Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


MUHABET SA DIREKTOROM INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA DR. EMIROM RAMIĆEM
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. April 2024. 23:04:36
U subotu u Astoriji (NY) bio je lijep muhabet: dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada; dr. Mersim Ziljkić, predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), veteran čuvenih bh. specijalaca član IO BANA Ago Redžić, Esad i Ammar Krcić, momci sa Bošnjaci.Net i BANA.

Dr. Ramić proteklih dana prisutvovao je prijemu u UN i predstavljanju Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici na sjednici Generalne skupštine UN i proglašenju 11. jula – međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

U petak pored obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirevića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, odlično zapaženo izlaganje od strane diplomata imao je Azir Osmanović koji je kao 13.godišnji dječak preživio srpski genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Zato jesu bila jako bitna obraćanja ambasadora Slovenije i ambasadora Irske, koji su pozdravili Azirovo svjedočenje i dali punu podršku rezoluciji.

Bošnjaci.Net već godinama ima blisku suradnju sa dr. Ramićem čije aktivnosti, saopćenja i pisma redovno objavljuju. Institut za istraživanje genocida Kanada na čijem je čelu Ramić a čiji su članovi istaknuti intelektualci i istraživači, prije više od desetak godina u svojim pismima UN i Generalnom sekretaru, zahtjevali su da se 11. juli – proglasi međunarodnim danom sjećanjem na žrtve genocida u Srebrenici.
Bitno je pomenuti i aktivnosti bivšeg bh. ambasadora u Misiji BiH pri UN-u, NJ.E. dr. Sven Alkalaj išli su u tome smjeru, te je sada nastavljen taj kontinuitet sa novim bh. diplomatama. Naravno, posebno da istaknemo vrijedne Majke Srebrenice na čelu sa Munirom Subašić, Kadom Hotić i druge, koje su u svakoj posjeti i kontaktu sa čelnicima Ujedinjenih nacija tražili da se trajno obilježe i ne zaborave žrtve genocida u Srebrenici, UN imaju posebnu obavezu jer jer su vojne, policijske i paravojne formacije Rs počinili genocid nad Bošnjacima u "zaštićenoj zoni" UN-a a Srbije je mogla ali ništa uradila da spriječi genocid. Tako svjedoče i presude najvećih inetracionalnih sudova čiji je osnivač UN.

Sa Ramićem je bio otvoren i konstruktivan razgovor na više tema. Pomenuli smo završetak dokumentarnog filma Genocid nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju 1912/13. i 1919., a bilo je riječi i o naučno-istraživačkom projektu koji vodi akademik dr. Smail Čekić, za koji se može očekivati da će rezultati istraživanja i uskoro biti objavljen.

Također je bilo riječi o suradnji Instituta i BANA, promocijama knjiga u NY i NJ koje bi se trebale održati poslije godišnjih odmora.

Fokus razgovora je bio i svečano otvaranje Šehidske džamije u Vojnom selu kod Plava krajem jula, a Ramić je najavio dolazak sa svojim prijateljima.

Muhabet je bio u restoranu Napoli's čiji su vlasnici Bajram i Ero Berisha.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif