Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


MUFTIJA ADILOVIĆ: AJVATOVICA JE ZNAČAJAN SEGMENT NAŠE TRADICIJE, KULTURE I DUHOVNOSTI
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 15. June 2024. 23:06:59


Prusac: Otvorena vjersko-kulturna manifestacija „514. dani Ajvatovice“

PRUSAC, 14. JUN 2024. (MINA) - Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija „514. dani Ajvatovice“ večeras je svečano otvorena na platou Musalle u Pruscu, u prisustvu državnih i vjerskih zvaničnika, predstavnika javnog i kulturnog života, te džematlija i stanovnika Prusca i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.
Obraćajući se prisutnim predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović ukazao je na značaj Ajvatovice.
„Ajvatovica je značajan segment naše tradicije, kulture i duhovnosti i ona je nastala u našem narodu, stasala, razvijala se i davala svoje plodove, a naš narod je s ponosom preko 500 godina prenosi s generacije na generaciju. Ona je naše kolektivno pamćenje i njome pokazujemo ko su bili naši preci, ko smo mi danas i kakve će biti naše generacije iza nas“, kazao je muftija Adilović.
Ajvatovicom pokazujemo da smo stoljećima bili dobar i čestit narod, plemenitog srca i dobre duše, dobronamjerni prema svim ljudima, ali i prema svemu što nas okružuje, jer nas tako naša vjera uči, dodao je muftija.
„Bosna je uvijek bila šarena i lijepa, u njoj je bilo mjesta za sve dobronamjerne ljude, bez obzira koje bili nacije, vjere i kojoj kategoriji pripadali i tako će, ako Bog da, biti i u budućnosti“, poručio je, između ostalog, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.
Muftija je ovom prilikom naveo i da će manifestacija obuhvatiti više od 60 raznovrsnih programskih sadržaja, od kojih je najviše kulturnih, njih 29, zatim vjerskih i sportskih po devet, edukativnih osam i humanitarnih šest.
Manifestaciju je proglasio otvorenom i prigodno se obratio potpredsjednik FBiH Refik Lendo. On je skup opisao kao priliku za ujediniti se kada su u pitanju zajednički ciljevi.
„Zajednički cilj u Bosni i Hercegovini je da poštujemo svoju tradiciju, kulturu, te da se sjećamo boraca koji su dali svoje živote, kako u odbrani od agresije, tako i kroz historiju Bosne i Hercegovine“, naglasio je Lendo.
Ukazao je na važnost spomena onih koji su vratili Ajvatovicu u kontekstu demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini, gdje je posebno istakao ulogu Islamske zajednice.
„Ajvatovica pokazuje kako je Ajvaz-dedo u svoje vrijeme, tražeći vodu, vodio računa da njegovi ljudi žive bolje, brinuo o svojoj zajednici. Time nas se opominje da vodimo računa o našoj zajednici i ljudima tako da ne odlaze iz Bosne i Hercegovine“, poručio je Lendo.
Sa ovog mjesta je poručio da Bošnjaci žele živjeti skupa sa drugim narodima u Bosni i Hercegovini, te akcentirao šta treba biti u fokusu međudržavne komunikacije i saradnje.
„Šaljemo poruku prijateljstva našim susjedima u Srbiji i Hrvatskoj, da razgovaramo o zajedničkim projektima, umjesto miješanja u pitanja imovine države i entiteta. Mi ćemo u Parlamentu Republike Bosne i Hercegovine dogovoriti se šta ćemo sa državnom imovinom, a šta treba dati na korištenje entitetima i općinama. Nije dobro da Srbija, pa čak i Međunarodna zajednica vode računa o našem unutrašnjem uređenju“, zaključio je Lendo.
Ova manifestacija pored vjerskog obilježja ima i kulturno-obrazovni karakter, i primjer je kako se na kvalitetan način mogu uskladiti vjerske i sekularne potrebe stanovništva, i koegzistirati uz puno poštovanje vrijednosti vjere, tradicije i savremenih potreba ljudi.
„Kanton je, između ostalog, prepoznatljiv i po ovoj manifestaciji. Ona ima izuzetan značaj i ona je za Bošnjake ono što je tradicija, identitet, spoznaja, duhovno uzdizanje. Ona nosi poruku Ajvaz dede i može se primijeniti i u današnje vrijeme“, kazao je premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo.
U realizaciji svečanog programa učestvovali su Saudin-ef. Lužić, Hor Elči Ibrahim-pašine medrese i Vokalno instrumentalni sastav „Forte“.
Centralni događaj ovogodišnje manifestacije bit će održan u nedjelju, 30. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.
Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana.
Predsjednik Organizacionog odbora vjersko-kulturne manifestacije „514 dani Ajvatovice“ muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović danas je izjavio da je Ajvatovica naše kolektivno pamćenje.
Program svečanog otvorenja manifestacije održava se na platou Musalle u Pruscu, gdje se prisutnim obratio muftija Adilović.

„Ajvatovica je značajan segment naše tradicije, kulture i duhovnosti i ona je nastala u našem narodu, stasala, razvijala se i davala svoje plodove, a naš narod je s ponosom preko 500 godina prenosi s generacije na generaciju. Ona je naše kolektivno pamćenje i njome pokazujemo ko su bili naši preci, ko smo mi danas i kakve će biti naše generacije iza nas“, naglasio je muftija.
Ajvatovicom pokazujemo da smo stoljećima bili dobar i čestit narod, plemenitog srca i dobre duše, dobronamjerni prema svim ljudima, ali i prema svemu što nas okružuje, jer nas tako naša vjera uči, poručio je muftija.

„Bosna je uvijek bila šarena i lijepa, u njoj je bilo mjesta za sve dobronamjerne ljude, bez obzira koje bili nacije, vjere i kojoj kategoriji pripadali i tako će, ako Bog da, biti i u budućnosti“, akcentirao je on.

Muftija Adilović je ovom prilikom naveo i da će manifestacija obuhvatiti više od 60 raznovrsnih programskih sadržaja, od kojih je najviše kulturnih, njih 29, zatim vjerskih i sportskih po devet, edukativnih osam i humanitarnih šest.

„Između ostalog, bit će osam promocija knjiga, sedam tribina, tri izložbe, tri večeri sevdaha (i ilahija), dvije predstave, po jedan okrugli sto, likovna kolonija, smotra folklora, itd. Od kulturnih sadržaja ovom prilikom spomenut ćemo 21. smotru folklora u Bugojnu, duodramu Derviš i smrt u Donjem Vakufu, Večer sevdaha također u Donjem Vakufu, večeri ilahija i sevdaha u Travniku i Karauli, te Likovnu koloniju u Bugojnu. Od promocija knjiga izdvojit ćemo promociju Monografije Mladi muslimani u Novom Travniku, promociju djela o Reisu Džemaludin Čauševiću u Bugojnu, te promociju Tefsira, tj. komentara Kur'ana Časnog u Travniku. Posebnu važnost ovom djelu daje to što je to, prema našim saznanjima, prvo kompletno tumačenje Kur'ana na bosanskom jeziku, čiji je autor naš istaknuti alim i intelektualac“, kazao je muftija travnički.

Što se tiče vjerskih sadržaja, spomenuo je tradicionalni sabah-namaz na platou Ajvatovice, centralnu džumu u Baš-džamiji u Donjem Vakufu, koju će predvoditi muftija banjalučki, centralnu džumu u Handanaginoj džamiji u Pruscu, tradicionalni vjerski program i zikr 29. juna u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka, Ajvatovička dova i podne-namaz 30. juna na platou Ajvatovice.

„Od sportsko-rekreativnih programa, ovom prilikom najavit ćemo sljedeće: 26. Karate kup Bugojno Open - Ajvatovica 2024 - u Bugojnu, Omladinski kamp na platou Ajvatovice u kojem će uzeti učešće preko 200 mladića i djevojaka iz raznih krajeva BiH i 6. Šahovski turnir u Travniku. Što se tiče humanitarnih sadržaja u okviru Dana Ajvatovice, oni će biti realizovani u šest udruženja i institucija koje brinu o osobama sa posebnim potrebama i težim bolestima u Bugojnu, Travniku, Novom Travniku i Jajcu. Tom prilikom donacijom Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH finansijski ćemo, ako Bog da, pomoći rad tih udruženja i ustanova, te donacijom Merhameta BiH obradovati njihove korisnike“, kazao je on.

Kao i prethodnih godina, i ovog puta programski sadržaji koji će vjerovatno najveću pažnju izazvati planirani su u posljednju subotu i nedjelju u mjesecu junu.

„Naime, u subotu, 29. juna ove godine u tradicionalnom svečanom defileu kroz Donji Vakuf učestvovat će članovi turskog vojnog orkestra Mehter, bajraktari i konjanici iz cijele BiH, izviđači i gosti iz Republike Turske, te ostali učesnici. Te noći u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka hor Islamskog pedagoškof fakulteta iz Zenice izvest će tradicionalni Vjerski program, prigodno predavanje održat će dekan IPF-a iz Zenice, a prestavnici Tarikatskog centra će proučiti uobičajeni zikr“, naveo je Adilović.


U nedjelju, 30. juna u jutarnjim satima konjanici, bajraktari i pješaci će krenuti prema ajvatovičkoj stijeni i livadi, gdje će biti izveden centralni program ovogodišnjih Dana Ajvatovice.
„U programu će učestvovati hor Mehter, gosti iz Republike Turske, te hor BZK Preporod iz Ilijaša, a prigodnim riječima prisutnima će se obratiti reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, ili njegov izaslanik. Na kraju, bit će proučena tradicionalna Ajvatovička dova i klanjan podne-namaz. Time će se, ako Bog da, završiti manifestacija“, najavio je muftija.

Kao i prethodnih godina, programski sadržaji bit će izvedeni na području osam općina Muftijstva travničkog.


„Učesnici će biti iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, te iz Republike Turske. I ove godine očekujemo i veliki broj konjanika i bajraktara, odjevenih u tradicionalnoj bošnjačkoj nošnji, iz cijele Bosne i Hercegovine. Dakle, i za ovogodišnje Dane Ajvatovice pripremili smo veliki broj interesantnih i korisnih sadržaja, pa vas pozivam da im prisustvujete, okoristite se i uživate u njima“, zaključio je muftija.

Muftija Ahmed-ef. Adilović zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji manifestacije, te uputio čestitku povodom predstojećih bajramskih dana.VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
28. June 2024 17:33
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif