Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


REZOLUCIJA GENERALNE SKUPŠTINE UN JE POTVRDA PRAVNIH I PRESUĐENIH ČINJENICA O SRPSKOM GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. April 2024. 15:04:23
IGK Saopćenje povodom razmatranja Rezolucije o genocidu u Srebrenicu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija:

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravljanajavu razmatranja Rezolucije o genocidu u Srebrenicu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. Izražavamo zahvalnost nosiocima prijedloga Republici Ruandi i Saveznoj Republici Njemačkoj kao i mnogobrojnim drugim subjektima koji su sna
o radili na ovome.

Putem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija svijet treba da odbije i ignoriše negiranje pravnih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu u Srebrenici, veličanje presuđenih ratnih zločinaca za genocid i potvrdi značaj obrazovanje o genocodu u Srebrenici u državana svijeta.

Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je potvrda pravnih činjenica o genocidu u Srebrenici utvrđenih od Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Rezolucije je trebala biti usvojena mnogo ranije imajući u vidu moralni i civilizacijski krah Ujedinjenih nacija koje su dopustile da se u njihovoj zaštičenoj zoni u prisustvu plavih šljemova Ujedinjenih nacija izvrši največi zločin u Evropi poslije Drugog svijetskog rata.

Dakle ova rezolucija nije protiv Srbije a još manje protiv srpskog naroda. Ovo je Rezolucija koja želi pomoći i Srbiji da se suoči sa istinom i pravdom o genocodu u Srebrenici.

Za usvajanje Rezolucije potrebno je osigurati 2/3 glasova od 193 države članice Ujedinjenih nacija. To znači da je potrebna podrška najmanje 129 država članica. To nije jednostavan zadatak, ali vjerujemo da će međunarodna zajednica pronaći snage da podrži istinu, pravdu i pravne činjenice utvrđene pred međunarodnim i nacionalnim sudovima i da će pozvati na usvajanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija je historijska šansa za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i svijeta u kojima će mir, istina i pravda imati veće šanse od mržnje, laži i krivde. Rezolucija može biti dobar temelj za tako potreban proces suočavanja sa prošlošću, izgradnje nove nade za dijalog i mir na osnovama istine, pravde i institucionalizacije kulture sjećanja i prilika da se bar umanji dnevno politiziranje, negiranje genocida, veličanje presuđenih ratnih zločinaca i narušavanje dostojanstvenog sjećanja na žrtve genocida.

IGK će putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima koji broji više od 300 članova iz više od 60 država svijeta nastaviti intezivni proces zagovaranju uspješnog usvajanja Rezolucije, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif