NJEMAČKA I VELIKA BRITANIJA NASTAVLJAJU PODRŠKU ORUŽJEM IZRAELU, KOJI JE OPTUŽEN ZA GENOCID
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 16. Feb 2024. 16:02:45
Njemačka i Velika Britanija ističu se kao dvije zemlje koje, unatoč sve većem pritisku grupa za ljudska prava, nastavljaju pružati podršku slanjem oružja Izraelu, koji je na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) optužen za genocid u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Iako su Sjedinjene Američke Države tradicionalno najveći dobavljač oružja za Izrael, Njemačka i Velika Britanija također godinama pružaju značajnu podršku Izraelu na ovom polju.

Prema trenutnim podacima Štokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), SAD je osigurao 70,2 posto opskrbe Izraela konvencionalnim oružjem u razdoblju 2011-2020, a slijede Njemačka (23,9 posto) i Italija s (5,9 posto).

Prema nevladinoj organizaciji Kampanja protiv trgovine oružjem (CAAT), Njemačka i Velika Britanija ne dijele transparentno podatke o isporuci oružja.

Međutim, prema bazi podataka koju je organizacija izradila na temelju informacija dobivenih iz otvorenih izvora, Vlada Njemačke je u razdoblju 2015-2020. odobrila Izraelu prodaju oružja vrijednog najmanje 1,4 milijarde eura, dok je Velika Britanija poslala ratne avione, projektile, tenkove, lakše oružje u istom razdoblju. Ostvaren je vojni izvoz vrijedan 426 miliona eura, uključujući komponente za oružje i municiju. Ove brojke ne uključuju oružje proizvedeno u Njemačkoj i Velikoj Britaniji izvezeno u Izrael preko trećih zemalja.

Njemačka prodaja oružja Izraelu 2023. porasla deset puta

Prema izvještaju Ministarstva ekonomije i zaštite klime Njemačke, prodaja oružja i vojne opreme Izraelu prošle godine porasla je deset puta u usporedbi s 2022. dosegnuvši 326,5 miliona eura.

U prvih nekoliko sedmica nakon početka izraelskih napada na Pojas Gaze, Vlada Njemačke odobrila je 185 dodatnih zahtjeva za izvozne dozvole za isporuke oružja.

Dok je Njemačka do sada odobrila slanje uglavnom oklopnih vozila i zaštitne opreme za vojnike u Izrael, časopis "Spiegel" izvijestio je 17. januara da Vlada razmatra pošiljku precizne tenkovske municije koju je zatražio Tel Aviv i planira je odobriti.

U vijestima se također navodi da je Vlada Izraela od Njemačke u novembru 2023. godine zatražila otprilike 10.000 komada 120 milimetarske tenkovske municije, te da su o tom zahtjevu u velikoj tajnosti razgovarali premijeri i ministarstva odbrane, vanjskih poslova i ekonomije.

Velika Britanija je tradicionalni dobavljač Izraela

Prema podacima CAAT-a, Velika Britanija od 1967. godine prodaje vojnu opremu Izraelu koji je okupirao Zapadnu obalu i istočni Al-Quds (Jerusalem).

Velika Britanija isporučuje otprilike 15 posto komponenti aviona F-35 koje Izrael koristi u bombardiranju Pojasa Gaze.

Postoji šest različitih britanskih kompanija u projektu F-35, od kojih dvije prodaju rakete Izraelu. Neke kompanije, poput izraelske kompanije odbrambene industrije Elbit, također imaju dozvolu za trgovinu vojnom opremom u Velikoj Britaniji.

Palestinska organizacija za ljudska prava Al-Haq i Globalna mreža za pravnu akciju (GLAN) sa sjedištem u Velikoj Britaniji podnijeli su tužbu protiv Velike Britanije Vrhovnom sudu 13. decembra 2023. godine, na temelju toga što je ignorirala zahtjeve za obustavu prodaje oružja Izraelu.

Propalestinski demonstranti okupili su se ispred ureda BAE Systema, jednog od najvećih svjetskih proizvođača oružja, u Londonu, pozivajući kompaniju da "prestane prodavati oružje Izraelu".

Italijansko oružje se testira u Gazi

Činjenica da je broj žrtava u izraelskim masakrima u Gazi dosegao desetine hiljada izazvala je reakcije u italijanskoj javnosti.

Dana 16. novembra 2023. godine, čelnik italijanske opozicione stranke Pokret 5 zvijezda (M5S) i bivši premijer Giuseppe Conte pozvao je Vladu Italije da odmah obustavi isporuku oružja Izraelu.

Elly Schlein, čelnica glavne opozicione Demokratske stranke (PD), pozvala je Vladu da zaustavi prodaju oružja Izraelu 20. januara, rekavši da ne mogu preuzeti "rizik da će se municija koju Italija prodaje koristiti na način koji bi se mogao smatrati ratnim zločinom."

Španija objavila da je zaustavila prodaju

Organizacija sa sjedištem u Španiji "Centro Delas", koja se fokusira na međunarodne mirovne napore, ispitala je vanjskotrgovinske podatke Španije i otkrila da je španska kompanija prodala vojnoj opremu Izraelu u novembru 2023. godine za 987.000 eura.

Nakon razvoja događaja koji je odjeknuo u španskoj javnosti, gdje su izraelski masakri u Gazi izazvali žestoke reakcije, glasnogovornica Vlade Španije i ministrica obrazovanja Pilar Alegria izjavila je da Izraelu nije prodana nikakva vojna oprema od 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi na Pojas Gaze.

Francuska pruža obavještajnu podršku Izraelu

Prema podacima francuskog Ministarstva odbrane, u razdoblju 2013-2022. Francuska je Izraelu prodala oružje u vrijednosti od oko 200 miliona eura.

Ministar odbrane Sebastien Lecornu upitan je 16. oktobra 2023. godine, "Pruža li Francuska vojnu podršku Izraelu?", na što je odogvorio da "njegova zemlja Izraelu uglavnom pruža obavještajnu podršku".

Aktivisti koji su održali proteste ispred sjedišta francuske kompanije Dassault Aviation tvrdili su da su "sve francuske kompanije koje prodaju oružje administraciji Tel Aviva sukrivci za izraelski genocid u Gazi".

S druge strane, zastupnici opozicione stranke Nepokorena Francuska (LFI) izjavili su 14. februara da Francuska ne bi trebala biti saučesnik u "genocidu koji je počinio Izrael" te su potpisali peticiju za zaustavljanje prodaje oružja ovoj zemlji.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Francuske Christophe Lemoine je na pitanje novinara Anadolu :"Planira li Francuska obustaviti isporuke oružja Izraelu nakon odluke ICJ-a?", odgovorio:

"Primili smo na znanje zahtjev Južne Afrike za novim privremenim mjerama u vezi s ICJ-om. Taj je zahtjev u postupku za podizanje optužnice koju je sud prihvatio 26. januara. Mjere (predostrožnosti) koje je sud zatražio zakonski su obvezujuće za sve strane, moraju se provoditi i u isto vrijeme biti u skladu sa željama koje je postavila Francuska. Predani smo poštovanju međunarodnog prava i ponavljamo svoju podršku i povjerenje u ICJ."

Borrellova poruka tiče se Njemačke

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je 12. februara ove godine države koje su reagirale na civilne žrtve u napadima na Pojas Gaze da zaustave izvoz oružja u Izrael.

Borrellova poruka direktno se tiče Njemačke, jer Velika Britanija nije članica EU-a, a Italija i Španija su prestale isporučivati ​​oružje Izraelu.