SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU PROTIV VOJINA PAVLOVIĆA KOJI JE TOKOM 11. JULA ODOBRAVAO IZVRŠENJE GENOCIDA
Autor: NAP
Objavljeno: 29. Apr 2024. 13:04:21
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vojina Pavlovića, rođenog 1976. godine u Bratuncu, državljanina Bosne i Hercegovine, protiv kojeg se vodi drugi krivični postupak pred Sudom BiH.

Optuženi se tereti da je, u periodu mjeseca juna pa do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavanja komemoracije 11.07.2023. godine i ukopa žrtava genocida u općini Srebrenica, kao predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Istočna Alternativa“ Republike srpske svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama MKSJ i Suda BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu javnosti držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ i Suda Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 3. i stav 4. u vezi sa stavom 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio.