Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


ZAVRŠENA 45. PLAVSKA KULTURNA JESEN I 20. LIKOVNA KOLONIJA
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 08. September 2022. 18:09:04
U Plavu je od 2-6. septembra održana tradicionalna 45. Plavska kulturna jesen i jubilarna 20. Likovna kolonija uz brojna imena iz svijeta kulture, likovne i književne umjetnosti predstavnike javnog, i kulturnog života pokazalo se kako kulturna prizma povezuje, spaja i jača veze među predstavnicima sa prostora Zapadnog Balkana.

Od razgovora sa Balšom Brkovićem, istaknutimm piscem, književnim i pozorišnim kritičarem, preko promocije izabranih djela Avda Međedovića Homera sa Obrova o čijem stvaralaštvu su govorili pisci: Kemal Musić, Sead Husić i Aleksandar Čogurić do druženja dječijih pisaca Nataša Žuric, Slobodan-Zoran Obradović Joličić Rajko sa učenicima; SMŠ "Bećo Bašić”; OŠ "Hajro Šahmanović”, OŠ "Petar Dedović”; izložbe radova umjetnika sa dvadeste jubilarne kolonije i to: Bojana Vušurović, Kaltrina Hoti, Žarko Plavšić MNE, Hiba Alajbegović-Mustafić BiH, Milena Radivojević SRB i Bojana Artinovska SM. Pa sve do dodjele diploma i nagrada sa likovnog i literalnog konkursa "Otvorena vrata zavičaja” za učenike.

Centralno veče upriličeno je sa istaknutim poslenicima kulture piscima i pjesnicima i to: Obrad Nenezić, Nataša Žurić, Kaltrina Hoti, Božidar Proročić, Slobodan-Zoran Obradović, Senadin Pupović, Rajko Joličić i Sulejman-Beća Kujević (MNE), Sead-Beli Husić, Nedžad Ibrahimović i Melida Trvančić (BiH), Ande D. Jankov (SM), Sabile Basha (KS) uz maestralno vođene Centralne večeri moderatora Slađane Bubanja-Merdović.


Vladimir Vlado Knežević, direktor Centra za kulturu "Husein Bašić" Plav

Direktor Centra za kulturu Husein Bašić Vladimir Vlado Knežević je u svojoj pozdravnoj riječi istakao sljedeće:

- "Okupili smo se večeras da na najljepši način obilježimo 45. Plavske Književne susrete i Jubilarnu 20-stu Likovnu koloniju. Plav naš grad mjesto spajanja vjekova i generacija pjesnika i pisaca slikara i umjetnika koji su ostavili neizbrisiv trag na kulturnoj mapi Crne Gore i Evrope. Na obalama Plavskog jezera, u podnožju još magičnjih Prokletija, Visitora i Čakora nastala su neka od najljepših priča i djela inspirisanih rodnim krajem. Ćamil Sijarić je jednom zapisao: ,,Tamo đe se teško živi-lijepo se govori i piše.”

Plavski književni susreti osnovani su 1976. godine od tada pa do danas oni predstavljaju nakon Ratkovićevih večeri poezije jednu od najznačajnjih manifestacija na prostorima Crne Gore ali i Zapadnog Balkana. Plavski Književni susreti predstavljau spoj kulturne prizme koju su zajedno decenijama gradili: Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, Srbi i svi drugi na ovim prostorima koji su živjeli i poštovali kulturu i multikulturu. U prethodnom periodu nastojao sam da Plavske Književne susrete i Likovnu koloniju uzdignem na što veći i kvalitetnji nivo. To nije bilo lako, ali čini mi se da smo uspjeli u našoj misiji koja često liči na put Prometeja. Ponosan sam na grad Plav na moje sugrađane što su i mene i našu zajedničku ustanovu podržali na tom putu. Nije bilo lako i neće nikada ni biti, ali sam siguran da ćemo istrajati i sačuvati ono što su nam preci ostavili u nasljeđe a to je ta lijepa pisana riječ kao trajni ornament arabeski koja se zove Plavski Književni susreti".


Plavski načelnik Nihad Canović uručuje nagrade
učenicima osnovnih i srednjih škola na centralnoj večeri

Predsjednik opštine Plav Nihad Canović, koji je polaznicima osnovnih škola uručio nagrade sa likovnog i literalgog konkursa na Centralnoj večeri, nakon što je pozdavio građane, poslenike javnog i kulturnog života istakao je sljedeće:

- "Naš Plav je uvjek predstavljao mjesto okupljanja brojnig generacija onih kojima je pisana riječ i kičica bila najljepši reprezent. U Plavu se uvjek dolazilo i iz Plava su otišla u daleki svijet brojna imena onih pjesnika i pisaca ali i slikara zbog kojih se danas ponosimo i koji su doprinijeli građenju kulture i multikulture ali i pronijeli slavu ovih prostora. Siguran sam da će i narednim godinama i decenijama Plav biti jedna od najljepših kulturnih Prijestonica na mapi Evrope ali i svijeta".

Mnogi pjesnici i likovni umjetnici na Centralnoj večeri su tokom izvođenja svojih autorskih pjesama istakli kako Plav ima magiju u sebi a mnogi odbljesci sa Plavskog jezera su pretočeni u poeziju i prozu. Nakon uspješno završene Centralne večeri priređeno je tradicionalna večera sa specijalitetima iz plavsko-gusinjskog kraja čime je još jedan put pokazana tradicionalno gostoprimsvo prema svojim gostima.


Pisci i učesnici na Centralnoj večer 45. Plavskih književnih susreta

VRHOstali prilozi:
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE VEO NAD RIJEKOM C - MELIDE TRAVANČIĆ
Božidar Proročić | 12. September 2022 14:31
» ZAVRŠENA 45. PLAVSKA KULTURNA JESEN I 20. LIKOVNA KOLONIJA
Božidar Proročić | 08. September 2022 18:52
» ODRŽANO AUTORSKO VEČE BALŠE BRKOVIĆA U PLAVU
Bošnjaci.Net | 06. September 2022 14:24
» PLAVSKA KULTURNA JESEN DUH TRADICIJE I MULTIKULTURE
Bošnjaci.Net | 04. September 2022 14:41
» OSVRT NA KNJIGU UKRAJINCI NAROD SLOBODE
B.net | 23. August 2022 21:41
» SREBRENICA - ANTROPOGEOGRAFIJA OPĆINE
Bošnjaci.Net | 15. August 2022 07:59
» ELMINO REZBARENJE DUŠE
Said Šteta | 05. August 2022 08:42
» DECENIJE POSVEĆENE MLADIMA
Božidar Proročić | 28. July 2022 18:37
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE ,,OROZ” BOJANE VUŠUROVIĆ
Božidar Proročić | 18. July 2022 13:28
» BIHORSKI DUNJA SPONA KULTURE RAZLIČITOSTI
Božidar Proročić | 30. June 2022 18:22
» KEMAL MUSIĆ - ŽIVOT ISTKAN NITIMA KULTURE I KNJIŽEVNOSTI
Božidar Proročić | 15. June 2022 17:02
Ostali prilozi istog autora:
» RUSKA DOGMA NAD UKRAJINOM
10. September 2022 15:40
» FAŠIZAM IMA SVOJE IME
31. August 2022 19:22
» DECENIJE POSVEĆENE MLADIMA
28. July 2022 18:37
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif