Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


VEČER BOŠNJAČKE KULTURE, UMJETNOSTI, ILAHIJA I KASIDA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. January 2024. 16:01:20
Sinoć, subota, 27. januara, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, vakufu IZ Plav-Gusinje u New Yorku, priređeno je večer bošnjačke kulture, umjetnosti – samostalna izložba akademskog slikara Selvera Kardovića, koji je specijalno za ovu priliku doputovao iz Rožaja (Sandžak), te ilahija i kasida u prelijepom glasovnom izvođenju izvrsnog Bilala Zukana, ali i cvjetova naše komune, studentice Aiše Feratović i učenice Alte Srdanović.


Učenjem Kur’ana Časnog i dova pred duše šehida, žrtava u Gazi, te naših rahmetlija, program su otvorili imami u zajednici, Nermin-ef. Huseinović i hafiz dr. Mohammed Motawee.
U ime domaćina musafire i sve prisutne su selamili direktor Bošnjačkog centra h. Smajo Srdanović i predsjednik IZ Plav-Gusinje u NY h. Ago Koljenović, koji su pored ostaloga upoznali prisutne o pogodbi kuće uz Bošnjački centar i koliko će kupovina ovoga vakufa značiti našoj zajednici, moguće parkiranje 15-20 auta, ali stambeni prostor, kako za imama, ali iznajmljivanje dodatna dva stana, što bi u dobroj mjeri pomoglo budućem financiranju i održavanju postojećeg vakufa.


Za one izvan New Yorka koji budu čitali ove redove, Islamska zajednica Plav-Gusinje u New Yorku u svome vakufskom vlasništvu već ima Ali pašinu džamiju i pored nje zgradu sa tri stana, zatim Islamski centar Monticello sa bošnjačkom zemljom i dvije kuće po dva stana, jedan koristi imam, a tri su iznajmljena pod kiriju, tako da se sredstva koriste za održavanje ovog vakufa. I sada, tek pazarena kuća, sa mogućnošću tri stana koja je uz Bošnjački centar Richmond Hill, za koju je pokrenuta akcija i treba se isplatiti i potpisati kupoprodajni ugovor u toku maja mjeseca.
Prisutnima se obratio i predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), dr. Mersim Ziljkić, ujedno kooridinator izgradnje Šehidske džamije u Vojnom selu kod Plava, te je obznanio da će svečano otvaranje ove ljepotice na obali Plavskog jezera biti 27. jula 2024., tako da na vakat mogu planirati rezervacije karata i prisustvo ovom značajnom događaju.


Mladi Bilal Zukan sa melodičnim glasom u sam je vrh izvođača ilahija i kasida, i to ne samo u Bosni i Sandžaku ili našoj dijaspori, već na svjetskom rangu. Zukan u svojim nastupima ističe ljubav prema Gospodaru svjetova, Poslaniku a.s., naravno i domovini Bosni i narodu kojem pripada. Ovaj mladić na televizijskom podijumu bio je prepoznatljiv sa Cvijetom Srebrenice, kada je prošle godine zauzeo visoko treće mjesto na Svjetskom takmičenju u učenju ilahija i kasida, kako su izvjestili i brojni mediji i agencijie. Na tome takmičenju bilo je prijavljeno 400 takmičara, da bi u završnici bili 32 učača ilahija iz više država.

Sinoć su ga svi su slušali sa pažnjom, a neke su kaside zalili suzom… od kaside o Palestini nad čijom djecom i narodom se vrši sistematski genocid, pa do kaside o Sandžačkom lavu, koja je posvećena rah. Akademiku muftiji Muameru Zukorliću, pred čiju plemenitu dušu je proučena dova.


Moderatorica večeri Adila Kardović–Todić, pored vođenje programa, ujedno je govorila o akademskom slikaru i umjetniku Selveru Kardoviću, najavila njegovo obraćanje i otvorila izložbu.
Umjetnik Kardović u kratkom obraćanju nije krio oduševljenje vezano za doček, zahvalio se organizatoru izložbe, a u znaku zahvalnosti predsjedniku Koljenoviću je uručio umjetničku sliku “Munara”, koja će krasiti duvar Bošnjačkog centra.

Izložba Fermen, edicija Zlatna nit, umjetničke slike ulje na platnu koje su bile izložene, prepoznatljivi motivi iz bošnjačke kluturne baštine, vješto ih je kistom od zaborava otrgao akademski slikar i umjetnik Selver Kardović.


Ali pašina sablja, Minaret, Kubure, Kula Redžepagića, Al Aqsa, Pod pendžerom…, sada nakon izložbe ostat će u New Yorku, okačene na zidovima da kroz Zlatnu nit trajno svjedoče o bošnjačkoj kulturi u Sandžaku i našoj neraskidivoj vezi sa zavičajom.

Zašto baš “Zlatna nit”, kako je umjetnik nazvao Fermen ediciju?

Fermen je onaj prekrasni prsluk koji je dio tradicionalne bošnjačke gradske nošnje, koji je nosila bošnjačka ugledna gospoda, ulema. Fermen je nosio i plemeniti mulla Jakub Kardović, predak Selvera i Adile, kako je ona istakla.

Ovo 17. samostalna izložba slikara Kardovića.


Selver Kardović je rođen 20. februara 1990. godine u Rožajama, Sandžak.
Obrazovanje je sticao u Osnovnoj školi "Mustafa Pećanin", Rožaje. Zatim je na Cetinju pohađao srdnju Umjetničku školu "Petar Lubarda”. Studirao je Fakultetu Likovnih umjetnosti Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru. Diplomirao Slikarstvo je u klasi Akademika prof. dr. Mehmeda Slezovića na temu "Savremena figuracija".

Sada je apsolvent master studija slikarstva.

Član je više esnafskih likovnih udruženja umjetnika: Član i predsjednik likovnog kluba “Kula”, Rožaje, Član Udruženja likovnih umjetnika Sandžaka, Član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.
Imao je izložbe u više gradova Sandžaka, CG, Srbije, Kosova, Turske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Luxembourga, evo sada i u SAD.

Imam Nedžad Avdović je naglasio napredak mladih u zajednici, što ovakve večeri mogu dati pozitivan doprinos.


Prisutni su bili oduševljeni glasovnom melodičnošću i ljepotom izvođenja ilahija i kasida Alte Srdanović i Aiše Feratović, a Bilal Zukan je posebno pohvalio njihovo izvođenje.

Aiša Feratović je porijeklom iz Gusinja, odlična je studentica na poznatom Drexel Univerzitetu u Filadelfiji, četvrta i završna je godina fakulteta. Prelijepim glasom ilahiju i kisadu donese do naših srca.

Dok Alta Srdanović je rodom iz Plava, učenica je Islamske škole u New Yorku, često u našem Bošnjačkom centru razgali duše prisutnih, obzirom na uzrast s razlogom se pitamo odakle izvire taj prekrasni glas.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
» IZLET DJECE IZ MEKTEBA HIDAJE U POSJETI DŽAMIJI U PENZBERGU
Damir ef. Babajić | 28. February 2024 16:04
» SEDMOGODIŠNJI MAHIR JEDINI ĐAK U SELU PETROVIĆI KOD OLOVA
Anadolu Agency (AA) | 24. February 2024 12:40
» "BEST MOSTAR" OTVARA PRIJAVE ZA HACKATHON!
Bošnjaci.Net | 18. February 2024 13:06
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
Ferhat Korajac | 12. February 2024 02:08
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif