Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PRAVO LICE VUČIĆA, ŠTITI RATNE ZLOČINCE IZ BIH I ODBIJA IZRUČENJE DUŠKA KORNJAČE
Autor: NAP
Objavljeno: 21. August 2021. 14:08:28


Novim javnim istupom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se stavio iznad suda tvrdnjom da on neće BiH isporučiti optuženog za ratne zločine Duška Kornjaču Čini se da Vučić ima poseban odnos prema "uglednim doktorima" što je kao iKornjača bio presuđeni razni zločinac Radovan Karadži koji se godinama skrivao u Srbiji.

"Po kom zakonu tražite od mene da hapsim Srbe? Ja neću, a nemam ni pravo ni po jednom zakonu Republike Srbije", rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na komentare da on "štiti ratne zločince".

Ne štitim, već poštujem neke principe. Ja više neću da slušam teorije kako Srbija ima najviše ratnih zločinaca. Ja neću, neću takvu teoriju i ne možete mi ništa", rekao je Vučić za srbijanske medije.

Kako stoji na stranici Suda BiH, optužnica tereti optuženog Duška Kornjaču da je u periodu od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području općine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske općine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske općine Čajniče te predsjednik Skupštine općine i ministar odbrane u Vladi tzv. Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče.

Duško Kornjača već godinama slobodno živi u Novom Sadu gdje radi kao ljekar u jednoj poliklinici.

Web stranicu novinske agencije PatrOstali prilozi:
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora: