Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Sevdah
Veče sevdaha uz šestu sjeverno-američku sevdah godišnjicu
AH, MERAKA U VEČERI RANE...
Procitaj komentar

Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 01. December 2012. 13:12:06
Okom kamere sa Večeri sevdaha

Prepuna koncertna dvorana

Mary

Alma

Denis

SakibAdnan sa kćerkom Selmom

Oduševila publiku u Sjedinjenim Državama: Alma Subašić
Sastala se, družba akšamlija... Baš tako, u ranim večernjim satima 24. novembra, sastala se družba sevdahlija. I to u Benaroya Hall, jednoj od najboljih koncertnih dvorana grada Seattle-a. Domaću Simfoniju, te subotnje večeri, zamijeniše sevdalinke uz saz i harmoniku u rukama izvrsnih umjetnika BiH. A da bi sve bilo na nivou, dovoljno je reći da je prepunu dvoranu obožavalaca sevdaha, kroz program vodio izvrsni dr. Denis Bašić. Tako "Veče sevdaha" ni po čemu nije bilo obično.

“6th Anniversary Evening of Sevdah”, u organizaciji "Sevdah Nort America Inc., čiji direktor je gospođa Mary Sherhart, umjetnica dobro poznata i cijenjena među Bosancima i Hercegovcima Sjeverne Amerike. Osnivanjem “Sevdah Sjeverne Amerike” 2007. godine uz nesebičnu njenu podršku, ona je bosansku sevdalinku uvela u novi život na ovom kontinentu i svakodnevno joj pomaže da se lakše adaptira u novoj sredini. Okupila je oko sevdalinke mnoge talente i ljubitelje sevdaha, a taj broj se stalno uvećava, kako bi zajedno našu sevdalinku čuvali i gradili joj siguran put u budućnost na ovim prostorima. Ne samo što njeguje sevdah kulturnu baštinu, ova skromna žena, umjetnik, radi na mnogim projektima vezanim za dragulj bosanske kulture, tako gradeći mostove koji spajaju mlade generacije kroz sevdalinku i vraća ih svojim kulturnim korijenima. Prezentacijom poznatih starih sevdalinki, dirnula je mnoga prognanička bošnjačka srca širom Amerike. Sevdalinkom se nekako srodila, ne samo sa Bošnjacima već sa svim Bosancima i Hercegovcima koji u srcu nose biser kulture bosanske i postala dio BiH zajednice u Sjevernoj Americi. Malo je reći samo "Hvala ti Mary" za sve što činiš, ali osobi skromnih prohtijeva kao što je ona, bit će sve jasno i dovoljno da još više voli i prezentira našu sevdah kulturu širom svijeta.

Specijalni gost Sevdah večeri bila je Alma Subašić, mlada djevojka izuzetnog sevdah talenta kojoj je gospođa Mary, samo za ovu priliku omogućila dolazak u Sjedinjene Države. Ovo je njena prva posjeta Americi a koncert na šestoj godišnjici sevdaha u Seattle-u, u prekrasnoj koncertnoj dvorani bit će velikim slovima zabilježen u karijeri ove mlade umjetnice, kao prvi koncert u SAD, ali i defterima Bošnjaka Seattlea kada su sa njenim dolaskom i prezentiranjem sevdaha još više osjetili ponos pripadanja bosanskoj državi, bošnjačkom narodu i kulturi koju u duši nose i ljubomorno čuvaju. O Almi Subašić i njenoj izvedbi sevdalinki uz pratnju njenog oca na harmonici se već puno i odavno zna. Do juče sevdahom nadareno dijete izvrsnih glasovnih sposobnosti, danas već mlada i prelijepa dijevojka kojoj odsjaj ljepote bosanske iz duše i srca sevdah izvire. To je sudbina mnogih koji se druže sa sevdahom i žive u njemu. Oduševila je prisutne svojim predivnim glasom i kulturom ponašanja na sceni i van nje. Tako mlada a svijesna svoje odgovornosti koje se Božijim darom prihvatila. Nositi sevdah i vladati njime kroz sevdalinke. Dočekana je i ispraćena gromkim aplauzom kao i prekrasnim ružama sa zeljom da ponovo bude gost nekih budućih Večeri Sevdaha u Seattle-u, što je i obećala.

Zaista, predivna noć i atmosfera. Odavno su ljubitelji dobre pjesme priželjkivali nešto slično. A gdje ima sevdalinke, tu je i dobar provod. Pored KUD-a “Sevdah” i izvrsnog orkestra koji je predvodio Elvir Bečić na harmonici, smjenjivali su se izvođaci. Pored Alme i Mary tu su: sazlija Nihad Đozić, Sakib Jakupović, Fehim Salaka, Muhamed Kočan, Naftali McGill, Nura Novaković-Zukanović, Amina Bečić, Selma i Adnan Kapidžić...

Moram pomenuti dvije mlade sevdahlinke, dva pupoljka sevdaha u Sjevernoj Americi koji će cvijetati i miris sevdaha širiti ovim prostranstvom. To su Amina Bečić i Selma Kapidžić. Interesantna činjenica za obje mlade ‘sevdahlinke’ je da i one nastupaju u pratnji svojih očeva baš kako je i Alma Subašić počela. Aminu prati otac Elvir na harmonici, a Selmu otac Adnan na gitari. I one su te večeri dale sve od sebe kako bi poruku sevdalinke donijele do svakog srca, a mala Selma je svojim tananim diječijim ručicama pjevajući dočaravala određene poruke jako teških sevdalinki koje je izvodila. Ove mlade dame su dokaz da će se sevdalinka još dugo, dugo pjevati u Sjevernoj Americi i šire.

Pored izvođača koji su i ranije učestvovali na “Večerima sevdaha” u Seattle-u, ovog puta se po prvi put publici predstavila Nura Novaković-Zukanović pijesmom "Kraj tanana šadrvana" te izazvala ogromne aplauze. Pijesma, jako zahtijevna, ali kada je izvodi neko sa urođenim talentom i glasovnim sposobnostima, kao gospodja Nura, onda ona veoma lagahno para srca prisutnih. I ako sugrađanka najvećeg dijela publike, mnogi su iznenađeni njenim muzičkim talentom. Prilazili su joj iza scene da je pozdrave i čestitaju, pitanjem: "Pa gdije si bila, zašto si svoje muzičko umijeće čuvala samo za sebe?” A ona, il’ nije svijesna da je ostavila sjajan utisak ili da se samo našali, kroz smijeh bi rekla da je samo posmatrala šta su drugi do sada radili. Inače, Nura Novaković-Zukanović je uvijek pjevala osim za svoju dušu i u društvu prijatelja a u poslednje vrijeme i na različitim priredbama u Bošnjačkoj zajednici Seattlea. Takođe je pijevala na humanitarnoj večeri koju je organizirala Federalna TV sa Dritom Haziraj u Portlandu, Oregon, kao i na otvorenju džamije u Kentakiju, a istog dana bila je gost na koncertu naše dive, i prvog imemena BiH sevdaha i estrade Hanke Paldum. Tom prilikom Hanka Paldum je bila više nego oduševljena svojim pjesmama u izvedbi naše sugrađanke i dala joj najljepše komplimente sa molbom da nastavi prezentirati sevdalinku i pijesme koje voli, misleći isključivo na pijesme sa njenog repertoara koje Nura originalno izvodi. Zbog ‘adaptacije’ na američkom tlu i drugih pratećih životnih obaveza do sada nije pronalazila vremena da se ozbiljnije posveti starim sevdalinkama i pijevanju uopšte, ali ono urođeno u umjetniku kad tad mora izaći u javnost. Nadajmo se da je to vrijeme za našu ‘sevdahlinku’ Nuru došlo i da će rame uz rame sa uvaženom umjetnicom Mary Sherhart promovisati dragulj kulture bosanske: sevdah i sevdalinku.

Svaki početak ima i kraj pa se tako i ova prekrasna Veče Sevdaha, završila veselo kako je i počela. Nigdje tako ko u Bosni nema... sa puno nostalgije pjevali su izvođači i publika koja je sa puno sjete napustala koncertnu dvoranu u Seattle-u.

VRHOstali prilozi:
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
Eset Muračević | 12. November 2019 20:36
» SUSRET SEVDALIJA IZ BIH I SVIJETA
Eset Muračević | 19. September 2019 20:35
» SEVDALINKA NA NADMORSKOJ VISINI OD 920 METARA
Eset Muračević | 12. September 2019 15:03
» ZASIJALA SEVDAH DUŠA
Eset Muračević | 11. September 2018 15:34
» ESTRADNA UMJETNICA HASIBA AGIĆ UPLOVLA U VODITELJSKE VODE
Eset Muračević | 16. June 2018 12:28
» ART KUĆA SEVDAHA PROSLAVILA SVOJ DESETI ROĐENDAN
Eset Muračević | 09. May 2018 17:41
» GLAS MOJE MAJKE
Esad Kopić Osmanović | 28. March 2018 21:25
» BRATE, ADEM-AGA
Esad Kopić Osmanović | 27. March 2018 19:27
» AMAN BOSNO
Esad Kopić Osmanović | 08. September 2017 21:32
» HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU
Eset Muračević | 22. July 2017 19:52
» SEVDALINKA TREBA BITI NA LISTI SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE
Eset Muračević | 08. February 2017 19:55
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
Eset Muračević | 25. November 2016 14:17
» DŽEJLA RAMOVIĆ SEVDAH FACA
Eset Muračević | 03. June 2016 21:09
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
Eset Muračević | 10. February 2016 21:34
» SAZ JE BOSANSKI BREND
Anadolu Agency (AA) | 02. October 2015 15:22
» DOK JE BOSANACA SEVDALINKE ĆE ŠIROM SVIJETA BITI
Eset Muračević | 28. May 2015 16:32
Ostali prilozi istog autora:
» CRVENE RUŽE ZA SVAKI DAN
13. March 2016 23:56
» BAJRAM SUNCEM OBASJAN
04. October 2015 03:14
» NE LOMITE MI BAGRENJE!!!
16. October 2014 18:26
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif