PEŠIĆ: AKO JE NEKO GENOCIDAN, ONDA JE TO LIČNO VUČIĆ
Autor: NAP
Objavljeno: 24. May 2024. 21:05:54
Ne znam zašto Aleksandar Vučić smatra da je moralni pobjednik povodom izglasane Rezolucije UN-a, koju je falsifikovao - da ona kvalifikuje cijeli srpski narod kao genocidan.

Već takva kampanja sama je po sebi nemoralna, jer je jasno da su presude za genocid izrečene pojedincima, a ne srpskom narodu, izjavila je za Danas bivša ambasadorica i sociologinja Vesna Pešić.

Nemoralno je, dodaje, i to što je njegov falsifikat o tzv. genocidnom narodu koristio za njegovu ličnu promociju i učvršćivanje autoritarne vlasti, postavivši sebe kao čovjeka na braniku Srbije i srpskog naroda.

- I to se još poklopilo sa izbornom kampanjom. Pa ta lagarija baš pala u dobrom momentu. On i dalje tvrdi da Rezolucija i "žrtvama stavlja žig genocidnog naroda".

On sebe time pokriva kao čovjeka koji izvršioce genocida smatra srpskim herojima, i kad se desio genocid u Srebrenici i tri decenije poslije njega i to na funkciji predsjednika Srbije, - govori Pešić.

Ističe da Vučić svoju ljubav prema izvršiocu genocida u Srebrenici - Ratku Mladiću, nije krio kao istaknuti pripadnik i jedan od vođa ekstremnog srpskog nacionalizma.

- Tu ljubav prema osuđenom Ratku Mladiću nije krio, svi smo vidjeli kada je skidao ime table Bulevara sa imenom Zorana Đinđića da bi umjesto nje stavio tablu Bulevar Ratka Mladića.

I u posljednje dvije godine nije mogao da zaboravi ili taktički prikrije svoje obožavanje Ratka Mladića postavljanjem njegovog murala koji je policija čuvala 24 sata, a svi zidovi i tarabe ispisane "Ratko Mladić" srpski heroj.

Da nije njegove lične kampanje kojom izražava obožavanje osuđenika za genocid u Srebrenici, do ove Rezolucije ne bi ni došlo - smatra Pešić.

I sad, kaže, njegovo lično zlodjelo i slavljenje Ratka Mladića nemoralno i pokvareno prebacuje na cijeli srpski narod, koji je navodno proglašen genocidnim.

- Ako je neko genocidan, to je lično Aleksandar Vučić i njegovi prijatelji radikali, kojima je predano služio, - zaključuje Pešić u razgovoru za Danas.