Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


USVAJANJE REZOLUCIJE O GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-A JE PODRŠKA CIVILIZACIJSKIM VRIJEDNOSTIMA ČOVJEČANSTVA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. May 2024. 14:05:04
Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u kome su: Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (BiH), Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije, Koordinacija bošnjačkih županijskih vijeća Republike Hrvatske, Konsultativno vijeće za zajednice Kosova, kao i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, obraća se javnosti povodom najavljenog glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN)

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u potpunosti podržava nastojanja da se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija donese Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obliježavanja genocida u Srebrenici. Iskazujemo punu zahvalnost inicijatorima i predlagačima - Njemačkoj i Ruandi, kao i svim državama, koje su kosponzori ili su najavile podršku usvajanju Rezolucije.

Smatramo da, iako nakon gotovo tri decenije od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, nije kasno da se bezrezervno osudi svako njegovo poricanje i podstaknu države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, te da kroz svoje obrazovne sisteme, razvijaju odgovarajuće programe, u znak sjećanja, u cilju sprječavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti.

Imajući u vidu dešavanja u regionu, a i na drugim mjestima, veoma je značajno što se u tekstu Rezolucije „bez rezerve osuđuju i radnje koje veličaju presuđene ratne zločince, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici“.

Cijenimo važnim i poziv “državama članicama organizacije sistema Ujedinjenih nacija, te drugim međunarodime i regionalnim organizacijama i civilnom društvu, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti”.

Naglašavamo da donošenje ove Rezolucije nije usmjereno niti protiv jednog naroda, već podsjeća na presuđene činjenice da se u Srebrenici desio genocid koji je bio detaljno planiran, sistematski organiziran i izveden i čiji su akteri osuđeni odlukama relevantnih međunarodnih sudova. Međutim, sasvim je jasno da su ideološki programi po kojima se desio ovaj genocid još živi i vitalni, i da su u regionu vidljivi pokušaji njihovog obnavljanja, što iziskuje odlučno suprotstavljanje.

Simbolički ukazujemo da se, svi skupa, obilježavanjem današnjeg praznika 9. maja – Dana Evrope - ujedno i podsjećamo na dan pobjede nad ideologijama mraka, sloma i raspada nacizma, kao i na dan civilizacijskog uspravljanja i pobjede antifašizma, slobode i demokratije. Na tlu Evrope, nakon osude i kajanja, zbog nacističkog genocida, pogroma i holokausta, uslijedio je proces denacifikacije i marginaliziranja nazadnih ideja, zatim je posijano novo sjeme pomirenja i saradnje, iz kojeg je iznikla ideja ujedinjenja i savremene evropske demokratije, a potom i sazdana Evropska unija, čijim vrijednostima streme naše države.

Ured bošnjačkih vijeća koja predstavljaju krovne institucije koje se bave kulturnim i identitetskim pitanjima, te društvenim položajem , u zemljama regiona i dijaspori, ukazuje na svijetlu tradiciju Bošnjaka, kao autohtonog evropskog naroda, koji nikada u svojoj historiji nije imao nikakvu organiziranu skupinu koja je na bilo koji način propagirala, provodila ili slijedila fašističku ili nacističku ideologiju.

Zato čista obraza, ali i u obavezi prema žrtvama i porodicama žrtava pogroma i genocida koji je provođen nad našim sunarodnicima, naglašavamo da ono što se može uraditi u ovom trenutku, kao civlizacijska obaveza, jeste podrška izglasavanju ove Rezolucije. Desetine hiljada stradalih i ubijenih nemoguće je vratiti ali se može, makar I simbolički, vratiti moralni dug, zato što su se pred očima te iste medjunarodne zajednice desili brojni pogromi, od kojih je najveći genocid u Srebrenici.

Pozivamo sve države, a posebno one iz regiona u kojima Bošnjaci žive kao autohtoni narod na svojim ognjištima, da podrže ovu Rezoluciju, u cilju podrške civilizacijskim vrijednostima, te punog suočavanja sa prošlošću, izgradnje novih mostova pomirenja, saradnje i dobrosusjedskih odnosa, i bolje budućnosti svih naroda i građana.

VRHOstali prilozi:
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
09. May 2024 20:20
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif