Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


MENACHEM Z. ROSENSAFT: POČINIOCI GENOCIDA SU TAČNO ZNALI ŠTA RADE, TU NIJE BILO NIKAKVOG LUDILA
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 20. September 2023. 15:09:14
Menachem Z Rosensaft, potpresdsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa videolinkom se objavio prisutnim u Memorijalnom centru Potočari, gdje se danas obilježava 20. godišnjica od otvaranja.

- Izuzetna mi je čast što mogu učestvovati u obilježavanju 20. godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica. Jedino mi je žao što danas ne mogu biti sa svima vama lično i radujem se sljedećoj prilici da budem u Potočarima i da se ponovo pridružim svim mojim prijateljima iz bošnjačke zajednice.

Prvo želim da se obratim majkama Srebrenice, preživjelima i porodicama žrtava genocida u Srebrenici. Znajte da su mnogi od nas širom svijeta s vama. Znajte da mnogi od nas širom svijeta razumijemo vašu bol, vašu muku i apsolutno smo posvećeni da vam pomognemo da genocid u Srebrenici i sva patnja koju je bošnjački narod pretrpio 1990-ih, a koja je kulminirala genocidom, ne samo da ne budu zaboravljeni, već urezani u međunarodnu svijest. Mom prijatelju Emiru Suljagiću i njegovim kolegama u centru upućujem sljedeće riječi; stvorili ste izvanredan, apsolutno vrhunski centar, centar sjećanja svjetske klase na nivou državnog muzeja Aushwitcz Birkeanu, Memorijalnog muzeja Holokausta Sjedinjenih Država, Yad Washema i Memorijala u Bergen Belsenu, kao primjer kako se obilježava genocid i zločini protiv čovječnosti. Vi ste institucija svjetske klase i to također mora biti poznato na međunarodnom nivou.

Prije dvadeset godina predsjednik Clinton je govorio o genocidnom ludilu koje je rezultiralo genocidom. Uz dužno poštovanje - ne slažem se. Nije bilo nikakvog ludila. Ludilo podrazumijeva pojedince koji na neki način ne kontrolišu svoje postupke, koji na neki način ne znaju šta rade. Počinioci genocida su tačno znali šta rade. Mladić, Karadžić i njihovi istomišljenici su imali apsolutnu namjeru da unište bošnjački narod u Bosni i Hercegovini i u tome nije bilo ništa ludo. Isto važi i za one koji danas u Republici Srpskoj i drugdje veličaju Mladića, veličaju Karadžića, koji se trude da negiraju da je ono što se dogodilo u Srebrenici genocid i koji su pokušali da okrive žrtve. Nećemo dozvoliti da se to desi.

Zbog toga sam se pridružio Majkama Srebrenice i mojoj prijateljici Dunji Mijatović, komesarki za ljudska prava u Vijeću Evrope, u pozivu Ujedinjenim nacijama da 11. juli proglase zvaničnim međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo se mora dogoditi. Obilježavanje genocida ne može i ne smije biti samo za žrtve, preživjele i njihove porodice. Ovo mora biti međunarodna prilika za svijet, za međunarodnu zajednicu, da se sjete šta su dozvolili da se dogodi. Ovo je naša obaveza kao ljudskih bića. To je moja obaveza kao sina roditelja preživjelih Holokausta. I želim da svi znate, da nećemo odustati dok pamćenje i sjećanje na genocid u Srebrenici ne budu trajno urezani u svijest međunarodne zajednice. Zahvaljujem vam i šaljem vam moje najtoplije želje."

VRHOstali prilozi:
» BOSANSKI NOVI: SJEĆANJE - TRAJNI ZADATAK I OBAVEZA
Ferhat Korajac | 24. July 2024 13:46
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif