U izraelskim napadima od 7. oktobra 2023., ubijeno najmanje 34.904 Palestinaca
SLOVENSKI PREMIJER ROBERT GOLOB O PRIZNAVANJU PALESTINE: ZLODJELA U GAZI SE ŠTO PRIJE MORAJU OKONČATI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 09. May 2024. 15:05:22
Užasi kojima svjedočimo svaki dan u Gazi su nepodnošljivi i moraju se okončati, rekao je slovenski premijer Robert Golob nakon sjednice Vlade u Ljubljani koja je donijela odluku o početku postupka priznavanja Palestine kao nezavisne države i to u granicama iz 1967. godine što uključuje Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jerusalem, javlja Anadolu.

"Sve vladine akcije usmjerene su na to kako da se ta zlodjela što prije okončaju i olakšaju patnje palestinskog naroda", rekao je slovenski premijer Golob nakon sjednice Vlade.

Današnja akcija je, naglasio je Golob, pod lupom cijelog svijeta, jer je Slovenija nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Slovenski premijer je naveo da je odluka vlade i koalicije na današnjoj sjednici bila jednoglasna.

Golob je objasnio da Slovenija, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti, snosi znatno veću odgovornost nego što je to bila u prošlosti, "zbog čega je današnja akcija pod lupom cijelog svijeta kada odlučuje kojim putem Slovenija treba krenuti".

"Tražili smo balans između interesa zapadnog svijeta, interesa arapskog svijeta i interesa svih ostalih država članica Ujedinjenih naroda, koje su, na kraju, ali ne i najmanje važno, doprinijele našem izboru u Vijeće sigurnosti. Naš pristup je inovativan jer želimo kroz dijalog, koji će biti naše priznanje, ostvariti sve ciljeve kojima težimo u okviru ciljeva Ujedinjenih nacija koji proističu i od momentalnog prekida vatre tako i sigurnosti i postojanja Izraela kroz rješenje dviju država. Dosljedno branimo ove stavove u Ujedinjenim nacijama. To su stavovi većine, koje su usvojile dvije trećine članica. Vjerujem da će ovo priznanje inspirisati mnoge druge da nastave dalje, istim putem”, rekao je Golob.

Dodao da je odluka Vlade jednoglasna.

"Svrha nije unutrašnja politika, već kako pomoći palestinskom narodu našim akcijama", rekao je on, pozivajući Izrael da odmah prekine napade na Rafah i Gazu i "radije nego da traži vojno rješenje, koristi pregovarački sto".

Vlada Slovenije će odluku o priznanju Palestine kao nezavisne države dostaviti Državnom zboru (parlamentu) u roku od mjesec dana, odnosno do 13. juna.

U izraelskim napadima od 7. oktobra 2023., ubijeno najmanje 34.904 Palestinaca
Foto: Abdullah Attar/AA

Najmanje 60 Palestinaca je ubijeno, a 110 je povrijeđeno u izraelskim napadima u Pojasu Gaze u protekla 24 sata, javlja Anadolu.

"Izraelske okupacione snage počinile su u protekla 24 sata nove masakre nad porodicama u Pojasu Gaze, što je rezultiralo ubistvom 60 osoba i ranjavanjem još 1101, navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva u Gazi.

U saopćenju se navodi da su mnoge žrtve još uvijek zarobljene pod ruševinama i na putevima, jer spasioci ne mogu doći do njih zbog kontinuiranih izraelskih napada.

Kršeći privremenu presudu Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napad na Pojas Gaze u kojem je od 7. oktobra prošle godine ubijeno najmanje 34.904 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a ranjeno je 78.514 osoba.