Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Za djecu i omladinu u dijaspori odličan udžbenik da savladaju osnove bosanskoga jezika
SLIKOVNI RJEČNIK BOSANSKOG JEZIKA AUTORA HAZIMA FAZLIĆA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. September 2020. 14:09:20


Vašoj pažnji preporučujemo Slikovni rječnik bosanskog jezika koji je nedavno izašao iz štampe u Americi. Slikovni rječnik bosanskoga jezika autora Hazima Fazlića je prvi rječnik ovakve vrste namijenjen prije svega djeci i omladini u dijaspori, ali i svima onima kojima je cilj savladati osnovne riječi i izraze u ovom jeziku. Slikovni rječnik bosanskog jezika nudi preko hiljadu riječi i visokokvalitetnih ilustracija, tretira svakodnevne životne situacije u školi, kod kuće, na poslu, u gradu, prirodi, na selu i drugim mjestima, te sadrži osnovne konverzacijske vježbe za svaku temu. Ovaj rad takođe nudi 28 testova putem kojih učenici samostalno, ili uz pomoć nastavnika, mogu testirati svoje znanje. Kao takav, Slikovni rječnik bosanskog jezika pruža zabavan i zanimljiv način da se obogati vlastiti rječnik i stekne samopouzdanje u svakodnevnom razgovoru na bosanskom jeziku.

Knjigu možete naći u većini bosanskih džemata u Americi i Kanadi po sniženim cijenama, ali i online na Amazonu ili na yusami.bigcartel.com

Za veleprodajne cijene škole i bosanske zajednice mogu se obratiti na: [email protected]Iz predgovora dr. Emira Ramića
Pred nama je veoma važno djelo istaknutog intelektualca dr. Hazima Fazlića, "Slikovni rječnik bosanskoga jezika". Dr. Fazlić u izradi Slikovnog rječnika bosanskoga jezika polazi od činjenice da svako dijete bošnjačkog i bosanskohercegovačkog porijekla mora imati znanje o svom korijenu, porijeklu, identitetu, svojoj tradiciji, kulturi, jeziku svojih majki i očeva, jer su to važne predispozicije da će biti i ostati stabilna, snažna i pouzdana osoba. Autor upotrebom slike govori o bosanskom jeziku i tako djeci njihovom metodom govori istinu, da ne dozvole da bude dovedeno u pitanje ono što su njihovi preci njegovali, čuvali i očuvali odgajajući svoju djecu na bosanskom jeziku, prenoseći im vrijednosti i emanet da budu ponosni na svoju domovinu i na svoj maternji bosanski jezik.
Posebno je važno sačuvati bosanski jezik u dijaspori gdje je asimilacija građana Bosne i Hercegovine u strana društva, posebno mladih i djece, uveliko u toku. Prema nekim istraživanjima, u dijaspori više od 50 procenata jezik komunikacije nije bosanski nego su to strani jezici. Zato navedeno djelo je značajan doprinos očuvanju bosanskoga jezika u sredinama u kojima putem stranog jezika do nas dopiru sve informacije i znanja.

Utisak Elvira Resića, generalnog konzula BiH u Chicagu
Riječ je o knjizi koja je sama za sebe jedna nova metodološki dobro osmišljena cjelina. Autor je ponudio moderan i kvalitetan udžbenik za našu djecu koja uče bosanski, a ne žive u domovini. Sadržaj je podijeljen u tematske cjeline, sa lijepo dizajniranim ilustracijama, tako da će knjiga odlično poslužiti nastavnicima i roditeljima kao priručnik, a djeci će biti korisna i zanimljiva.
Ostali prilozi:
» KNJIGA PAMĆENJA I OPOMENE AKADEMIKA EMIRA RAMIĆA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 18. February 2021 15:10
» MELBOURNE: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE AUTORA HABIBA MANDŽIĆA
Suada Suljić Sokolović | 06. February 2021 16:56
» ODABRANA POEZIJA DINE MURIĆ
Božidar Proročić | 26. January 2021 17:27
» KNJIGA POSVEĆENA MIDHADU HUJDURU HUJKI
Bošnjaci.Net | 26. December 2020 22:11
» SIHIRBAŠICA
Said Šteta | 20. December 2020 01:33
» OGLEDALO SUDBINE NARODA
Braho Adrović | 14. December 2020 03:35
» CESTA
Said Šteta | 29. November 2020 15:50
» DIJANA TIGANJ U POETSKOM PERFOMANSU POEZIJE
Božidar Proročić | 31. October 2020 13:27
» „MOŽDANE OPNE“ AUTORA HARISA ŠEHOVIĆA
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 16:28
» OMAŽ: JEDNOM SAM NAJAVIO ISNAMA
Preporod | 11. October 2020 15:30
Ostali prilozi istog autora: