IRSKA SLUŽBENO PRIZNALA PALESTINU KAO DRŽAVU, STO SI URADILI NORVEŠKA I ŠPANIJA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 22. May 2024. 15:05:53
Irska je danas službeno priznala palestinsku državu, saopćio je premijer te zemlje Simon Harris na konferenciji za novinare u Dablinu, javlja Anadolu.

Harris je rekao da je odluka o priznavanju Palestine kao države donesena prošlog mjeseca i da Irska ovaj korak poduzima zajedno sa Španijom.

"Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznajemo državu Palestinu. Svako od nas će sada preduzeti sve nacionalne korake koji su neophodni da se ta odluka sprovede u djelo", rekao je Harris.

Irski premijer Harris je također rekao da je razgovarao s brojnim liderima i kolegama i da je uvjeren da će u narednim sedmicama još neke zemlje priznati državu Palestinu.

"Ovo je historijski i važan dan za Irsku i Palestinu", poručio je Harris.

Izrael opozvao ambasadore iz Irske i Norveške

Izrael je u srijedu opozvao svoje ambasadore iz Irske i Norveške zbog njihove odluke da priznaju Državu Palestinu, prenosi Anadolu.

"Naložio sam hitan opoziv izraelskih ambasadora u Irskoj i Norveškoj radi konsultacija u svjetlu odluka ovih zemalja da priznaju palestinsku državu", rekao je ministar vanjskih poslova Israel Katz u saopštenju te dodao:

"Šaljem jasnu i nedvosmislenu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće šutjeti pred onima koji potkopavaju njegov suverenitet i ugrožavaju njegovu sigurnost."

Istakao je da Izrael neće šutjeti i da će biti daljnjih teških posljedica, dodajući:

"Irsko-norveška glupost nas ne odvraća, odlučni smo da postignemo svoje ciljeve: vraćanje sigurnosti našim građanima, demontiranje Hamasa i vraćanje talaca kući. Ne postoje pravedniji razlozi od ovih."

Irska, Norveška i Španija objavile su danas da priznaju Palestinu kao državu.