Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui
Ervin IBRAHIMOVIĆ, poslanik Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore
KADA SE STVORE LEGALNI I LEGITIMNI USLOVI ZA RAD, BS ĆE PONOVO PODNIJETI PRIJEDLOG REZOLUCIJE
Procitaj komentar
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 19. January 2021. 22:01:16
ERVIN IBRAHIMOVIĆ: Više puta smo javno ponovili da donošenje Rezolucije u „krnjem“ parlamentu, ili Parlamentu sa upitnim kvorumom (čekamo odluku Ustavnog suda) ne može donijeti pravdu za šehide Srebrenice i njihove porodice. Kao ni skidanja kolektivne odgovornosti naroda kojem su pripadali inspiratori, nalogodavci i izvršioci monstruoznog plana da se jedan narod uništi na svojim vjekovnim ognjištima.


Nakon intervjua koji smo objavili sa poslanicom URA-e Suadom Zoronjić, povod je bio zasijedanje Skupštine CG 28. decembra 2020., Bošnjaci.Net ne ulazeći u sve detalje skupštinske procedure i glasanja po drugim tačkama, ali nas je posebno interesiralo glasanje radi uvrštavanja na dnevni red prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici, čiji je predlagač bio Ervin Ibrahimović, poslanik BS.
Monitor u Skupštini, pored brojeva negativnih i suzdržanih glasova, pokazao je da su samo dvije zelene lampice upaljene, a kasnije je potvrđeno da su članice URA-e koalicije „Crno na Bijelo“, poslanice Suada Zoronjić i Božana Jelušić, glasale ZA Rezoluciju. U javnosti je plasirana dezinformacija da je „Dritanova poslanica“ Suada Zoronjić glasala protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici, itd.. Što je ona demantovala.
Skupštinu su napustili poslanici BS-a, DPS-a, SDP-a, SD-a, LS-a itd., među njima i predlagač Ibrahimović, što je bio povod ovog našeg razovora. Prema tvrdnji poslanice Zoronjić, sa dva glasa ZA i četrdeset glasova opozicije, ako bi svi glasali ZA, rezolucija bi prošla. Ali...
Da naglasimo, Skupština Crne Gore 10. jula 2009., usvojila je deklaraciju sa kojom je “osudila masovni zločin u Srebrenici počinjen 1995. godine”. Znači, prihvatili su rezoluciju Europskog parlamenta, ali su izglasali svoju deklaraciju u kojoj se ne pominje GENOCD već “masovni zločin”. Vladajuću koaliciju su tada činile stranke DPS, BS, SDP...
11. juli - Dan genocida nad Bošnjacima u Srebrenici do sada su obilježavale pojedine građanske nevladine organizacije, mahom koje okupljaju Bošnjake, ali institucije države Crne Gore to nisu uradile, niti je u toj državi 11. juli – Dan genocida nad Bošnjacima u Srebrenici poprimio institucionalni karakter.
Koalicija „Crno na Bijelo“ za jednu od martovskih zasijedanja Skupštine CG najavili su da će u proceduru staviti Prijedlog Zakona protiv negiranja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti, predlagač je njihov koalicioni partner SPP, dok BS opet najavljuje rezoluciju. Hoće li Bošnjaci shvatiti koja je važnost zakona a koja rezolucije, da li će i koji će poslanici u Skupštini CG glasati i podržati pomenute prijedloge, ostaje nam da vidimo koliko je zrelo društvo u CG – da li su protiv hilokausta i genocida ili su za fašističku ideologiju vršenja holokausta i genocida. Do tada, pročitajmo razgovor sa poslanikom Ibrahimovićem.


BS je očekivala da crnogorsko društvo
pokaže zrelost i snažan otklon od klerofašističke ideologije

Bošnjaci.Net: Gospodine Ibrahimoviću, krenimo ovaj razgovor sa Rezolucijom o genocidu u Srebrenici. Obzirom da je Bošnjačka stranka, kojoj pripadate, više od deset godina bila u vlasti a sada je u opoziciji, šta vas je konkretno potaklo da napustite Skupštinu prije glasanja o njoj?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
Šovinizam, nacionalizam, fašizam, najčešće dolaze sa društveno političkim događajima. Sjetimo se kakva stradanja i užasi su se dogodili raspadom velikih carstava, SSSR-a i drugih multinacionalnih država. Raspad SFRJ je donio najstrašnije zločine, genocid u Srebrenici, progone i drugo, čije posljedice i danas osjećamo.
DOMINACIJA JEDNOG NARODA: Promjenom vlasti u Crnoj Gori nakon avgustovskih izbora, sve su češće pojave naglašavanja dominacije jednog naroda u odnosu na drugi, nipodaštavanje i sumnjičenje sa akcentom "ispravljanja istorijskih nepravdi“, kao i sramno aludiranje na ponavljanje Srebrenice. Dešavanja u Pljevljima se nisu smjela odćutati, jer ćutanje i ignorisanje sličnih izjava su ’90-tih donijeli mnogo nesreće i zla posebno Bošnjacima.
To je bio i najvažniji razlog zašto je BS podnijela Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.


REZOLUCIJA: BS smatra da Rezolucija o genocidu u Srebrenici treba da se donese u legalnim i legitimnim uslovima sa što većom podrškom. Nismo željeli da se ovako važna rezolucija provjerava na plenumu koji se održavao u upitnim uslovima, odnosno upitnim poštovanjem/kršenjem Ustava i zakona Crne Gore.


BS I ZORONJIĆ: Zato sa indignacijom odbacujemo svaki vid insinuacije da je BS involvirana u širenje negativnih komentara prema građanki Zoronjić (čekamo odluku Ustavnog suda). Spremni smo da stanemo u zaštitu i gospođe Zoronjić (čekamo odluku Ustavnog suda), kao i svih čija su prava i istina ugroženi.


SAČEKAT ĆEMO PRIJEDLOG ZAKONA: Na osnovu inicijative koalicije Crno na bijelo, koliko sam uspio da shvatim intenciju predlagača Zakona, od nas u Bošnjačkoj stranci će imati podršku, ali treba sačekati prijedlog Zakona i omogućiti da svi poslanici daju doprinos u što kvalitetnijoj pripremi Zakona.SANDŽAK: Prilika je da pozovemo sve dobronamjerne ljude i relevantne činioce da daju svoj doprinos za afirmaciju Sandžaka kao prekogranične regije koja treba da je šansa ekonomskog razvoja i faktor jačanja bilateralnih odnosa Crne Gore i Srbije.


DUG I ŠPEKULACIJE: Odbacujem špekulacije da je opština Rožaje dužna 20 miliona eura i doživljavam ih kao nesmotrene i nedobronamjerne. Već drugi mandat Bošnjačka stranka kao najjača partija u gradu delegira predsjednika opštine iz svojih redova.
Važno je naglasiti da je Crna Gora od obnove nezavisnosti 2006. godine bila primjer multietničkog i multivjerskog sklada u regionu, što je potvrđeno i donošenjem deklaracije o Rezoluciji EU o genocidu u Srebrenici.
Promjenom vlasti u Crnoj Gori nakon avgustovskih izbora, sve su češće pojave naglašavanja dominacije jednog naroda u odnosu na drugi, nipodaštavanje i sumnjičenje sa akcentom ,,ispravljanja istorijskih nepravdi“, kao i sramno aludiranje na ponavljanje Srebrenice. Dešavanja u Pljevljima se nisu smjela odćutati, jer ćutanje i ignorisanje sličnih izjava su ’90-tih donijele mnogo nesreće i zla posebno Bošnjacima.
To je bio i najvažniji razlog zašto je BS podnijela Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Ostaje žal, ali prije svega zabrinutost, zašto tu inicijativu nisu pokrenuli i stavili na dnevni red predstavnici nove skupštinske većine, kao najpozvaniji, jer su u koaliciji sa onima koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju presuđene ratne zločince, Karadžića i Mladića.
Stavljanjem na dnevni red i glasanjem za Rezoluciju svih 81 poslanika, BS je očekivala da crnogorsko društvo pokaže zrelost i snažan otklon od klerofašističke ideologije, sa jasnim pogledom u budućnost i izgradnju trajnog mira među svim građanima, ne samo u CG već i cijeloj regiji.
Zvanične politike država u regionu moraju jasno reći da se u Srebrenici desio genocid i zabraniti negiranje genocida. Crna Gora je za sada propustila šansu da pokrene demokratske procese u tom pravcu.

Donošenje Rezolucije u „krnjem“ parlamentu
sa upitnim kvorumom (čekamo odluku Ustavnog suda)

Bošnjaci.Net: Ispred Kluba poslanika Bošnjačke stranke vi ste kao predlagač u Skupštini CG, na dan zasijedanja 28. decembra, predali prijedlog da se Rezolucija uvrsti na dnevni red, međutim kada je trebalo glasati, vi kao i poslanici vaše stranke, ali i ostale opozicione stranke koji su vaši partneri, koje predvodi DPS, niste bili prisutni. Šta se dogodilo?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
Kada smo pripremali tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici vodili smo se da ovakva tema ne smije biti prepoznatljiva po političkoj i jednonacionalnoj inicijativi, ali i da se izbjegne bilo koji vid ekskluziviteta bilo kojem političkom klubu. Zato je klub BS-a početni tekst Rezolucije dostavio svim poslaničkim klubovima, da bi došli do zajedničkog teksta koji bi bio prihvatljiv za sve. Svi poslanici opozicije su podržali našu inicijativu. Time je opozicija pokazala demokratsku zrelost i odgovornost. Nažalost, skupštinska većina je pokazala nezainteresovanost i nije podržala našu inicijativu. Kao da nije imala potrebu da pošalje poruku pijeteta prema žrtvama Srebrenice i da u je ovom domu nulta stopa tolerancije za sve vidove netolerancije, mržnje i fašizma, već su nagovijestili kakav ishod će doživjeti Rezolucija u parlamentu.
BS smatra da Rezolucija o genocidu u Srebrenici treba da se donese u legalnim i legitimnim uslovima sa što većom podrškom. Nismo željeli da se ovako važna rezolucija provjerava na plenumu koji se održavao u upitnim uslovima, odnosno upitnim poštovanjem/kršenjem Ustava i zakona Crne Gore. Namjerno izbjegavam da potenciram uslove rada nove skupštinske većine u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima 28/29. decembra, jer želim da izbjegnem da se moja izjava tumači kao vršenje uticaja na nezavisnost i samostalnost sudionika u postupku.

Bošnjaci.Net: Obzirom da je u Skuštini CG razlika samo u jednom glasu između vladajuće većine i opozicije koju predvodi DPS, dvije poslanice iz koalicije Crno na bijelo, Suada Zoronjić i Božana Jelušić, glasale su ZA Rezoluciju. Ako se matematički izračuna, da ste svi bili prisutni i glasali, prijedlog Rezolucije bi bio na dnevnom redu, čak i usvojen?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
Više puta smo javno ponovili da donošenje Rezolucije u „krnjem“ parlamentu, ili Parlamentu sa upitnim kvorumom (čekamo odluku Ustavnog suda) ne može donijeti pravdu za šehide Srebrenice i njihove porodice. Kao ni skidanja kolektivne odgovornosti naroda kojem su pripadali inspiratori, nalogodavci i izvršioci monstruoznog plana da se jedan narod uništi na svojim vjekovnim ognjištima. Ali ne bi donijela ni trajni mir i neophodno pomirenje u regionu.
BS će, kada se stvore legalni i legitimni uslovi za rad, ponovo podnijeti prijedlog Rezolucije. Očekujem da će svi poslanici poslušati glas građana i snažno podržati Rezoluciju. CG je ravnopravna članica NATO-a; građani sa skoro 80 odsto podržavaju članstvo CG u EU. Podsjećam na nedavno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Senatu SAD-a i u Evropskom parlamentu. Optimizam zasnivam na realnoj osnovi, a to su navedeni aktuelni događaji, ali prije svega zahtjevi građana, koji su jasno poručili u kom pravcu treba da ide naše društvo.

Spremni smo da stanemo u zaštitu i gospođe Zoronjić
(čekamo odluku Ustavnog suda)

Bošnjaci.Net: Kako ste vi kao poslanik vidjeli slučaj sa Suadom Zoronjić i napadima na nju? Da li ste kao Bošnjak i njen kolega u Skupštini imali obavezu da kažete šta je ustvari istina?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
BS se od svog osnivanja kroz svoj rad zalaže za demokratizaciju društva, za transparentno i nenasilno djelovanje. Zalaže se za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda, nedvosmislenu borbu za pravo i istinu svakog građanina i borbu protiv svih oblika mržnje i netolerancije.
Zato sa indignacijom odbacujemo svaki vid insinuacija da je BS involvirana u širenje negativnih komentara prema građanki Zoronjić (čekamo odluku Ustavnog suda). Spremni smo da stanemo u zaštitu i gospođe Zoronjić (čekamo odluku Ustavnog suda), kao i svih čija su prava i istina ugroženi.
Poslanik Muhammed s.a.w.s. je rekao: „Ko god se osramoti zbog istine, bolji je od onog koji dobije čast zbog pogrešnog.“
BS se zalaže da istina bude na prvom mjestu, zato ćemo se boriti i govoriti samo istinu. ISTINA je da je te noći 28/29. decembra „krnja“ Skupština odbila da u dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. ISTINA je i da poslanici takozvanih građanskih partija Demokrate, URA, PZP, SNP i drugi, nisu dali glas da Rezolucija uđe u dnevni red.

Bošnjaci.Net: Nakon sramnog negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici početkom decembra u Skupštini CG od strane četničkog DF-a, te odličnog istupa poslanice Strujić-Harbić, Stranka pravde i pomirenja preko poslaničkog kluba Crno na bijelo predali su Prijedlog Zakona protiv negiranja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti, koji su putem medija najavili da će ga staviti u proceduru. Po pisanju medija, istaknuto je da će BS, SDP, SD i LP, podržati i glasati taj prijedlog, ali ste nakon toga najavili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Koji je razlog da je Bošnjačka stranka uradila taj zaokret?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
Jedan dio odgovora na Vaše pitanje ste Vi dali, a to je sramno negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u Skupštini Crne Gore u decembru od strane poslanika DF-a.
Skupština Crne Gore kao centralna institucija predstavničke demokratije ne smije dozvoliti takve ispade, pa iako oni dolaze od najvećeg konstituenta nove većine. Skupština mora imati nultu stopu tolerancije za sve vidove negiranja genocida i širenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti. Odličan nastup poslanice BS Kenane Strujić-Harbić je jecaj nje kao majke, sestre i kćerke, ali i svih majki regiona.
Važno je naglasiti da Rezolucija i zakon nisu u koliziji i vjerujem da će ipak aktuelna većina glasati za Rezoluciju i time napraviti demokratski iskorak, ali i pokazati spremnost za izglasavanje zakona.
Izražavam pijetet prema svim žrtvama, ali isto tako ne smijemo kao Bošnjaci da dozvolimo da se zaborave šehidi Srebrenice. Da bismo uspjeli u tome moramo biti jedinstveni i iskreni gdje ne smije biti mjesta za inat i stranačke nesuglasice.

Husović i Đukanović potpisali Sporazum koji tretira Sandžak kao prekograničnu regiju

Bošnjaci.Net: Nakon svega, najavili ste ponovo Rezoluciju, dok koalicija Crno na bijelo za jednu od martovskih zasijedanja Skupštine najavljuje prijedlog pomenutog zakona. Da li ćete vi podržati prijedlog zakona? A DPS?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
Ponovit ću da će Bošnjačka stranka - kada se steknu regularni i transparentni uslovi -, ponovo podnijeti Rezoluciju i očekujem da će to biti u martu. Bošnjačka stranka se zalaže za kulturu sjećanja što znači da nećemo i da nemamo pravo da zaboravimo Srebrenicu.
Na osnovu inicijative koalicije Crno na bijelo, koliko sam uspio da shvatim intenciju predlagača Zakona, od nas u Bošnjačkoj stranci će imati podršku, ali treba sačekati prijedlog Zakona i omogućiti da svi poslanici daju doprinos za što kvalitetniju pripremu Zakona.
Naravno, ne mogu govoriti u ime poslanika DPS-a, jer je njihovo legitimno pravo kako će se opredjeljivati prema predloženima zakonima i inicijativama. Želim da naglasim da su svi poslanici DPS-a i drugih opozicionih partija podržali tekst Rezolucije, kao što su to uradili i 2009. godine prilikom izglasavanja Deklaracije o Rezoluciji Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, što potvrđuje i dalje njihovu spremnost za jačanje progresivnih procesa u našoj državi, dok to nije slučaj sa aktuelnom većinom.

Bošnjaci.Net: Govorimo o Rezoluciji i Zakonu, a pitanje Sandžaka je ostalo nedefinirano, iako je prije skoro 15 godina sporazumom DPS-a i BS-a bilo definirano i ostalo neriješeno. Hoćete li kao parlamentarac BS-a ispraviti propuste prethodnika, uraditi prijedlog rezolucije o Sandžaku i predati ga Skupštini CG na razmatranje?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
Od 2006. godine, odnosno od svog osnivanja, Bošnjačka stranka je bila superiorna u odnosu na druge po pitanjima zaštite identiteta, kulture i tradicije Bošnjaka u Crnoj Gori. Tako je inicijativa BS-a urodila plodom i 2006. godine su predsjednici BS i DPS-a, Rafet Husović i Milo Đukanović, potpisali Sporazum koji tretira Sandžak kao prekograničnu regiju, što je sigurno doprinijelo otvaranju „Sandžačke kuće“ u Briselu, u administrativnom centru EU. Na toj promociji Sandžaka su prisustvovali lideri BS-a Rafet Husović i lider SDA u Srbiji Sulejman Ugljanin. Prilika je da pozovemo sve dobronamjerne ljude i relevantne činioce da daju svoj doprinos za afirmaciju Sandžaka kao prekogranične regije, koja treba da je šansa ekonomskog razvoja i faktor jačanja bilateralnih odnosa Crne Gore i Srbije.

Nova vlast treba da radi u skladu sa Ustavom i zakonima ove države

Bošnjaci.Net: Da li ste i dalje stava da partije manjinskih naroda trebaju biti uz vlast, te da li taj princip važi samo kada je DPS u pitanju?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
Bošnjačka stranka se zalaže za ispravnu i transparentnu politiku zastupajući interese Bošnjaka i svih građana Crne Gore. Snažna podrška građana na prethodnim izborima pokazuje da smo na dobrom putu, što znači da ćemo nastaviti da sa svojim članovima i simpatizerima „krčimo“ put ka boljem i perspektivnijem društvu. Vlast koja je spremna da uvaži realnost da su Bošnjaci autohtoni narod u Crnoj Gori, sa svojom viševjekovnom istorijom, bogatom kulturom i tradicijom, vlast koja je spremna da napravi otklon od četničke i klerofašističke ideologije, sa jasnom vizijom za razvoj Crne Gore i opština gdje žive Bošnjaci i drugi manjebrojni narodi, može biti partner Bošnjačkoj stranci.

Bošnjaci.Net: Obzirom da BS vrši vlast ili učestvuje u vlasti samostalno ili sa DPS-om u nekoliko opština, šta očekujete u saradnji sa novim vlastima?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
Mi kao partija u 11 lokalnih samouprava imamo parlamentarni status tj. svoje odbornike. U većini od tih opština vršimo vlast sa ili bez DPS-a. Nova vlast treba da radi u skladu sa Ustavom i zakonima ove države, kako bi omogućili da građani budu jednakih šansi, da imaju pravo na posao, penziju i socijalnu zaštitu. Zato je neophodno da nova vlada nastavi započete kapitalne projekte i razvoj sjevera i područja gdje žive malobrojni narodi, jer bez toga nema razvijene Crne Gore.

Prvo moramo srediti naše dvorište

Bosnjaci.net: Općina Rožaje, gdje BS sama vrši vlast, prema nekim medijskim informacijama je zadužena preko 20 mil. eura. Da li taj dug općina Rožaje može servisirati u narednom periodu i da li imate plan koji daje realno rješenje?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
Odbacujem špekulacije da je opština Rožaje dužna 20 miliona eura i doživljavam ih kao nesmotrene i nedobronamjerne. Već drugi mandat Bošnjačka stranka kao najjača partija u gradu delegira predsjednika opštine iz svojih redova. Osvajanjem apsolutne vlasti u Rožajama, BS je otvorila vrata i za druge stranke u cilju jačanja ljudskih kapaciteta i stvaranja ambijenta za investicije i razvoj grada, što uz velike prirodne resurse i uspješnu dijasporu nagovještava bolje dane za građane Rožaja i da se teži da Rožaje bude grad u koji se dolazi, a ne odlazi. Važno je pomenuti samo neke od potencijala Rožaja, kao što su prirodne ljepote, šumski i vodni potencijal, otvaranje modernog ski-centra na Štedimu, ali prije svega dobri i humani ljudi.

Bošnjaci.Net: Bošnjaci u CG su se u velikom procentu svrstali uz Đukanovića i njegov DPS, a znamo dobro da su 90-tih bili u ratnoj mašineriji balkanskog kasapina Miloševića. Više od tri decenije na vlasti, čini se sada da više vodi neki privatni rat za kontrolu stečenog bogatstva, ali je zapadni svijet i NATO savez uglavnom podržao ovu novu vlast sa kompletnom nacionalističkom ikonografijom. Da li to znači da oni ne vide opasnost za CG koja se od strane DPS produkuje javnosti?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
Crna Gora je 2006. obnovila nezavisnost, punopravna je članica NATO alijanse i lider u regionu u procesu evropskih integracija. Bošnjačka stranka je u svom programu navedene procese postavila visoko u agendi, što nam daje za pravo na uvjerenje da smo dali veliki doprinos za ostvarivanje tih procesa. Isto tako, mislimo da bi bez DPS-a, SDP-a, SD-a, albanskih partija, HGI-a ali i bez podrške međunarodnih partnera SAD-a, EU i drugih, ovi procesi doživjeli poraz ili bi bili u drugom planu.
Evropska unija i SAD nikada neće podržati klerofašizam, nacionalizam i hegemonističke ideje. Zato, prvo moramo srediti naše dvorište i tako umanjiti uticaj svih devijantnih pojava. Jačanjem institucija sistema, demokratizacije društva, njegovanjem multietničkog i multivjerskog sklada kao temeljnih vrijednosti države jasnog otklona od svih vidova fašizma, u saradnji sa međunarodnim partnerima, Crna Gora će se izboriti sa svim izazovima koji stoje pred našim društvom.

Otklonit ćemo nedostatke i unaprijediti naš rad

Bošnjaci.Net: BS je na izborima osvojila oko šesnaest hiljada glasova, dok su očito Bošnjaci opet glasali u većem broju za DPS. Jesu li Bošnjaci zloupotrijebljeni kao i mnogo puta do sada, a da faktički osim nekoliko desetina radnih mjesta u Podgorici drugog realnog interesa u toj skoro jednostrano apsolutnoj podršci Đukanoviću i nema?
Ervin IBRAHIMOVIĆ:
Snažna podrška građana Bošnjačkoj stranci na avgustovskim izborima čini nas ponosnim ali nas isto tako obavezuje da nastavimo ispravnu politiku koju je BS na čelu sa liderom Rafetom Husovićem sprovodila. Bošnjačka stranka zna da građani ne griješe kome treba dati povjerenje, tako da ćemo u narednom periodu pokušati da dođemo do svakog građanina, saslušamo njihove probleme i sugestije, da otklonimo nedostatke i unaprijedimo naš rad, što će biti i glavna vodilja našim članovima i simpatizerima za još snažniju podršku Bošnjačkoj stranci.

VRHOstali prilozi:
» PRVA PRESUDA ZA GENOCID IZREČENA ZA PODRUČJE OPĆINE PRIJEDOR
Anadolu Agency (AA) | 19. July 2022 17:40
» KULTURA SJEĆANJA I PAMĆENJA NERAZDVOJNI ELEMENTI DRUŠTVA
Anadolu Agency (AA) | 18. July 2022 14:13
» O GENOCIDU MORAMO PRIČATI DA NAM SE NE BI PONOVIO
Anadolu Agency (AA) | 05. July 2022 13:20
» GOVORITI MALO A KAZATI PUNO JEST VELIKO UMIJEĆE
Bošnjaci.Net | 21. June 2022 15:35
» DANAS SAM NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU
Preporod.info | 29. May 2022 03:09
» ISLAMOFOBIJA I U SREDINAMA U KOJIMA SU MUSLIMANI VEĆINA
Anadolu Agency (AA) | 21. May 2022 12:43
Ostali prilozi istog autora:
» DRAGAŠKI RINGIŠPIL
20. February 2022 00:16
» CRNI PRAZNIK U KARA CRNOJ GORI
29. December 2021 23:00
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif