Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ČETNICI IZ BIH SE NEOMETANO ŠIRE DRUŠTVENIM MREŽAMA
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 22. March 2023. 23:03:25
"Srpska zemlja glavama se plaća" i "Sloboda ili smrt". Tog tipa su najčešće poruke na profilima koji se na društvenim mrežama deklariraju kao ravnogorske i četničke grupe u Bosni i Hercegovini.

Tridesetak grupa i profila na Facebooku, Instagramu i drugim mrežama, koje je mjesec dana pratio Radio Slobodna Evropa (RSE), glorificiraju, uz ostalo, bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS), te zagovaraju njegovo otcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

“Ako je Drina granica, popićemo je”. Ovu poruku je 9. januara na Instagram profilu objavila “Četnička omladina Gacko”, uz stihove kojima se obećava vjernost RS-u.

Poruka koja aludira na potrebu “brisanja” rijeke Drine, kao prirodne granice između BiH i Srbije, objavljena je u vrijeme obilježavanja Dana Republike Srpske. Taj dan slavi se 9. januara unatoč odluci Ustavnog suda BiH koji ga je proglasio neustavnim.

Profil “Četnička omladina Gacko” na Instagramu prati više od 3.800 osoba, a na Facebooku oko 2.100.

Na profilnoj fotografiji su lubanja i ukrštene kosti, smješteni između dva krsta, sa zastavom RS u pozadini. U opisu ovog profila stoje poznate parole “Samo sloga Srbina spašava” i “Ne damo svetinje”.

Na profilu nema podataka o administratorima, a na poruku RSE za razgovor o objavljenim sadržajima nije odgovoreno.

Tik Tok ravnogorci
/
U BiH ima 16 registriranih udruženja koje baštine tradiciju zloglasnih četničkih postrojbi iz Drugog svjetskog rata.

Vođa ravnogoraca Draža Mihailović osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom, nakon čega je strijeljan. Viši sud u Beogradu rehabilitirao ga je u maju 2015. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata, četnici su u BiH ubili oko 58.600 ljudi, podaci su iz knjige “Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu 1941 -1945”, autora Rasima Hurema.

Pod simbolima četništva, ponovili su se zločini paravojnih i vojnih formacija, u ratu devedesetih godina prošlog stoljeća koji je pratio raspad Jugoslavije.

Goran Ljepojević, bivši predsjednik Pokreta ujedinjene ravnjarske otadžbine Srpske, međutim, kaže za RSE da su ravnogorci “žrtve stereotipa i pogrešnih tumačenja povijesti”.

“U svakom žitu ima kukolja i ja ne generališem da smo mi generalno dobri, a drugi loši. No, najpogubnija je neistina i sistematska laž. Pročitajte i drugu stranu, pa nađite neku sredinu. I ja sam učio pogrešno istoriju u školi“, kaže Ljepojević. (Vijesti.ba)

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif