Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ISKRENO PISMO NAŠEM PARLAMENTARCU SANELU KAJANU
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac
Objavljeno: 21. February 2024. 14:02:44
Sanele, moj dobri, u kontinuitetu pratim tvoje aktivnosti kao novinara i urednika, ali posebno u posljednje vrijeme kao vrsnog parlamentarca iz grada Mostara.

Kao stariji kolega, visoki intelektualac, graditelj šest industrijskih giganta u bivšoj Jugi, kao profesor i poliglota, a u društveno političkom životu ovoga grada i jedine mi domovine Bosne i Hercegovine, kao parlamentarac Skupštine u Sarajevu, parlamentarac Savezne skupštine SFRJ u Beogradu, te u postdejtonskom periodu, kao gradski vijećnik u dva mandata i predsjednik/ potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara, vrsni šahista i nacionalni majistor, iznad svega kao istinski čovjek i ljudina, što bi mi mnogi rekli, pišem ti ovo pismo sa ljubavlju i poštovanjem i tvoje ličnosti.

Čitam i pratim tvoju biografiju, sa takvom emocijom i očitom ljubavlju, pišeš da je ovaj grad u kome su rođeni i tvoji roditelji, tvoja porodica i ti lično, da je on i tvoja strana i voljeni grad Mostar, dakle njegov si zaljubljenik sa velikim pravom.

Piušem ti, da sam i sam kao rođeni Sarajlija sa Vratnika, sa ljubavlju i mladalačkom sjetom i odgajan u komšijskom okruženju, učio realnu gimnaziju i završio studij elektrotehnike u Beogradu, zatim u daljem životnom i radnom vijeku, krenuo sam stazama stručnjaka inžinjera u izgradnji velikih industrijskih fabrika, tri u Republici Srbiji i tri u mojoj Bosni i Hercegovini.

Mogao sam biti i doktor tehnički nauka ili Prof. Dr. na Sarajevskom Univerzitetu, ali sam se zadržao u visokom obrazovanju na magistratu i izuzetnog stručnjaka u izgradnji brojnih tehnoloških objekata, što nisam pogrešio.

Došao sam kao stručnjak u tvoj, i nadalje u svoj, Mostar, da gradim veliki aluminijski kompleks, te se u ovome gradu i zadržao sa svojom porodicom punih 54 godine.

Sve do 09. maja 1993. godinom, imao sam jedno saznanje o ljepoti i dostojanstvu suživota sa svojim komšijama i susjedima, prisjećajući se moje mladosti i onoga komšiluka sa Vratnika i Sarajeva, ali se sve mijenja u meni od ovoga datuma i trenutka progona mojih komšija Bošnjaka iz njihovih domova, te brojnih logora i mnogo čega diskriminatorskoga i nepodnošljivoga.

Ovo ti, moj Sanele sve pišem iz razloga današnjeg upoznavanja sa tekstom i slikom koja slijedi, a riječ je o kvalifikaciji tvoga lika i djela, od strane, upravo i tvojih susjeda, dakle, mnazovimo ih pravim imenom „veliko hrvatskim nacionalistima ili ustašama“ sa genima njihovih prethodnika sa Blajburga i bojovnika po scenariju u režiji i njohovog oca „njihove lijepe nacije iz Hrvatske“ i đenerala Franje Tuđmana.


Podvale ustaško-nacističkih portala

Ovaj ogavni i ubojiti portal, da ga i ne spominjem, čitajući njegov sadržaj upućen na tvoju ličnost i djelatnost, odmah me je startu podsjetio iz mladalačkih mojih Sarajevskih dana, na njihovog uzora i sljedbenika Vjekoslava Maksa Luburića, koji je upravo tih godina moga djetinjstva, na Marijin dvoru u centru grada, povješao onu našu mladost iz ilegale, koji su se borili protiv fašizma i njihovih ustaških saveznika.

Ne treba moj dobri Sanele apsolutno se osvrtati na ove sljedbenike ustaške ideologije i njihovih ubojitih djelovanja, ali sam morao i lično shvatiti, da sam ja kao stručnjak ipak „zagazio" ne znajući na ovu teritoriju, još uvijek djelimično pod ustaškim čizmama, njihovim nakanama i namjerama po istom scenariju iz Karađorđeva i naših dušmana i krvnika, Franje Tuđman i Slobodana Miloševića, kao i njihovim kadrovima i sljedbenicima u našoj vlasti.

Zato i tebi lično preporučujem, moj dobri Sanele, samo naprijed i nastavi u kontinuitetu svoju ličnu i neku zajedničku parlamentarnu bitku za bolje sutra i za našu lijepu domovinu Bosnu i Hercegovinu, istim žarom i intezivnim aktivnostima.

Znajući miz sopstvenoga iskustva, upravo veliki značaj takvih vrsnih naših kandidata u parlamentima, svih nivoa vclasti, poput tvoga angažovanja i brojnih konkretnih i sadržajnih nastupa na ovim sjednicama, brojnim pitanjima i diskusijama, siguran sam da će to znati i nagraditi naši građani domoljupci, sa svojim glasom i u narednom izbornom ciklusu.

Ne osvrči bse na ove i slične ispade, jer si ovu i ovakvu bagru u svakom pogledu i ljudskosti i sopstvene inteligencije, daleko nadmašio mi kreni samo dalje, podržavamo te i vjerujemo u svaki tvoj nastup. Živ nam i uvijek zdrav bio, u krugu svoje porodice i prijatelja, a dušmane će mo zajedničkim patriotskim snagama za vječnost protjerati iz našeg domovinskog okruženja i voljenih gradova.

S poštovanjem,
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac!

VRHOstali prilozi:
» AMELA SMAJOVIĆ NAPADNUTA U BLIZINI KRALJEVA
Bošnjaci.Net | 17. April 2024 16:36
Ostali prilozi istog autora:
» OJ, SAFETE – SAJO, SARAJLIJO!
22. January 2024 17:43
» ISTINA JE BOLNA
14. January 2024 15:28
» DOSTA NAM JE SRBOVANJA!
05. January 2024 16:27
» ZAŠTO ĆUTI NERMIN NIKŠIĆ?
29. December 2023 17:04
» O BLISKOSTI ŠAHA I ŽIVOTA
21. December 2023 00:41
» O BLISKOSTI ŠAHA I ŽIVOTA
21. December 2023 00:41
» GENS UNA SUMUS / JEDAN SMO ROD!
18. December 2023 21:56
» ŠTA SE TO VALJA IZA GRMA U MOSTARU?
01. November 2023 19:36
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif