Poziv ambasadama i konzularnim predstavništvima u BiH
UDRUŽENJA ŽRTAVA GENOCIDA POZIVAJU ZEMLJE ČLANICE UN-A, DA PODRŽE REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. Apr 2024. 17:04:26
Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa upitili s poziv ambasadama konzulatima u Bosni i Hercegovini, da njihove zemlje na zasjedanju Generalne skupštine UN-a glasaju za rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

- Najava usvajanja rezolucije u Generalnoj skupštini UN posvećenoj genocidu u Srebrenici je prije svega, civilizacijski čin kojim se odaje počast žrtvama teškog kršenja međunarodnog prava, uključujući i genocid.

Usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN, žrtve genocida u Srebrenici će dobiti moralnu satisfakciju i podsjećanje da žrtve nisu zaboravljene. Pored satisfakcije za žrtve, rezolucija daje šansu dijalogu, pruža priliku za pokajanje i stvara preduslove za pomirenje.

Zbog svega navedenog, pozivamo zemlje članice UN-a, da podrže rezoluciju i na taj način otvore novu stranicu za bolji i uspješniji Balkan, napisali su u pozivu Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa.