Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Vijesti.ba
MAJKE SREBRENICE: KOGA SE BOJI SCHMIDT, ZAŠTO NE REAGUJE?
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 11. January 2024. 14:01:10
Po izuzetno hladnom vremenu danas su u Tuzli na Trgu slobode održani mirni protesti majki i žena Srebrenice i Podrinja.

Članice Udruženja „Žene Srebrenice“ danas su, kao i svakog 11. datuma u mjesecu, održale miran protest podsjećajući na genocid u Srebrenici, ubijene članove svojih porodica i one koje još uvijek traže.

Među njima je danas bila i Đulsa Kapidžić. U genocidu u Srebrenici ubijena su njena četiri brata, otac, muž, svekar, djed. Posmrtni ostaci od trojice braće, oca, svekra i djeda su pronađeni i ukopani, a još uvijek traga za kostima jednog brata i muža.

- Za muža nikada nisam dobila nikakve informacije. Ništa ne znam. Dva brata su ubijena u Kravici, prevezena u Glogovu. Jedan brat je bio u tri grobnice, nađen na Kameničkom brdu. Otac je ubijen u Pilici, prisjeća se ona.

I dodaje da su svi otišli u nepoznatom pravcu u šumu kada je Srebrenica pala. Otac je ostao sa njom, ali ubrzo su i njega odveli i ubili. Nakon svega, aktuelna dešavanja u Srebrenici i RS, komentariše s gorčinom.

- Ono je grozno. Plaše narod, da napusti i ono malo naroda što se vratilo i obnovilo kuće. I da sada opet ostavi. Grozno je šta oni rade. Uradili su sve što su htjeli, ostavili su nas same, ostavili djecu koja ne znaju šta znači imati oca. Bez ikakovog razloga, smatra naša sagovornica.

Proslavu 9. januara kao dana entiteta RS, ne podržava ni Nura Begović, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“ koja je kritikovala visokog predstavnika Christiana Schmidta jer ne reaguje.

- Mi još uvijek imamo Međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika. Mi ga poštujemo i priznajemo. On zaista treba shvatiti i podnositi ozbiljne poteze. Znamo da je u ratu čak bio u Sarajevu, vidio je situaciju u cijeloj BiH i šta se sve doživljavalo. Ali on se izgleda nekoga boji. On se boji tih nekih velesila koje potpomažu određene političare. Ovo se ne može nazvati više nacionalizmom i da je na nekoj nacionalističkoj bazi, već se sve organizuje na lopovluku i interesu. mišljenja je Begović.

Ona živi u Srebrenici koja je dio RS-a i smatra da je ta općina zaboravljena i ostavljena, dok se u Banja Luci organizuju parade i proslave.

- Mi ne priznajemo 9. januar. To je datum genocidni datum na čijem je krvavom temelju, uspostavljen taj entitet. Ne želim da to ne gledam uopšte. Doživljavam to kako doživljavam. Potrese to kada vidiš da su izveli djecu na ulice, a toliko majki nema unučadi zbog tog datuma, zbog te krvave skupštine, krvave odluke 1992. godine kada su donijeli pokolj i ubijanje. Je li nam to treba opet? Ne trebam poručuje ova Srebreničanka.

Skup je završen učenjem Fatihe za sve žrtve genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a u julu 1995. godine.

VRHOstali prilozi:
» IZRAEL TVRDI DA JE NAPAD "PROPAO", IRAN DA JE "USPJEŠAN"
Anadolu Agency (AA) | 14. April 2024 12:50
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif