UDRUŽENJE GENERALA BOSNE I HERCEGOVINE POZDRAVLJA STAVOVE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE NATO-A
Autor: NAP
Objavljeno: 28. Mar 2024. 15:03:03
Udruženje generala Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu podržava i pozdravlja odluke i stavove Parlamentarne skupštine NATO-a donesene 24.marta u Talinu, kao dio sveobuhvatne reforme
partnerstava.

"Odlukama Parlamentarne skupštine NATO-a stvoreni su novi statusi za države koje teže pridruživanju Alijansi, za Bosnu i Hercegovinu, Ukrajinu i Gruziju. Članstvom u NATO-u bio bi udaren pečat na uspješnu saradnju Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH sa NATO-om, koja se baštini i na ranijoj saradnji Armije Republike BiH i NATO-a. Mi smo ponosni na saradnju s Alijansom, kao i na djelovanje NATO-a u Bosni i Hercegovini, koji je pružao i pruža stabilnost i sigurnost našoj domovini.

Moramo naglasiti da je Armija Republike BiH bila jedina regularna vojna snaga koja je branila državu tokom agresije 1992-1995. godine, a što su kasnije i potvrdile presude međunarodnih sudova u Haagu u kojima je eksplicitno navedeno: da je HVO zajedno s Hrvatskom vojskom učestvovao u agresiji na BiH, a Vojska Republike Srpske sa Vojskom Jugoslavije. Podsjećamo i da je Vojska Republike Srpske zajedno s MUP-om RS-a presuđena za genocid u Srebrenici.

Kao što smo tokom rata, braneći našu domovinu, neupitno bili na strani zapadnih vrijednosti, tako i danas u potpunosti podržavamo euro-atlanske integracije naše države Bosne i Hercegovine, koje nikada nisu imale i nemaju alternativu.

Zbog toga još jednom pozdravljamo i podržavamo odluke i stavove Parlamentarne skupštine NATO-a,
kao i odluku Vijeća Evropske unije o početku pristupnih pregovora s BiH", navodi se u saopćenju.