Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SOFTIĆ, BIJEDIĆ I BEĆIROVIĆ ZA HAYAT: POLITIČKE STRANKE IZ RS VODE MRTVU TRKU U BOJKOTU DRŽAVE BIH
Autor: Hayat
Objavljeno: 20. September 2021. 20:09:55


Gosti večerašnjeg izdanja emisije '7 plus' Hayat TV bili su zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH Safet Softić, predsjednik Socijaldemokrata BiH i zastupnik u PS BiH Enver Bijedić, te direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović.

Sa njima smo razgovarali o blokadi rada državnih institucija od predstavnika iz manjeg bh. entiteta.

Softić je na početku kazao da su današnji događaji na sjednici PS BiH bilo manje-više očekivano.

Predstavnici iz RS, odnosno Srbi iz RS nisu bili prisutni na sjednici i ono što u cijeloj situaciji iznenađuje je mrtva trka koju političke stranke iz RS vode u odnosu na bojkot državnih institucija i bojkot parlamenta i Vijeća ministara prije svega, – kazao je Sotfić.

Istaknuo je da je to vjerovatno za biračko tijelo iz RS pogodna tema.

Oni praktično u ovoj situaciji proglašavaju izdajnikom svakoga ko bi eventualno sišao sa ove politike kakva se trenutno vodi, a ona nas zlokobno podsjeća na neki način na predratna vremena kada su isto tako napuštali državne institucije i bili smo svjedoci šta se nakon toga dešavalo. Ne bih da prejudiciram, ali mislim da bi trebalo na vrijeme da međunarodna zajednica reaguje, pogotovo OHR, jer OHR i postoji zbog ovakvih situacija i stanja u kojem se nalazi bh. društvo i on je najpozvaniji da deblokira ovo stanje u kojem se nalazimo, – naglasio je Softić.

Enver Bijedić smatra da je ovo najveća kriza u postdejtonskoj BiH.

Ponovo je izazivaju političari iz RS ili Srbi iz RS. Vrlo je interesantno na koji način se oni žele dodvoriti svojim biračima i obračunati s javnosti. Zakon o zabrani negiranja genocida je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a Dodik se u svakom govoru obraća gospodinu Izetbegoviću i gospodinu Komšiću. To je zamjena teza i trebao bi to da raspravi sa Inzkom, koji je i donio taj Zakon. Sve stranke koje žele državu BiH su Dodiku neprijatelj. Traži te sagovornike koji traže disoluciju i slično. Po meni ta politika nema veze s mozgom, – govori Bijedić.

Osvrnuo se i na opoziciju u RS za koju smatra da je ponovo prevarena.

Dodik je opet povukao za nos i naveo da govore ono što on želi. Čak su neki opozicionari bili mnogo oštriji, jer ih je Dodik uvjerio da je laž istina. A laž je da taj zakon šteti samo Srbima, on je za sve stanovnike BiH. Ako se utvrdi da je bio genocid nad srpskim stanovništvom, bilo gdje u BiH, onda će i svako od Bošnjaka koji to bude negirao, odgovarati. Dakle, genocid je za sve narode u BiH, ne samo za jedan. E sad, što je prethodno presuđeno u Hagu, da se u Srebrenici dogodio genocid i ko ga je napravio, pa treba neko i da plati za to, – izričito govori Bijedić i dodaje da bi neko sa strane trebao reagovati.
“I to na način da iskoristi svoje ovlasti, da li se one zovu Bonske ili neke druge, jer je vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma Visoki predstavnik u BiH i on to može da uradi. Lično mislim da će gospodin Schmidt, pošto dolazi iz Njemačke, koja je jako ozbiljna zemlja, da će iskoristiti svoje ovlasti i nametnuti odluke i osigurati u ovoj zemlji mir i stabilnost.”Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović kazao je da se ovo ne može nazvati državnim udarom.

Ima tu opasnija pojava, a to je pokušaj rušenja Fadila Novalića i Vlade FBiH, jer tri četvrtine ekonomskih tokova u BiH odvija se u FBiH i znamo da se za rušenje države treba rušiti ekonomski sistem. Upravo i afera protiv Fadila Novalića skriva prave namjere svih tih aktera i destruktvnih snaga u BiH u kojoj su nažalost bili uključeni i neki članovi SDA, neki koji su otišli iz SDA, istjerani, isključeni i vidimo opstrukcije u formiranju Vlade FBiH od HDZ-a BiH, – naglasio je Bećirović.

Osvrnuo se i na nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, te je događaje nakon toga nazvao obesmišljenim.

Predsjednik Srbije je primio Christiana Schmidta i poslata je time jaka, zvanična, ali i simbolična poruka da je Christian Schmidt visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Sam Dodik je već nekoliko puta tražio, prije njegovog dolaska u BiH, da se nađe u Njemačkoj, i naravno da je to Schmidt odbio jer mu savjetovano da se ne sastaje na neformalnim sastancima sa čelnicima izvan institucija, da ne hoda po svadbama, rođendanima ili nekim drugim zabavnim događajima. Milorad Dodik ovim traži način da se vrati u igru jer zna da je ostao usamljen u svemu tome, – dodao je između ostalog Bećirović.
(Aldin Tiro)Ostali prilozi:
» BANA, IZ & KCPGNY I ICM: ZAHTJEVI VLADI CRNE GORE
Bošnjaci.Net | 24. October 2021 20:06
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora: