Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


HOĆE LI ZASJATI ESKOBAROVA ZVIJEZDA NA BALKANSKOM NEBU?
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 19. July 2023. 17:07:54
Jučer (18. jula, 2023) sam pažljivo pratio obraćanje specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Gabriela Eskobara pred Pododborom Komiteta za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država u Vašingtonu.

Po prvi puta sam izravno čuo Eskobarov glas – ton i osjetio njegov dah – uzdah na otužno stanje na zapadnom Balkanu. I, prvi puta sam shvatio da Escobar nije ni lik ni djelo kako ga predstavljaju antiamerički mediji na Balkanu, posebno u Srbiji i Bosni.

Nisam odveć ekspert za američku vanjsku politiku, ali znam nešto iz dugogodišnjeg iskustva sa američkim State Departmentom, a to je da postoji ona krajnja točka na kojoj se mora zaustaviti kolo zla, koje ugrožava mir, sigurnost i američke nacionalne interese u svijetu. A zapadni Balkan je svijet, gdje se prelamaju američki nacionalni interesi mira i sigurnosti. Eskvobar je jučer u Vašingtonu bio više nego jasan i precizan: - Nema više izmotavanja, nema više „beat around the bush“ ni na Kosovu ni u Srbiji, ni u Bosni. To bi balkanski nacionalistički i šovinistički mešetari morali ozbiljno shvatiti, u protivnom bit će pometeni poput Miloševića, Karadžića i ostalih.

Ne znam kako će se u Srbiji i na Kosovu primiti Eskobarovo obraćanje, ali znam da je, moj narod u Bosni, morao pažljivo pratiti jučerašnje obraćanje Eskobara u Vašingtonu i iz toga obraćanja shvatiti nekoliko bitnih poruka, koje želim s vama ovdje podijeliti.

Prvo, Eskobar je govorio o stanju u Bosni, podcrtavajući primjer lošeg momka – Milorada Dodika, koji udara na Dayton i ugrožava ustavni poredak bosanske države, ali je najviše govorio o stanju na sjeveru Kosova, odnosno o nasilnoj eskalaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Drugo, temeljem Dodikovog antidaytonskog i anticivilizacijskog ponašanja u Bosni, Eskobar je jasno kazao da će manji entitet Eres imati posljedice, naročito u pogledu investicijske i financijske podrške iz Amerike i Europe. Shvatio sam da je i Eskobar shvatio na koji način se može i mora disciplinirati srpska agresivna, antidaytonska i antibosanska politika, mora se disciplinirati po džepu. Stoga, podržavam predsjednika Denis Bećirevića u njegovom dosljednom discipliniranju srpske – Dodikove politiku, što je u suglasju sa Eskobarovim discipliniranjem te politike na drugi, američki, način.

Treće, Eskobar je bio jasan i precizan da se Srbija dogovorno obavezala na priznanje Republike Kosova u svim aspektima njegove državnosti a za uzvrat Republika Kosovo se dogovorno i odgovorno obavezala da ustanovi zajednicu općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova prema ustavnom poretku Republike Kosovo i ne na uštrb teritorijalnog integriteta Kosova. Ovu poruku je Eskobar više puta ponovio što bi kosovski premijer Albin Kurti trebao ozbiljno shvatiti i primijeniti. To bi bio moj savjet Kurtiju da ne dopušta da se američko klatno okreće u korist Srbije. Znam nije lahko, ali mnogo je teže ako se izgubi američka podrška, posebno oko nagovora preostalih pet europskih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova, kako bi Kosovo imalo slobodan i otvoren pristup ostalim međunarodnim organizacijama.

Četvrto, Eskobar je, kao nikad dosada, napravio razliku između zapadno-balkanskih država na način, koji tukne na berlinski zid. Tri su zemlje na zapadnom Balkanu, koje vode proameričku ili euroatlantsku integracijsku politiku – Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, dok su Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo izvan toga kruga ili iza tog „berlinskog“ zida. Svima je jasno da je to zbog velikosrpske politike, koja se kreira u Beogradu uz blagoslov ruske politike, čija se hegemonija na zapadnom Balkanu manifestira kroz potpunu ovisnost zemlja regije o plinu iz Rusije tako da Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija nemaju drugi izvor snabdijevanja, dok, prema posljednjim podacima, Srbija uvozi 89, a Hrvatska 68 posto svojih potreba iz Rusije. Zato je od preveliki važnosti da Dragan Čović odustane od blokade južne interkonekcije gasovoda kojim bi Bosn i Hercegovina bila povezana sa širom evropskom mrežom gasovoda preko Hrvatske što bi omogućilo uvoz gasa iz izvora koji nisu iz Rusije. No, još opasnije od toga je, naglašava Eskobar, širenje ruskih dezinformacijskih aktivnosti, koje ugrožavaju mir i stabilnost na zapadnom Balkanu i Europi.

Peta i najvažnija poruka u vezi jučerašnjeg obraćanja Eskobara pred Pododborom Komiteta za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država u Vašingtonu nije samo Eskobarova upućenost u stanje na zapadnom Balkanu i njegova vještina u artikuliranju tog stanja, već i impresivna upućenost i vještina kod pitanjima članova Pododbora što se moglo čuti i osjetiti kroz njihova pitanja, koja su bila suvisla kao da smo ih mi iz Bosne i iz Kosova pisali. Čini mi se da sve što nam je padalo na pamet s vremena na vrijeme da pitamo Ameriku u vezi njenog stava u odnosu na velikosrpsku politiku od pitanja nabavke ruskog naoružanja do Vučić-Dodikovog agresivnog ponašanja na Kosovu i u Bosni, članovi Pododbora u Vašingtonu su pitali Eskobara, koji je odgovara kao iz naših usta. Takav dojam sam ja stekao i zato sam imao potrebu da s vama, dragi moji, podjelom ovaj dojam sa preporukom, ako ne i upozorenjem, da moramo pratiti šta nam se iz Vašingtona poručuje, kao i Kosovarima, jer su nam sudbine slične na zapadnom Balkanu. Ne zaboravimo, možda se Srbi već naoružavaju izvan naših očiju, kao što su se naoružavali s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, jer agresivna retorika, koju ovih dana slušamo od srpskih političara ne samo da je slična iz devedesetih, već je u nekim aspektima mnogo zloćudnija, koja nas opominjete da se nešto iza brda valja. Čini mi se da su to i u Vašingtonu shvatili pa je očekivati da će i njihova akcija kroz djelovanje Eskobara biti konkretnija i djelotvornija.

Nakon jučerašnjeg obraćenja u Vašingtonu promijenio sam mišljenje o Eskobaru, koji ne dolazi ovdje da se koubojiše, već da istinski pomaže da narodi i države na zapadnom Balkanu pristupe euroatlantskim asocijacijama radi mira i sigurnosti u regiji, Europi u svijetu.

Neću pretjerati ako kažem da je moguće da Eskodarova zvijezda zasvijetli na balkanskom nebu mnogo jasnije nego što je svjetlila zvijezda Holbrookea.

Allahu Svemogući, osnaži nas u dobru i podari nam trajni mir i sigurnost na zapadnom Balkanu uz Tvoju i pomoć naših prijatelja – dostova!

VRHOstali prilozi:
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
12. July 2024 20:59
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif