Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ambasador SAD u BiH
NELSON O DODIKU: DOSTA JE, OVDJE SE MORA STATI!
Autor: NAP
Objavljeno: 13. August 2021. 06:08:20


Građani BiH uvijek se mogu osloniti na podršku SAD bez obzira na administraciju, naši prioriteti uvijek ostaju dosljedni, kazao je ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

Ambasador SAD Eric Nelson bio je gost Al Jazeere te je govorio o zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida, ali i moguće sankcije za političare Zapadnog Balkana

“Naša podrška Dejtonu je kontinuirana i nastavlja se i dalje. Dejtonski mirovni sporazum niti Ustav ne daju mogućnost razdvajanja i bili kakvo podrivanje Dejtonskog sporazuma bili bi predmet posljedica”, naveo je Nelson.

Upitan je i da li Milorad Dodik koji vrijeđa bošnjački narod i negira genocid u Srebrenici može biti partner u izgradnji BiH kao evropske države.

“Naveli ste pitanja koja su veoma bitna i koja svakako uzrokuju zabrinutost. Svaka zapaljiva retorika je neprihvatljiva. Optužbe protiv cijelog jednog naroda, bilo kojem da se radi, je neprihvatljiva. Retorika koja još više naglašava podjele je opasna i ja kažem i više ljudi treba da kaže: dosta je, ovdje se mora stati. Amandmani koji su doneseni na krivični zakon koje je nametnuo visoki predstavnik desile su se nakon dugotrajne eskalacije u smislu veličanja ratnih zločinaca”, rekao je Nelson.

Komentirao je i moguće sankcije.

“Predsjednik Biden je jasno naveo da smo mi prepoznali izazove na Zapadnom Balkanu kao ozbiljne. Interes SAD su takvi da ovaj region nastavi i napreduje sa vladavinom prava, transparentnom liderstvu i napretku ka EU. Predsjednik je također nama jasno istakao šta je to što podriva takvu vrstu napretka i kao što je jasno naveo, sankcije su jedno od sredstava koje ćemo koristiti protiv onih koji podrivaju napredak. A podrivanje napretka, po proširenoj definiciji koju je dao Biden, uključuju i podržavanje koruptivnih radnji, a sankcije su moguće i protiv onih koji podrivaju napredak Zapadnog Balkana”, zaključio je ambasador SAD u BiH.Ostali prilozi:
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora: