Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Historija Bosnjaka
BOŠNJAČKI SABOR 1993. GODINE – OD VRAĆANJA HISTORIJSKOG IMENA BOŠNJAK
U svom uvodnom govoru Alija Isaković je rekao da “ne osjeća potrebu da objašnjava [naše] tradicionalno ime Bošnjak, ime [našeg] jezika bosanskog i ime [naše] zemlje Bosne i Hercegovine. Ja ga samo promoviram kao prirodno pravo na tradiciju”.

Autor: B.net | 28. September 2022. 17:09:03


PROGONI MUSLIMANA IZ ENKLAVA NAŠEG OKRUŽENJA
U više radova obznanio sam povijesne činjenice o progonima muslimana iz evropskih država, a da bi to Bošnjak počeo nešto serjoznije analizirati i uvjeravati se u predočeno moram to i više puta ponoviti jer se Bošnjak, a ljubitelj naše povijesti, nije navikao čitati tako nešto.

Autor: Fikret Hafizović | 18. July 2021. 15:07:28


USTAŠKI LOGOR JASENOVAC – STRATIŠTE BOŠNJAKA
I srpski i hrvatski zvaničnici falsifikuju nacionalnu strukturu stradalih u Jasenovcu izostavljajući muslimane – Bošnjake kao žrtve Jasenovca i ne spominju ih kao stradalnike. Ističu se Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati, Slovenci, čak jedan Čeh i Norvežanin. Bošnjačke žrtve logora u Jasenovcu uopće ne pominju, vjerovatno da bi negirali ili umanjili njihovo učešće u ukupnom stradanju, što su kontinuirano činili od Drugog svjetskog rata do danas.

Autor: B.net | 22. April 2021. 15:04:37


LAŽNE TVRDNJE SALIHA SELIMOVIĆA O BOŠNJACIMA
Iz razloga što nam je povijest lažirana od tih vajnih kvazi historika, na jeziku sam ponekad, prema takvima, grub, jer me u duši bole sve te izmišljotine o nama. Njima-tim ugurbetima upućujem sve te teške riječi, jer su lažovi, a oni kojima su njihove tvrdnje reference u radu o povijesti, mislim na Bošnjake, želim da što prije svojim intelektom shvate da su zavedeni, da žale za izgubljenim vremenom provedenim izučavajući laži o samom sebi i na istim lažima uspostavljenom (ne)znanju.

Autor: Fikret Hafizović | 30. January 2021. 22:01:51


ISTAKNUTI ISMAIL-EF. NIKOČEVIĆ BORBU ZA POLITIČKU AUTONOMIJU PLAVA I GUSINJA PLATIO ŽIVOTOM
Nepokolebljiva diplomatska borba Ismail efendije Nikočevića je zasmetala srpskoj i crnogorskoj vladi koje su nekoliko puta zahtijevale da odustane od svojih ciljeva. Pokušali su i da ga potkupe, ali bezuspješno. Jednostavno je bio nesalomljiv u borbi za prava bošnjačkog i albanskog, kao cjelokupnog islamskog življa u Plavu i Gusinju. Da bi ga uklonili, srpska vlada je platila 560.000 franaka za njegovu likvidaciju.

Autor: Rizah Gruda | 13. October 2020. 01:10:30


ŽIVLJENA, A NEPISANA, POVIJEST BOŠNJAKA
Kada se katoličanstvo silom nametalo u Evropi oni koji su odlučivali o Bosni i njenom narodu, a bili su islamske duhovnosti, početkom četrnaesto stoljeća, udružili se sa ostalim muslimanima Balkana i dijelom Istočne Evrope u Osmansko carstvo i na taj način, do dana današnjeg, obezbjedili da njihova pokoljenja opstaju kao islamiti na ovim prostorima.

Autor: Fikret Hafizović | 08. June 2020. 18:06:48


BOŠNJACI I DRUGI SVJETSKI RAT
Pretenzija Srbije i Hrvatske nad Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu dobija drugu dimenziju. Naime, nametnuto pitanje Bosne i Hercegovine u jugoslovenskom kontekstu počinje se rješavati vojnim operacijama, što će rezultirati strašnim zločinima u Bosni i Hercegovini. Formiranjem Nezavisne države Hrvatske ili Velike Hrvatske ukinuta je Kraljevina Jugoslavija, dok Bosna i Hercegovina postaje sastavni dio hrvatske države, izgubivši svoj državni i politički identitet.

Autor: Preporod.info | 11. May 2020. 19:05:31


BRANITELJI PLAVA I GUSINJA
Posebno junaštvo na Nokšiću je pokazao Jakup Ferović (Albanci ga nazivaju Jakup Feri). Slično junaštvo će u toku Drugog svjeckog raya, u borbi protiv crnogorskih četnika pokazati i njegovi unuci Rizo i Šemso Ferović. Jakup Ferović je imao pet sinova: Hasa, Aga, Meda, Emina i Omera.

Autor: Dr. Mustafa Memić | 29. January 2020. 18:01:59


SUAD MEHIĆ:
Suad je dotrčao zadihan, “ode tenk, brale”. Graja i tekbiri iz transeja nije prestajala. U tom momentu Suad se ‘splazao’ niz zid tranšeje, ja sam ga uhvatio za ruku. Šta ti je, jesil’ ranjen?
- Nisam, - reče, vrtoglavica neka. Gladan sam, Amire!

Autor: Amir Hasanović | 03. October 2019. 17:10:40


TAKO JE GAZIJAMA ARMIJE RBIH GOVORIO BRIGADNI GENERAL RAMIZ ŠUVALIĆ
Gospodo vojnici, gazije, braćo moja! Danas ćemo na ovom mjestu, na ovoj koti mi biti ti koji će ispisati časnu stranicu historije našeg bošnjačkog naroda. Bosna je kroz historiju imala junake, danas kad stojim na ovom mjestu i gledam u vas vidim kintinuitet tog junaštva.

Autor: Amir Hasanović | 27. September 2019. 14:09:03


KORIJENI BOŠNJAKA
Bio je to novi model islamske vlasti u odnosu na raniji Avarski model. Bio je to vrlo napredan period islamskih teokratija, u čitavom svijetu, kada su one doživjele svoj kako duhovni tako i ekonomski procvat. I u Evropi je ovaj period obilježen kao renesansa.
Iz ovih razloga, velikog doprinosa razvoja monoteističke vlasti, Alexandar je, kao Zullkarnein, u Časnom Kur'anu zastupljen u suri XVIII. od 83.-102. ajeta.

Autor: Fikret Hafizović | 29. April 2019. 21:04:55


281. OBLJETNICA VELIKE BITKE BOŠNJAKA PROTIV AGRESORA - EVROPSKIH KATOLIKA, POD BANJA LUKOM
Sedamdesetih godina u SFRJ Bosna se uspostavlja kao nacionalna država tri naroda, kada su Bošnjaci kao narod,nazivani svakako pa i Muslimanima, što je bio mali pomak u odnosu na politiku kraljevine Jugoslavije, jer se i dalje podrazumijevalo da su Bosnu kroz njenu povijest gradili isključivo koliko Srbi, toliko i Hrvati, ali kao kršćani, a Bošnjaci su tu, slučajno, kao islamizirani jedni ili drugi u zavisnosti čiju literaturu čitamo i opet povijesno kao turski recidiv.

Autor: Fikret Hafizović | 21. July 2018. 13:07:11


STRAVIČNE BROJKE DRUGOG SVJETSKOG RATA: SRBA STRADALO 7,5%, HRVATA 5%, A NAJVEĆE ŽRTVE SU BILI BOŠNJACI!
Međutim, Sjedinjene Države već sredinom pedesetih godina iznose stav, da je Jugoslavija imala oko milion mrtvih. Broj ogroman sam po sebi, ali broj daleko manji od našeg zvaničnog. Takav potez Amerike mogao se tada okarakterisati kao nepouzdan i motivisan željom da se pomogne Saveznoj Republici Njemačkoj, budući da je ova odmah nakon toga odbila da isplati odštetu po „našim“ brojkama.

Autor: slobodna-bosna.ba | 04. June 2018. 21:06:35


SKRIVANA POVIJEST BOŠNJAKA
Bio je i pokušaj osvajanja Bosne od strane evropskih katolika i ranije od 1878. godine, a to je bilo naročito izraženo nakon 1683. godine kada su nakon Bečkog rata, kao islamske regije, poklekle Slovenija sa Istrom, Slavonija, Mađarska, Južna Austrija te Lika, a Dalmacija nakon i tokom Kandijskog rata 1645.godine. Kršćani su nakon 1683. Godine upali i u Bosnu, okupirali krajinu sa Bihaćem, osvojili Jajce i iz njega protjerali muslimane.

Autor: Fikret Hafizović | 15. September 2016. 21:09:19


DAN KADA JE ZMAJ OD BOSNE OTIŠAO U LEGENDU
Ključna borba se dogodila 4. juna na Stupu, mjestu između Sarajeva i Ilidže. Pred kraj bitke snage pod komandom Ali-paše Rizvanbegovića i Smail-age Čengića s leđa napale vojsku koju je predvodio Gradaščević. Iznenađena napadom s leđa pobunjenička vojska je bila primorana povući se u Sarajevo.

Autor: RadioSarajevo.ba | 18. August 2016. 02:08:12


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif