NA DAN BIJELIH TRAKA IZVEDBA POEME 'HAVA MAJKO, KOLIKO TI JE SRCE'
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 22. May 2024. 15:05:41
U Sarajevu će na Dan bijelih traka biti izvedena Poema "Hava majko, koliko ti je srce" autora Sabita Bekte.
Ta poema je posvećene Havi Tatarević iz Prijedora koja je, u kratko vrijeme tokom rata u BiH, ostala bez šestorice sinova i muža.

U programu planiranom za 31. maj u Sarajevu, sudjelovat će profesorica dramskih umjetnosti i glumica Narodnog Pozorišta Minka Muftić, sopran Sarajevske opere Lejla Jusić, glumica Narodnog Pozorišta Belma Salkunić, tenor Sarajevske opere Ileš Bechei, te profesor Muzičke akademije Elvir Solak. Gordan Simić potpisuje scenarij i režiju.

Havini sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad, Nishad, te suprug Muharem ubijeni su tokom zločinačkog pohoda u Prijedoru. Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini.

Autor Poeme Sabit Bekto bivši je logoraš prijedorskih logora i svjedok brojnih tortura. Kaže da nije bilo lako raditi na toj poemi. Za sudbinu Have Tatarević čuo je u vrijeme dok je, tokom rata u Bosni i Hercegovini, boravio u jednom od logora. Potreslo ga to, trznulo i potaklo da pomisli da od goreg ima i gore.

- Pod utjecajem tih emocija i napisao sam radnu verziju poeme, potom je dorađivao. Sad sam došao do srži, mada o tim događajima nisam niti mogu prestati da pišem. To je jače od mene, što me tjera i moram o tome pisati - naglasio je autor ranije za Fenu.

Sabit Bekto boravio je, po završetku rata u BiH, određeno vrijeme u inozemstvu potom se vratio u Sarajevo. Pisanjem se bavi od rane mladosti, a za sebe kaže da uglavnom piše o onom što je vidio i doživio.

Prema riječima Bekte, Poema je u krakom periodu jako odjeknula u javnosti. Kaže da tako nastoji svim ljudima, koje nepravda i zlo bole, posebno mladima ‘približiti’ priču o tom strašnom događaju. U početku je to činio uz pomoć umjetnika poput Hasije Borić, koja je tu poemu izvodila u BiH kao i na gostovanjima u Švedskoj i Danskoj.

Dan bijelih traka obilježava se 31. maja, u znak sjećanja na 3.176 Prijedorčana, ubijenih i nestalih tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Poeme "Hava majko koliko ti je srce" - Projekt Memorijalnog centra Sarajevo bit će izvedena u petak 31. maja u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, s početkom u 19 sati.