Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AKADEMIK PROF. DR. ŠEFKIJA ČEKIĆ PRESELIO NA AHIRET
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. September 2021. 01:09:24


Sa neizmjernom tugom i žalošću obavještavamo javnost, da je u 86. godini života, na Ahiret preselio naš uvaženi Akademik prof. dr. Šefkija Čekić, profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

Prof. Šefkija Čekić sa više od stotinu naučnih i stručnih radova, te velikog broja knjiga i univerzitetskih udžbenika, ostavio je ogroman i neizbrisiv trag u naučnoistraživačkoj djelatnosti Bosne i Hercegovine i šire, naročito u oblasti saobraćaja i komunikacija.

Bio je mentor desetinama diplomanata, magistranata i doktoranata koji ga pamte po neizmjernoj ljudskosti, podršci i znanju. Bosanskohercegovačko društvo je ostalo bez velikog stručnjaka, naučnika, iznimne osobe, velikog prijatelja, koji je svojim naučnim i stručnim rezultatima zadužio buduće generacije saobraćajne struke da nastave djelovati za dobrobit društva i naše Domovine.

Prof. Šefkija Čekić njegovao je ideju i duboki interes za razvoj saobraćajne struke, kako u Bosni i Hercegovini tako i šire, te se rado družio, raspravljao i surađivao sa intelektualcima, autorima i stručnjacima iz oblasti saobraćaja i komunikacija.

Šefkija Čekić, redovni profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, rođen je 1935. godine u Gusinju, gdje je završio osnovnu školu. Srednje i visoko obrazovanje stekao je u Skoplju. Magistrirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Skoplju. U univerzitetskoj karijeri nastupao je kao gostujući profesor na više univerziteta u Evropi. Autor je i koautor više knjiga i tri univerzitetska udžbenika. Publicirao je 142 naučna i stručna rada iz oblasti saobraćaja i komunikacija. Bio je glavni istraživač u 15 projekata u oblasti transportnih i komunikacijskih istraživanja.

Dobitnik je državnih, društvenih i naučnih priznanja, među kojima su Orden rada sa zlatnim vijencem, Petnaestoaprilska nagrada Jugoslovenskih željeznica za 1975. godinu, Zlatna plaketa Hrvatske akademije znanosti i imjetnosti – Znanstveni savjet za promet. Povodom obilježavanja pedeset godina osnivanja Univerziteta u Sarajevu (1949.-1999.) dodijeljena mu je Plaketa Univerziteta za izuzetan doprinos očuvanju kontinuiteta i digniteta Univerziteta. Proglašen je znanstvenikom Evrope u oblasti saobraćaja i komunikacija za 2006. godinu. Bio je redovni član Znanstvenog savjeta za promet Hrvatske akademije znaosti i umjetnosti.

Iznimno je teško i uz ove mnogobrojne činjenice iz života, rada i djelovanja uvaženog prof. dr. Šefkije Čekića, opisati bogatstvo njegovih ideja, kulturu ophođenja u poštivanju i u kritici raznih stručnih projekata i događanja, a sve u cilju sveobuhvatnog napretka, posebno razvoja saobraćajnog sistema Bosne i Hercegovine i šire. Konstantno je predlagao i publicirao puteve razvoja našeg društva u društvo znanja.

Iza uvaženog Akademika ostaje veliki dijapazon znanja i mudrosti koju nam je nesebično prenosio, te nas činio boljim ljudima u svakom trenutku druženja.

Porodici izjavljujemo duboku i iskrenu sućut, objavio je site Univerziteta u Sarajevu.Ostali prilozi:
» U FEDERACIJI BIH DANAS DAN ŽALOSTI ZBOG TRAGEDIJE U BRČKOM
Anadolu Agency (AA) | 27. October 2021 13:51
» DUNOVIĆ PORUČIO ČAVARI: SRAM VAS BILO!
Bošnjaci.Net | 26. October 2021 19:02
» SIFET PODŽIĆ OSTAJE MINISTAR ODBRANE BIH
Vijesti.ba | 26. October 2021 18:55
» REISU-L-ULEMU POSJETIO JAPANSKI AMBASADOR
MINA | 26. October 2021 15:16
» BOSANSKA PRIČA VEĆ ODAVNA NIJE SAMO PRIČA
Aziz Hurem | 25. October 2021 18:22
Ostali prilozi istog autora: