoniji, koji danas čini većinu bošnjačke zajednice u ove dvije države.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 04. February 2022. 12:02:34


ADEM ŠABOTIĆ ČOVJEK KOJI JE BACIO BOMBU NA VOJISLAVA ŠEŠELJA
Gostujući u kontakt emisiji TV Crne Gore, predsjednik Predsjedniš­tva Crne Gore, Momir Bulatović je izrazio žaljenje zbog „terorističkog na­pada i ocijenio da su na tako nešto spremni samo bezumnici“. Bulatovič je odlučno podržao izvršne organe crnogorske vlasti, za koje je rekao da su u stanju da održe mir u Crnoj Gori.

Autor: Avlija | 31. January 2021. 16:01:36


POKOLJ U LJUMI 1913.
u oblasti Ljume i Debra, koji je izvršen nakon proglašenja amnestije od srpskih vlasti. U izvještaju se navode imena i prezimena osoba koje su ubili srpski odredi, često na najokrutniji način: spaljivanjem, klanjem, mesarenjem bajunetima i tome slično. Također se navodi detaljan popis spaljenih i opljačkanih sela u oblasti Ljume i Hasa.

Autor: B.net | 02. January 2020. 16:01:25


REVITALIZACIJA NOVOPAZARSKE TVRĐAVE - KULE POZNATIJA KAO “DŽEPHANA”
Zaštitna iskopavanja sjeverne tabije novopazarske tvrđave su počela 3. septembra, s ciljem revitalizacije kule, poznatija kao “Džephana”. Novčić iz 1618. godine, pronađen prilikom čišćenja santrača kule, mađarski srebrni dinar (vladar Matijas II), pokazuje da bi najraniji period gradnje kule mogao biti 1618. godina, a otkriven je i tipični osmanski objekat izgrađen prije nego što je građena tabija.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 07. October 2019. 13:10:11


GRAD KOJI JE DAO 25 DOKTORA NAUKA I ČIJI GRAĐANI ŽIVE U 104 DRŽAVE SVIJETA
"Prije svega, to je bio Mehmed-paša Šabanagić, drugi po redu paša iz Gusinja. On je pradjed Ali-paše Šabanagića, koji kasnije postaje paša iz ovog mjesta. Treći paša bio je Džafer-paša Koljenović. Četvrti paša je Ali-paša Šabanagić, koji je rođen 1817.godine, a umro je 1889.godine. On je bio poznata ličnost druge polovine 19.vijeka. To je strateg koji je u tri bitke porazio vojsku Crne Gore. To su Polimska bitka, bitka na Nokšiće i Murinska bitka“, kaže Gruda.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 14. August 2014. 17:08:05


20. NOVEMBAR - DAN SANDŽAKA
Na osnovu te odluke, 20. i 21. novembra 1943. godine, u Pljevljima je održana Osnivačka skupština Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka. Na skupštini je učestvovalo 263 delegata iz pet sandžačkih srezova. U Zemaljsko antifašističko vijeće Sandžaka (ZAVNOS) su izabrana 62 vijećnika, a u Izvršni odbor Sandžaka (ratnu sandžačku vladu) 10 vijećnika. Za prvog predsjednika Predsjedništva ZAVNOS-a izabran je Sreten Vukosavljević, a za 3 potpredsjednika: Murad-ef. Šećeragić, Dušan Ivović i Mirko Ćuković.

Autor: 20. November 2013. 04:11:03


ČETNIČKI POKOLJI U PLJEVALJSKOM KRAJU
Četnički vođa Mihailović je tada boravio u Crnoj Gori pod italijanskom zaštitom. Januara 1943. naređena je mobilizacija četnika za četvrtu osovinsku ofanzivu protiv partizana. Mihailović je u tome video priliku da usput "očisti" muslimansko stanovništvo. On je naredio crnogorskim četnicima pod vođstvom Pavla Đurišića da krenu ka Bosni, preko Sandžaka, usput "čisteći" sve pred sobom.

