Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PUT GAZIJE OD PLAVA DO SARAJEVA: Premijerno i na Youtube kanalu
LEGENDA O ZAMI DUČIĆU – SMRT HEROJA ZA ŽIVOT GRAĐANA I DRŽAVU REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. September 2021. 01:09:22

U petak, 24. septembra u 10:30h u haremu Alipašine džamije u Sarajevu obilježit će se 27. godišnjica od pogibije Zame Dučića, komandanta manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade ARBiH, našeg Zlatnog ljiljana, inša'Allah, šehida.


Dokumentarni film „LEGENDA O ZAMI-SMRT ZA ŽIVOT“, autora Avde Huseinovića realizovan u produkciji Udruženja „Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana u Bosni i Hercegovini“ 2019. godine, priča je o Zami Dučiću, legendarnom sarajevskom ratnom komandantu, jednom od simbola odbrane grada Sarajeva, heroju odbrane Republike Bosne i Hercegovine.

Film prati njegov životni put od rođenja i odrastanja u rodnom Plavu, pa do dolaska u Sarajevo, formiranja porodice, organizacije otpora, velikih herojskih podviga u odbrani Sarajeva - glavnog grada Republike Bosne i Hercegovine i pogibije na koti Jasen kod mjesta Srednje (općina Ilijaš).

Premijerno na Youtube kanalu, pogledajte i preporučite:


U herojskoj borbi u odbrani države Republike Bosne i Hercegovine, Zamo Dučić je poginuo prije 27 godina, 24/25. septembar 1994. godine, na poziciji komandanta Manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Za hrabrost ispoljenu tokom srpsko-crnogorske genocidne agresije, posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te je proizveden u čin majora. Jedna kasarna Oružanih snaga BiH nosi njegovo ime. Zamo Dučić je poginuo u borbi protiv agresrske specijalne jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS „Beli vukovi“, koja je bila pojačana ruskim plaćenicima.

Mezar rah. Zame Dučića nalazi se u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.
Ostali prilozi:
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora: