Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Katolički svećenik Mato Vincetić u nacističko-ustaškom zanosu
SRAMOTNA PROPOVJED SVEĆENIKA KOD DERVENTE: JEST ĆEŠ I SVINJETINU AKO TI JA KAŽEM!
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 24. August 2023. 18:08:20
Vjerski objekti su mjesta gdje se zajednica okuplja. Oni bi trebali predstavljati simbole koji izražavaju vjeru zajednice. U slučaju crkve „Sveti Marko Evanđelista“ u Plehanu kod Dervente, to nije tako.

Ovaj vjerski službenik koji nosi svećenićko odijelo 20. augusta ove godine u svojoj propovijedi, nije birao riječi kojima bi uvrijedio, ponizio one koji ne pripadaju njegovoj vjeri. Na uvrede, ponižavanja, zlo koje je izašlo iz njegovih usta, katolička Crkva bi trebala reagirati.

- Zgrožen sam, kao čovjek, ali i kao zastupnik u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine. I ja ću reagovati, i tražiti pojašnjenja od katoličke Crkve. Pozivam i sve druge da se oglase o ovom govoru mržnje i o ovim uvredama, – objavio je na svom Facebooku Sanel kajan, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

U svom govoru svećenik se osvrnuo na one koji nisu njegove vjere, dolaze i traže pomoć. Posebno mu smeta ako neko, kome njegova vjera to ne nalaže, zamoli da mu se ne služi svinjetina, vrijeđajući pri tome drugu vjeru.

- Ne možemo mi prihvatati migrante u svoju kuću, dati im sve, a onda oni bezobrazno i drsko dođu i kažu: „Ja sam Musliman, moraš mi dati hranu koju ja hoću da jedem“. Vidi molim te?! Došao si iz zemlje gladan, žedan, go i bos. Tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si ovdje u moju kuću gdje je Bog Isus Krist kojem ja zahvaljujem sve ove blagodati koje ja imam na Zapadu. Ja zahvaljujem njemu. I sad ti meni naturaš svog Boga koji je tebe ostavio gladnog, žednog, golog i bosog da ja njemu i tebi moram ispunjavati volju, umjesto da kažeš hvala, vidi se kome se mi trebamo zahvaliti za svo ovo bogastvo Zapada. Nema Boga u Europskoj uniji. Odrekli su se. I zato imaju problema jer moraju ispunjavati bezobrazluk onima koji dolaze. Dobro dat ćemo mu da jede. A on još kaže: „Ne smiješ mi svinjetinu, daj mi teletinu“. Vidite bezobrazluka. Ne može to tako. Dobro dat ću ti, ali ti ćeš opet klanjati. Ne, ne, ne može… Ostavi se svoga Boga, priznaj vjeru pravoga Boga pa ćemo ti onda dati sve. Pa bio sam i ja u Njemačkoj. Ali mi nije palo na pamet da dođem Nijemcu i da kažem: „Sluš moraš me zaposliti, daj mi posao“. Ako si došao u moje sjest ćeš tamo gdje ti ja kažem, leći ćeš tamo gdje ti ja kažem, jest ćeš i piti ono što ti ja dadnem. Kako ćeš se klanjati Bogu koji je lažan, koji te ostavio gladnim, žedbim i bosim i još traži od tebe da ratuješ za njega, da gineš!Video klip preuzet sa FB.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
» DEKLARACIJA "SVESRPSKOG SVETA"
Faktor.ba | 09. June 2024 17:08
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif