PORODICE, DELEGACIJE, GRAĐANI ODAJU POČAST UBIJENIM NA TUZLANSKOJ KAPIJI
Autor: NAP
Objavljeno: 25. May 2024. 13:05:52
(Patria) - Članovi porodica, delegacije, građani jutros su se okupili u Aleji mladosti u Tuzli na 29. godišnjicu od zločina na tuzlanskoj Kapiji. Život je izgubila 71 osoba.

Prošlo je 29 godina od agresorskog čina, izvedenog po naredbi ratnog zločinca Novaka Đukića, kada je granatom ispaljenom sa srpskih položaja na planini Ozren ubijena tuzlanska mladost.

Polaganje cvijeća je planirano i na Kapiji kao i komemoracija od 11 sati.

U 20.55 će se oglasiti sirena, u znak sjećanja na trenutak kada je 25.5.1995. godine granata sa Ozrena prekinula 71 mladi život na Kapiji.

Memorijalni centar Kapija (Patriotske lige 5) će biti otvoren za posjetioce u petak, subotu i nedelju od 8.00 do 22.00 sata.

Na spomen-obilježju na Slanoj Banji cvijeće su položili članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, delegacije Vlade i Skupštine TK, delegacija Ministarstva odbrane BiH, delegacija Federalnog parlamenta, Grada Tuzle, te brojna udruženja, građani koji su se zatim uputili prema Kapiji u centru Tuzle gdje su položili cvijeće i odali počast ubijenoj mladosti.