Svaki građanin je važna nit u tkanju naše državnosti
21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 20. May 2024. 14:05:18
Komentar dana u povodu 21. maja - Dana nezavisnosti Crne Gore

Crna Gora, taj ljuti kamenjar “crnih planina“, fascinirala je brojne narode Evrope, putopisce, vladare, državnike, političare, vojske i vojskovođe. Crna Gora nije samo zemlja, ona je sudbina, svih njenih sinova, šćeri i naroda. Njena sudbina nas je vodila kroz vjekove i danas, 21. maja, slavimo svoj svijetli dan nezavisnosti. To je dan u kome su u crvene boje naše zastave utkane sve vrijednosti njenih naroda. Na ovaj dan, u istom stroju su zajedno stali: Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, Romi, Hrvati i ostali narodi, duboko vjerujući u izvor i snagu multietničke Crne Gore. Naš narod ima dušu, a duša mu je sloboda, istkana na svim njenim kamenjarima.

Svi zajedno dijelimo naše zajedničke vrijednosti koje nas krase i vezuju kroz bogatu istoriju. Od obala mora, jezera, rijeka do najviših planinskih vrhova, ovdje je stasavala luča slobode, luča jedinstva i luča vječne borbe. Istorija nije samo prošlost, ona je i budućnost. Ona je živi testament našeg naroda, putokaz koji nas vodi kroz vrijeme, bure, oluje izazove savremenih razdoblja. Naša prošlost oblikuje naše sadašnje odluke i postavlja temelje za ono što tek dolazi. Istorija Crne Gore je duga i teška, isprepletana stalnim borbama i stalnim stradanjima. Na toj, po mnogo čemu jedinstvenoj, hridi kamenu i vodi oblikovala se naša državnost. Kamen i voda oblikovali su našu snagu i našu državnost. Znamo da je svaka naša bitka bila korak ka očuvanju našeg identiteta i slobode. Danas, stojimo ponosno, čuvajući sjećanje na naše pretke i njihove borbe.

Na ovaj Dan nezavisnosti, s ponosom podižemo naše zastave, sjećajući se svih onih koji su dali svoje živote za našu slobodu. Slavimo našu prošlost, ponosni na našu sadašnjost i s nadom gledamo u budućnost. Crna Gora nije samo zemlja, ona je ideja slobode a mi danas živimo tu ideju, ujedinjeni i slobodni. Crna Gora je više od geografskog prostora; ona je srce koje kuca u svakom od nas, svjetionik koji nas vodi kroz oluje i izazove. Naša istorija je isprepletena hrabrošću i istrajnošću, a svaki kamen naše zemlje nosi pečat borbe i slobode. Danas, dok stojimo zajedno, osjećamo snagu naših predaka koji su nas naučili da je sloboda neprocjenjiva i da je jedinstvo naša najveća snaga.

Za mene i za svakog časnog građanina Crne Gore, Crna Gora je simbol Feniksa, simbol generacija čiji je genetski kod utkan u svaki grumen zemlje, stijenu, kap vode. Država je najveći oblik postojanosti i priznanja. Njena ljepota leži u svim njenim narodima koji je krase, svi su oni oblikovali naš zajednički identitet. Crna Gora nije samo zemlja, ona je živi entitet koji diše kroz nas. Svaki kamen, svaka planina, svako jezero, rijeka i more pričaju priču o našoj nepokolebljivoj volji i nepokorenom duhu. Naši preci su nam ostavili nasljeđe hrabrosti i ponosa, a mi smo čuvari tog nasljeđa, obavezani da ga čuvamo i unapređujemo. Naša snaga leži u našem jedinstvu, u bogatstvu različitosti koja nas čini posebnima. Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, Romi, Hrvati i svi ostali narodi koji žive u ovoj zemlji, zajedno su isprepleli svoje kulture, tradicije i običaje u jedinstven mozaik. Svaki od nas nosi dio tog mozaika u sebi, doprinoseći jedinstvenom identitetu naše voljene Crne Gore. Crna Gora je više od granica i teritorija; ona je ideja slobode, pravde i jedinstva. Ona je domovina koja nas uči vrijednostima zajedništva i solidarnosti. Svaki građanin je važna nit u tkanju naše državnosti, svaki narod dragocjeni kamen u kruni naše nezavisnosti. Crna Gora, vječna u svojoj ljepoti i snazi. Mi smo ti koji stvaramo njenu sudbinu, koji nastavljamo putem kojim su naši preci hrabro koračali.