Autor: Damjan Pavlica | 22. July 2013. 00:07:53


PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830-1867. GODINE
Jezgro muslimanskog stanovnistva formiralo se kroz jedan dugotrajan i slozen proces, dijelom islamizacijom domaceg slavenskog stanovnistva, raznorodne etnicke pripadnosti, doseljavanjem sa istoka, trajnjim nastanjenjem i asimilacijom grupa i pojedinaca neslavenskog porijekla. Tako su u Beogradu muslimani cinili cetiri petine u odnosu na drugo stanovnistvo, a u Uzucu 96,7% od ukupnog broja stanovnistva grada, dok je u Pomoravlju taj procenat iznosio 65%.

Autor: 12. November 2011. 22:11:06


TRI STOLJEĆA OD GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA STARE CRNE GORE
Tako je Njegoš kao najveći srpsko-crnogorski pjesnik i vladika, odnosno nosilac najviše vjerske i svjetovne vlasti, opjevao, posvetio i u najuzvišenije djelo pretvorio genocid ili međunarodni zločin pod kojim se podrazumjeva svjesno, namjerno i plansko potpuno ili djelimično uništavanje nacionalnih, etničkih, rasnih ili religijskih grupa.

Autor: 19. April 2011. 09:04:51


PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Na dan strijeljanja 11 Plavljana – 5. marta 1913. godine, prijavili su se za prelazak u pravoslavnu vjeru 108 osoba, od kojih 94 islamske i 14 katoličke vjere. Istog dana strijeljane su još dvije grupe od po osam građana. Za jednu se grupu ističe da su bili „zlikovci“, a za drugu „zbog prikupljanja oružja i jatakovanja sa kačacima“, uz napomenu da je strijeljanje izvršeno „na osnovu presude nadležnog vijnog suda“. Dan ranije je javljeno da je 15 osoba muslimanske vjere prešlo u pravoslavnu.

Autor: Mehmed Meša Delić | 17. February 2011. 20:02:20


LIJEPIM NAČINOM RADIM DA MUSLIMANIMA METNEM CRNOGORSKE KAPICE
Pazeći ove njihove skupove uočio sam da se u džamijama prizivaju od strane hodža i njihova djeca, te im se ulijeva ljubav Muhamedove nauke, te da su ugovorili da ovih dana održe u džamijama molebstvije, bajagi za njihov spas i kako bi se Crnogorci uklonili iz njihovih zauzetih provincija.

Autor: 13. January 2011. 18:01:13


SVJEDOČENJA O SRPSKO-CRNOGORSKOM TERORIZMU VLADAJUĆEG REŽIMA NAD BOŠNJACIMA SANDŽAKA
Rekao sam sebi da je to uoci petka a to je Mubarek noc i mogu biti Kurban, i da su trazili bolju noc ne bi je izabrali. Vidjeli su ti cetnici da me nije strah, pa su poceli da me batinjaju. Jednom mi je jedan rekao: bjezi! Nisam htio to da radim. Uveli su me u neku plisanu sobu i zavezali mi ruke lisicama za radijator koji je bio vruc. Kada su mi se ruke ugrijale, poceo sam da vristim od velike temperature.

Autor: 05. May 2010. 21:05:08


BOŠNJACI U SANDŽAKU NISU RAVNOPRAVNI!
Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji realno nemaju pravo na sudsku žaštitu.
Kakav je položaj Bošnjaka pred sudovima, i drugim državnim organima najbolje pokazuje činjenica da niti jedan postupak nije sproveden na bosanskom jeziku.
Zakonik o krivičnom postupku propisuje obavezu suda da pouči učesnike u postupku o pravu korišćenja manjinskih jezika, ali se ova odredba prema Bošnjacima ne primenjuje.

Autor: 28. September 2009. 12:09:16


NE ZABORAVIMO IH – JER SU ČUVALI DOSTOJANSTVO VJERE I NACIJE!
Strijeljani su pred nasilno sakupljenim narodom, ne samo punoljetni muškarci, već i žene sa djecom u naručju. Jedanaest Plavljana čuvenih po dobročinstvu, ne samo u Plavu i Gusinju nego i šire, povezani su na jedan konopac i prislonjeni uza zid. Neke druge koji nisu ubijeni mučeni su i sakaćeni, kao Emin Jakupov Ferović kojem je izvađeno oko bajonetom samo zato što nije htio da prihvati ljubljene pravoslavnog krsta i da se odrekne svoje vjere i nacije.

Autor: B.net | 05. March 2009. 11:03:55


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif