Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Maratonci iz Bihaća i Banovića stigli u Potočare
OKO 3.000 UČESNIKA "MARŠA MIRA" STIGLO U POTOČARE, ODALI POČAST UBIJENIM U GENOCIDU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 10. July 2021. 19:07:06
(Foto: Samir Jordamović / AA)


Više od 3.000 učesnika "Marša mira 2021." stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari kako bi prisustvovali 26. godišnjici genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Učesnici su prije tri dana krenuli iz Nezuka, na području Sapne, na put dug više od 100 kilometara. Žene, djeca i muškarci pješačili su jedan do drugoga unatoč visokim temperaturama koje su zabilježene prethodnih dana.

Na čelu kolone, kao i prethodnih godina, nalazili su se oni koji su '95-te preživjeli srebrenički genocid. Uspjeli su preko šume stići do slobodne teritorije - Tuzle.

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira kasnije će prisustvovati iznošenju tabuta iz hale bivše Fabrike akumulatora koji su jučer stigli iz Sarajeva.

Predsjednik Pododbora za "Marš mira 2021" Zulfo Salihović izjavio je da je sve proteklo u najboljem redu.

"Zahvaljujem se svim učesnicima Marša mira na požrtvovanosti koju su iskazali tokom ova tri dana iako vremenske prilike nisu bile ugodne i pogodne za putovanje s obzirom da su Marš mira pratile jako visoke temperature. Svi učesnici koji su krenuli na Marš mira, prošli su trasu, iako je bilo medicinskih intervencija", kazao je Salihović.

​​​​​​"​Marš mira" koji se ove godine organizovao 17. put u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica, za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

"Marš mira" je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" u Srebrenici iz jula 1995. godine.

"Marš mira" ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

Ova manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjice genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine sve do pojave pandemije COVID-19. Broj učesnika u proteklim godinama, prije pandemije koronavirusa, se kretao od 2.000 do više od 10.000.

Odavanje počasti žrtvama genocida:
Maratonci iz Bihaća i Banovića stigli u Potočare


(Foto: Samir Jordamović / AA)

Maratonci iz Bihaća i Banovića stigli su u poslijepodnevnim satima u Potočare gdje će sutra prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranijih dana su krenuli iz ovih bh. gradova kako bi odali počast žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopat će se posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Među žrtvama koje će se ukopati se nalaze i dva maloljetnika te žena.Ostali prilozi:
» AKADEMIK PROF. DR. ŠEFKIJA ČEKIĆ PRESELIO NA AHIRET
Bošnjaci.Net | 25. September 2021 01:59
» NEW YORK: SASTANAK PREDSJEDNIKA DRŽAVA BOSNE, KOSOVA I CG
Bošnjaci.Net | 24. September 2021 16:25
» IBRAHIM HUSEINOVIĆ PRESELIO NA AHIRET
Esad Krcić | 23. September 2021 18:03
» IZGLASANA SMJENA GLAVNE TUŽITELJICE GORDANE TADIĆ
Vijesti.ba | 23. September 2021 14:11
Ostali prilozi istog autora: