KURTI ODBIO ZAHTEV DA ZAJEDNICA OPĆINA SA SRPSKOM VEĆINOM BUDE PREDUSLOV ZA ČLANSTVO KOSOVA U VIJEĆU EUROPE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 08. May 2024. 15:05:27
Premijer Kosova Albin Kurti odbio je zahtJev nekih međunarodnih faktora da Vlada Kosova uputi Ustavnom sudu europski nacrt statuta o Zajednici općina sa srpskom većinom, kao preduslov za članstvo Kosova u Vijeću Europe (VE), javlja Anadolu.

Kurti je na početku sednice Vlade Kosova izjavio da se Kosovo u poslednjih nekoliko nedjelja suočilo sa novim uslovom za prijem u VE, što po njegovim riječima nema veze sa standardima za članstvo u ovoj organizaciji.

Premijer je kazao da je nakon uslova da se sprovede presuda Ustavnog suda Kosova o zemljištu manastira Visoki Dečani, što je ispunjeno, iz nekih europskih prijestonica došlo i uslovljavanje slanjem nacrta statuta Zajednice Ustavnom sudu Kosova.

„Ne prihvatamo uslovljavanje članstva Zajednicom općina sa srpskom većinom. O normalizaciji sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu. Član 7. i 10. sporazuma se ne može izvući iz Sporazuma, staviti u centar ili iznad kao hitno”, kazao je Kurti.

Kurti je na ovu temu govorio i na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, kazavši da je Kosovo ispunilo sve uslove i preduslove. Kako je kazao to je konstatovano i od strane Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe.

“Zahtjev da se Lajčakov nacrt statuta i drugih izaslanika pošalje na Ustavni sud Kosova oboren je tri puta od institucija Vijeća Europe. Prvi put u Parizu 27. marta od Komiteta za politička pitanja i demokratiju, drugi put u Strazburu 16. aprila ponovo od Komiteta za politička pitanja i demokratiju i treći put u Parlamentarnoj Skupštini koja je imala plenarnu sjednicu", kazao je Kurti.

Kako je istakao, sa druge strane postoji garanciono pismo koji su potpisali predsjednica Osmani, predsjednik Skupštine Konjufca i on kao premijer, u kome su kako se tražilo naveli da su spremni da realizuju Osnovni sporazum i Aneks primjene sporazuma, od prošle godine.

Premijer Kurti je ocijenio da je problem u tome što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao Paket sporazuma, a Zajednica je dio tog paketa. Kurti je naglasio da je nacrt statuta Zajednice mogao da se proslijedi Ustavnom sudu da je dokument potpisan, ovako je to samo jedan non paper i nezvanični dokument koji nema potpis, ni pečat.

Odgovarajući na pitanja novinara da li to znači prekid dijaloga, Kurti je kazao da su postignuti Sporazum iz dijaloga u Briselu i Aneks iz Ohrida mnogo više od dijaloga, ali da je problem što Srbija nikada nije poštovala taj sporazum.

Glasanje za prijem Kosova u VE trebalo bi da se nađe na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara država članica Vijeća Europe 17. maja, međutim još uvijek nema potvrde da će se to i desiti.