Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IZETBEGOVIĆ: OVO ŠTO RADI DODIK PODSJEĆA NA BALVAN POLITIKU; PRESUDA "KOVAČEVIĆ" DOBRODOŠLA
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 01. September 2023. 17:09:18
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio je nadu da danas neće doći do prekida saobraćaja na entitetskoj liniji što bi predstavljalo antidejtonsku djelatnost te da bi u tom slučaju morao reagirati EUFOR.

Uoči sjednice Glavnog odbora SDA, Izetbegović je u izjavi novinarima istakao da bi takva blokada predstavljala kršenje Krivičnog zakona.

- To podsjeća na 'balvan revolucije', kada se politika vodila postavljanjem balvana na cestu. Nadamo se da neće krenuti danas u tom smjeru, mada ovo što Milorad Dodik radi zaista svojom bahatošću i podsjeća na balvan politiku, - poručio je Izetbegović, referirajući se na blokade rada parlamenta i integracijskih procesa u EU i NATO, protivustavne referendume, odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, odlikovanje predsjednika Rusije u vrijeme agresije na Ukrajinu, prkosno negiranje genocida te suprotstavljanje odlukama visokog predstavnika.

Izetbegović smatra da je vrijeme da se osigura da su u BiH svi ljudi jednaki pred zakonom.

- Ne vrijedi vladavina zakona za predsjednika RS Milorada Dodika. On može da kupi vilu u Beogradu i da ne dokaže otkud mu milion eura, može da nabavi ikonu i da je pokloni ministru vanjskih poslova Rusije, a da ne dokaže porijeklo ikone. Može da negira genocid, krši direktne zakone, može da se suprotstavlja odlukama visokog predstavnika, - kazao je Izetbegović.

Očekuje da se protiv Dodika potvrdi optužnica i da pravosuđe počne da radi svoj posao.

Izetbegović se osvrnuo i povećanje slučajeva vršnjačkog i porodičnog nasilja nad povratnicima.

- Vrijeme je za jednu organiziranu, jaku društvenu akciju za jačanje pravosuđa po tom pitanju, - poručio je Izetbegović.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana u OHR stiglo pismo od udruženja žrtava rata u kojem se potvrđuje vrlo važna stvar, a to je da bi u strukturi policije u RS trebalo biti 18 posto Bošnjaka, Hrvata i ostalih, a ima ih samo 6 posto.

- Moramo svi stati uz udruženja žrtava rata, - podvukao je Izetbegović.


Komentirajući presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slaven Kovačević, kazao je da je ta presud podsjetila na ranije koje su polako, kako je ocijenio, počele padati u sjenu.

- Neki su pokušali da zloupotrijebe presudu Sedić-Finci, da olakšaju etnički princip. Tako da je ona došla u pravi momenat, jer će spriječiti neke pokušaje da se ojača etnički princip u funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, - smatra predsjedik SDA.

Stava je da ta presuda mora biti bazični i temeljni fakt u svim pregovorima koji se eventualno odnose na izmjene Izbornog zakona.

Također je komentirao i rad stranaka na vlasti, SDP BiH, Naroda I Pravde i Naše stranke, ocijenivši da Trojka "na dnevnoj bazi popušta".

- Prošle sedmice smo u jednom danu imali tri stvari koje su trebale da se pravdaju, u vezi bosanskog jezika, zatim novih sto miliona KM koje će RS dobiti od PDV-a nakon što je imenovan ministar financija te o izjavi Nenada Stevandića da je s Trojkom dogovoreno zatvaranje OHR-a, - kazao je Izetbegović.

Također je naveo da nije zadovoljan radom Vlade Federacije BiH, jer smatra da su im ostavljeni puni budžeti i spremni zakoni.

- Ostavili su im zakone koji treba da rasterete privredu, da poprave status radnika i da omoguće povećanje plaća. Ne znamo šta se čeka. Prošlo je već četiri do pet mjeseci - kaže je Izetbegović.

Naveo je i da je SDA posvećena pripremama za nadolazeći kongres koji će okupiti oko 1.300 učesnika, javlja FAKTOR.

VRHOstali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif