Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Foto: Screenshot
DODIKOV I MANDIĆEV SPORAZUM O SPECIJALNIM VEZAMA JE UDAR NA DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. February 2024. 19:02:34
Predsjednik entiteta Rs Milorad Dodik sastao se danas u Podgorici sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Mandić je rekao da je sporazum o specijalnim vezama, koji mu je Dodik danas predstvio, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da će sa koalicionim partnerima otvoriti dijalog i predočiti im ono što je predloženo sporazumom. Republika srpska iskazuje želju da gradi specijalne odnose sa Crnom Gorom i mislim da to nije na štetu nijednog građanina Crne Gore, - rekao je on.

Sporazum o specijalnim vezama entieta Rs i Crne Gore je antiustavan, antbosanski, antidržavni i antievropski potez koji traži hitnu reakciju. Brutalan udar na državu BiH zahtijeva jednako brutalan odgovor i reakciju međunarodnodne zajednice predvođe Sjedinjenim Američkim Državama, Kanade, Ureda visokog predstavnika i Evropske unije. Sve ispod toga bilo bi saučesništvo, s predumišljajem ili ne, nije ni bitno, u nastojanjima da se razbije BiH.

Mandiću poručujemo da je nauka dokazala nedvosmislenu umješanost Crne Gore u agresiji na Republiku BiH.

Politička ideologija i djelovanje režima u Crnoj Gori (čija je metonimija bio trijumvirat Momir Bulatović - Milo Đukanović i Svetozar Marović), prema agresiji na BiH (1992-1995) bili su, dominantno, kompatibilni sa doktrinom i praksom režima u Srbiji Slobodana Miloševića. Vladajuće garniture u Srbiji i Crnoj Gori, bili su saučesnici i saizvršioci ratne agresije na BiH (1992-1995), izvedene u cilju pokušaja stvaranja Velike Srbije. Vlast u Crnoj Gori bila je u podređenom položaju u odnosu na beogradski centar vlasti i moći, koji je imao i presudni uticaj u političkoj, vojnoj i drugoj aktivnosti na nivou tzv. „moderne federacije“- Srbije i Crne Gore. One su tvorile međunarodno nepriznatu i izolovanu „SRJ“, koja je stvorena na nelegalan i sa stanovišta legitimiteta vrlo sporan način. U toj državnoj tvorevini, Crna Gora je samo nominalno, deklarativno i normativno, ali ne i stvarno, bila „ravnopravna“.

U to doba, njena republička vlast uglavnom je, bez značajnijih otpora, vazalski, slijedila odluke i postupke svog jačeg partnera iz Beograda. U njima je, dakako, oligarhija u Crnoj Gori, sama učestvovala i ona ne može izbjeći historijsku odgovornost za vlastiti, dobrovoljni ili iz straha, irelevanto je, sužanjski odnos prema „velikom bratu“, kojega je idejno i praktički, politički i operativno slijedila, piše u saopćenju Instituta za istrazivanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» IZRAEL TVRDI DA JE NAPAD "PROPAO", IRAN DA JE "USPJEŠAN"
Anadolu Agency (AA) | 14. April 2024 12:50
» IRAN POKRENUO NAPAD BESPILOTNIM LETJELICAMA NA IZRAEL
Anadolu Agency (AA) | 13. April 2024 23:36
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif