U Vogošći promovisana knjiga Mirze Bašića
SPAVAJ OBUVEN, SINE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 17. May 2024. 15:05:21
U četvrtak naveče, 16. maja ove godine, u Velikoj sali Općine Vogošća, Omladinsko udruženje „Tempo“ upriličilo je promociju knjige „Spavaj obuven, sine” autora Mirze Bašića. Radi se o knjizi u kojoj autor govori kako je, kao petnaestogodišnji dječak, u julu 1995. godine uspio preživjeti genocid u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, te kako je, nakon pada Srebrenice, 28 dana pokušavao doći do slobodne teritorije.

Knjigu je objavila Izdavačko-štamparska kuća “Planjax”, iz Tešnja. Ovo djelo dobilo je nagradu za najbolji tekst novih autora Fondacije za izdavaštvo Sarajevo za 2022. godinu.


Pored autora o knjizi, kao promotori, govorili su prof. historije i geografije u Gazi Husrev-begovoj medresi Hajrudin Mešić i novinar i publicista Anes Džunuzović, dok je promociju, vrlo znalački, moderirao prof. Muhamed Ikanović.

-Domovina je tamo gdje nas najviše boli, rekao je Hajrudin Mešić. Otuda je vrlo bitno da se sa ovakvim i sličnim projektima podsjećamo na sve ono što bi rado zaboravili a ne smijemo zaboraviti.

-Uvijek smo živjeli u nekoj vrsti zablude da smo mi uvijek u pravu, da su svi na našoj strani i da ne trebamo ponavljati sve ono kroz šta smo prolazili, kaže Anes Džunuzović. To nas uspavljuje. Otuda je jako važno ponavljati i pisati o onom kroz šta smo proživljavali. Zapisi, kazivanja i drugi dokumenti ostaju tako da kada u vremenu pred nama neko od naših generacia bude istraživao našu prošlost imat će se na šta pozvati. Bitno je da ih naoružamo istinom a ne da im izvori budu pisanja onih koji falisifikuju istoriju i koji bi nas i danas rado izbrisali sa lica zemlje.


-Ovo je autobiografski roman, svjedočenje o nasilju u Srebrenici iz ugla mene, jednog petnaestogodišnjeg dječaka, boravak u Zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija i moj bijeg putem spasa kojim sam se kretao ka slobodi, kaže Mirza Bašić. Pisao sam ga onako prilagodljivo za svakog čitaoca iz ugla jednog djeteta koje se suočilo sa strahotama genocida. Ovo je moja prva knjiga. Slijedi njen nastavak u kojem ću opisati šta se dalje dešavalo sa mnom i mojom porodicom nakon dolaska na slobodnu teritoriju.

Inače, Mirza Bašić, rođen je 1980.godine. Jedan je od onih koji je preživio genocid u Srebrenici.Nakon odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine završio je gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu u Tuzli-Odsjek historija.
Autor potpisuje knjige