Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


U prolazu sa novinarkom Erdom Imširović – Redžepagić, profesoricom historije i samostalnom urednicom RTV TK
LIJEPA RIJEČ GVOZDENA VRATA OTVARA
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 29. August 2023. 15:08:08
- U vremenu iza, na RTV TK, prošla sam sve faze novinarstva i sve žanrove: spikerski, voditeljiski, novinarski, urednički, kaže Erda Imširović-Redžepagić. Od informativnog-kulturnog, zabavnog, muzičkog do dokumentarno–obrazovnog programa. Čini mi se da sam jedina novinarka kojoj je trebalo dvadeset sedam godina rada da dođe do statusa kojeg sada imam. Međutim, to me nije obeshrabrilo da radim na baštinjenju jedinstvene pjesme u svijetu-sevdalinke. Identificiram se sa pjesmom, jer sam i vesela, i tužna, i melanholična, baš kao i sevdalinka. Za svakoga imam lijepu riječ jer znam da lijepa riječ i gvozdena vrata otvara.

Gledaoci je doživljavaju kao nekoga kome se raduju, kome vjeruju i nekoga ko im život čini barem malo ljepšim. To saznanje joj je, kako sama voli reći, ujedno i najveća nagrada. Majka je dvoje djece: Sina Tarika, inženjera elektrotehnike i Tajre koja je odlična učenica osmog razreda OŠ “Miladije” u Tuzli, koja je esteta i najpouzdanija i najdobronamjernija mamina kritičarka.

- Imširović – Redžepagić: Veliku podršku mi daje porodica, nastavlja Erda. Na RTV TK trenutno uređujem i vodim vrlo popularnu emisiju “Bosnoljublja” koja se etablirala kao sevdalijski brend naše muzičke kulture, budući da programski obuhvata različite aspekte kulture sevdaha, od muzičkog i interpretativnog, do književnog i folklornog. “Bosnoljublja” su nastavak dugo prisutne emisije “Pjesmom o Bosni” koja je u više navrata ulazila i u tematske prostore kulturnog turizma i izgradnje sevdalinke kao turističkog brenda, u onom smislu u kome kulturi turizam doprinosi privrednom i marketinškog profiliranju jedne zemlje. Emisije „Pjesmom o Bosni“ i “Bosnoljublja“ gledale su se i gledaju, putem razmjene sa partnerskim televizijama, na bezmalo cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, ali i u dijaspori, te su kroz svoje tematske sadržaje, na pravi način, predstavile brojne umjetnike sevdaha i poznavaoce naše muzičke, književne i folklorne baštine. Programsko opredjeljenje emisije “Bosnoljublja“ nije bilo samo da zadovolji zabavna interesovanja, već da bude i svojevrsna edukativna platforma za promovisanje i razumijevanje sevdalinke kao krunskog dragulja naše kulturne baštine. Zbog toga se, u odnosu na druge slične emisije ovog tipa, emisija “Bosnoljublja“ brendirala kao muzičko-edukativni sadržaj, s ciljem da se pjesma– sevdalinka, jednako pjeva i jednako pripovijeda, kao oblik prepoznatljivosti kulturnog bitka naše zemlje.


Ko su bili gosti tvojih emisija?
- Imširović – Redžepagić:
Kroz moje emisije su do sada prošla eminenta imena iz svijeta književnosti, historije, kulture, baštinika i tumača pjesme. Od tumača pjesme sevdalinke izdvajaju se; Nedžad Salković, Hanka Pladum, Beba Selimović, Meho Puzić, Muhamed Mujkanović, Zora Dubljević, Damir Imamović, Zanin Berbić, Alma Subašić, Damir Galijašević i mnogi, mnogi drugi.

Nisi bježala ni od radijskog posla?
- Imširović – Redžepagić:
Ne. Osim autorskih TV emisija “Pjesmom o Bosni” i “Bosnoljublja”, ponosna sam i na svoju radijsku emisiju “Ah, meraka u večeri rane” koja se emitirala svakog petka u programu Radija TK. Trudila sam se da, sem autorskih emisija, u svakoj drugoj koju sam radila ostavim svoj voditeljski, novinarski i urednički pečat. To su emisije raznih žanrova i profila kao što su: “Nedjeljni kolaž”, ”Jutarnji program”, “Brzi kuhar”...


Osluškujući potrebe i želje gledalaca, te uvažavajući njihove zahtjeve i sugestije, Radio–televizija Tuzlanskog kantona, već godinama, uspješno realizuje jedinstven ramazanski program “Čekajući kandilje” koji je, kao kultna emisija, u samom vrhu po gledanosti.
- Imširović – Redžepagić:
U uređivačkom dijelu ostavila sam poseban pečat, kaže Erda. Svjesna činjenice da trebamo opravdati očekivanja i ukazano višedecenijsko povjerenje, RTV TK je, vrlo ozbiljno, pristupila realizaciji kvalitetnih zabavnih ali i ozbiljnih, edukativnih sadržaja, koje šalje i nudi, prije svih, onima koji prakticiraju post i poštuju koncept i ritam Ramazana. Odgovornost s tim u vezi imaju svi učesnici u ovom apsolutno zahtjevnom ali i časnom žurnalističko-producentskom zadatku, jer time i televizija, kao najuticajniji medij, na svoj način, doprinosi kulturnoj dimenziji ove duhovnosti bosanskih Muslimana, ne utičući na slična osjećanja i kulturne i duhovne potrebe drugih naroda koji žive na ovim prostorima, a koji su konzumenti ponude naše TV produkcije.

Nisu te zaobišla ni priznanja?
- Imširović – Redžepagić:
Od mnogobrojnih priznanja posebno ističem priznanje “Super žena” koju mi je, „za ostvareni doprinos u njegovanju kulturne baštine“, dodijelio “Radio Kamaleon”. Tu su priznanja i zahvalnice od manifestacija: Bihaćki festival “Sevdah fest”, mnogobrojnih “Večeri saza i sevdaha”, festivala sevdalinke u Tuzli i Mostaru, Sevalinka–živa tradicija BiH, Dana Evropskog naslijeđa u organizacij BKC-a Tuzla i Zavoda za zaštitu i korištenje kulturnog, historijskog prirodnog naslijeđa TK, te mnoge druge. Važno je napomenuti da su moj rad na njegovanju kulturne baštine prepoznala ministarstva i institucije kulture, što mi daje podstreka, da u vremenu pred nama, još agilnije radim na promovisanju i njegovanju naše kulturne i druge tradicije.


Ne zaboravljaš rad i zalaganje svojih saradnika?
- Imširović – Redžepagić:
Televizija je timski rad, ništa ne bih mogla sama, kaže Erda. Uvijek su tu, uz mene, moji kamermani: Mizet Lokmić, Mirsad Jusić, Edin Muharemagić, Zlatan Begić, Edin Suljendić, Muhamed Kahrimanović. Sve naše i moje greška pegla montažer Rijad Skopljak. U u produkcijskom dijelu neizostavno ime je producent Fuad Memić. Tu su i kolege urednici i novinari: Miralem Dautović sa kojim zajedno radim na uređivanju Ramazanskog pograma RTV TK-a ”Čekjući kandilje” i drugi. Prilika je ovo da odam veliku zahvalnost i mojim uzorima i učiteljima: Rahmetli Vehidu Guniću, te novinaru i pedagogu Đuri Škondriću koji me je uveo u svijet novinarstva. Naravno, zahvalnost dugujem i nekadašnjem glavnom i odgovornom uredniku RTV TK-a Kasimu Softiću. Za moj izgled uvijek se brine umjetnica za sva lica, stilista Emina Muminović. Nakon njenih intervencija bivate kao neko lice iz druge galaksije. Nestvarno lijepi i neodoljivi.


Erda Imširović-Redžepagić sutra?
- Imširović – Redžepagić:
Iako je moj veliki uzor Vehid Gunić, svojevremeno, uporno ponavljao kako je novinarstvo najljepša profesija na Svijetu ako se na vakat napusti, ja teško mogu zamisliti svoj život bez rada u medijima. Pripremam i knjigu u kojoj će se naći moji razgovori sa najistaknutijim sevdalijama naše zemlje. Ona će, zasgiruno, niti naveći zbornik muhabeta o sevdahu. Jednostavno, želim njegovati to agregatno stanje duše-sevdalinku. Ja sam, baš poput sevdaha i sretna, i sjetna, i zahvalna na svemu što imam i što jesam. Smatram se od Boga odabranom jer mi je u amanet ostavio zadaću da na novinarski način njegujem našu tradivionalnu muziku. Na to me obavezuje i moje ime, Erda. Oni koji me vole od milja me zovu Erdana... Moja rahmetli nana mi je dala ovo lapidarno ime koje na Arapskom i Njemačkom znači "zemlja".Originalno je i u potpunom skladu sa mnom, kaže Erda Imširović-Redžepagić.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
22. June 2024 17:34
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
08. February 2024 20:24
» VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
31. January 2024 21:45
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» NA KRILIMA SEVDAHA
19. December 2023 17:39
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif