Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Sandžak
550 GODINA STARE DŽAMIJE U PLAVU
Autor: B.net
Objavljeno: 17. August 2021. 18:08:05


Carska džamija u Plavu sagrađena je 1471. godine. U narodu je poznata još i kao Stara ili Drvena džamija. Smatra se najstarijom osmanskom džamijom u Crnoj Gori, pa kao takva predstavlja neprocjenjivu vrijednost grada Plava, Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i same države Crne Gore. Ove godine se navršilo 550 godina postojanja Carske džamije u Plavu.

Islamska zajednica u Crnoj Gori danas je klanjanjem džuma-namaza na gradskom trgu u Plavu obilježila ovaj značajni jubilej.

U svojoj hutbi, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, kazao je da “džamija vjekovima okuplja i uči da čuvamo svoj din, namaz i tradiciju”.

“Danas podsjećamo sebe da džuma-namazom čuvamo ono što nas je čuvalo vjekovima i što će čuvati generacije poslije nas. Održavanje džamija je znak vjerovanja u Allaha i Dan sudnji. Strah od Allaha je najveća sigurnost”, kazao je reis Fejzić.

On je istakao da region Balkana zna da je mnogo Plavljana i Gusinjana otišlo širom svijeta tražeći nafaku.

(Foto: Adel Omeragić)


“Dobro se zna da je i preko okeana ova džamija i mnoge druge, ostala u njihovim srcima. Ova džamija je starija od Sjedinjenih Američkih Država, gdje su mnogi naši vjernici našli svoj novi dom. To im treba biti podsjetnik da ne zaborave svoj rodni kraj, gdje god bili i gdje god živjeli. Mnogi naši preci su dali svoje živote, da bi mi danas imali ove džamije. Ovdje se umiralo, da bi mi živjeli. Odavde su se iseljavali, da bi mi živjeli”, poručio je reis Fejzić.

Današnjem džuma-namazu prisustvovalo je više stotina vjernika, kao i veliki broj imama iz Crne Gore.O DZAMIJI: U centru Plava, na najvisočijem dijelu čarišije, nedaleko od Meteriza, nalazi se Carska, Drvena, Čaršijska džamija, ili kako je u ovom gradu još nazivaju, Stara džamija.

Najpoznatija od četiri džamije u centru grada, Stara džamija pamti najranije dane ovog mjesta, i važi za najstariju građevinu u Plavu.

Po dolasku Turaka u ove krajeve, za potrebe smještaja vojske, sagrađen je kompleks utvrđenja pod imenom Dizdarev grad, nazvan po Zejnel-begu Dizdaru, osnivaču utvrde.

Utvrđenje se sastojalo od prostorija za smještaj vojnika, zaliha i oružja, biblioteke i drugih građevina.

Za potrebe vjerske službe vojnika u tvrđavi, 1471. godine, u Dizdarevom gradu sagrađena je današnja Stara džamija, koja je do danas ostala kao jedini svjedok postojanja nekadašnjeg Dizdarevog grada.

Sama konstrukcija ovog veoma značajnog kulturnog i religijskog spomenika je vrlo interesantna. Ulaz u džamiju je sagrađen od drveta, bogato ukrašenog umjetničkim rezbarijama u drvetu i arabeskama, dok je drugi dio, takođe bogato ukrašen orijentalnim ukrasima, sagrađen od kamena.

Džamija je kroz svoju historiju obnavljana u više navrata, a njen sadašnji izgled datira iz 18. vijeka. Zbog svog kulturnog značaja, neobične konstrukcije i arhitekture, Stara džamija u Plavu je stavljena pod zaštitu zakona i predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija ovog kraja.
Ostali prilozi:
» SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
Anadolu Agency (AA) | 22. October 2021 15:03
» MOLIMO TE, BOŽE, DA NAM SE VIŠE NIKAD NE PONOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 16:03
» AHMED ALILI NOVI HAFIZ KUR'ANA ČASNOG
Preporod | 31. August 2021 16:17
» 550 GODINA STARE DŽAMIJE U PLAVU
B.net | 17. August 2021 18:16
» VELIČANSTVENA NOĆ KUR'ANA U DONJEM KAMENGRADU
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 15:43
» U HRUSTOVU ODRŽANO VEČE „U VJERI ČVRŠĆI“
Bošnjaci.Net | 28. July 2021 21:12
» VAŽNOST AREFATA I KURBAN-BAJRAMSKA ČESTITKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2021 14:40
Ostali prilozi istog autora:
» MANIFEST DOBROG BOŠNJANINA
11. October 2021 15:10